Komičarka Lucija Ćirović navdušila z monokomedijo za odrasle!

Komičarka Lucija Ćirović navdušila z monokomedijo za odrasle! (foto: Press) Press
20. 10. 2017

Na odru Kina Gledališča Bežigrad sta se včeraj zgodili kar dve premieri; premierno se je Lucija Ćirović širši javnosti predstavila z avtorsko, avtobiografsko komedijo za odrasle S TREBUHOM ZA KRUHOM, obenem pa se je avtorica, kot pionirka v slovenskem gledališkem prostoru, predstavila tudi z izjemno zahtevno gledališko veščino VENTRILOKVIZMOM oziroma trebuhogovorstvom.

Umetniškemu izrazu je s tem odprla povsem nova vrata. Tekom predstave je Lucija mojstrsko prepletala gledališke pristope, občinstvo je tako lahko uživalo v stand-up komediji, petju, plesu in druženju z nabritim mladim petelinčkom, ki sliši na ime Cóco Ch.Adel. Večer, ki so ga zaznamovali gromki smeh in bučni aplavzi, se je sklenil z iskrenimi čestitkami in željo po ponovitvi. Ta se bo uresničila že 10. novembra, ko bosta Lucija in Cóco znova zavzela oder Kina Gledališča Bežigrad.

Občinstvo je nadušila!

Lucija Ćirović, slovenska lutkarica, igralka, gledališka pedagoginja in komičarka, je včeraj uprizorila in občinstvo nasmejala z avtobiografsko monokomedijo. V njej je na inovativen način prvič predstavila svojo zanimivo življenjsko pot od prvega razreda osnovne šole pa do danes ter jo začinila z zabavnimi utrinki in anekdotami iz njene plodne kariere gledališkega, dramskega, lutkarskega in televizijskega ustvarjanja.

Osemdeset minutno monokomedijo je Lucija Ćirović ustvarila za odraslo občinstvo in v njej prepleta različne gledališke veščine oziroma pristope: stand-up komedijo, gledališko igro in lutkarstvo. Kot pionirka te veščine pod žaromete postavi ventrilokvizem ali trebuhogovorstvo; ki ga domače občinstvo do sedaj še ni imelo priložnosti spozna(va)ti. Še preden se na odru pojavi posebni gost, Lucija osupne občinstvo z dovršeno glasbeno točko, kjer del pesmi odpoje povsem brez premikanja ustnic. Nato za nove salve smeha poskrbi tudi Cóco Ch.Adel, lutka mladega petelinčka, ki ga je izdelala avtorica sama in v družbi katerega je v 2016 tudi magistrirala na AGRFT.

Ventrilokvizem je izraz, ki je sestavljen iz latinskih besed »venter« (trebuh) in »loqui« (govoriti). V Slovarju slovenskega knjižnega jezika sicer najdemo poslovenjen izraz za izvajalca trebuhljač, vendar je splošno bolj poznan in uporabljen izraz trebuhogovorec. Kljub temu, da beseda ventrilokvizem torej pomeni trebuhogovorstvo, pa tu ne gre za govorjenje iz trebuha, temveč za govorjenje brez premikanja ustnic. Gre za iluzijo, da glas ne prihaja od izvajalca, temveč od drugod oziroma iz druge osebe ali predmeta. Prav v tem delu se kaže mojstrstvo izvajalca, ki mora paziti na dovršenost dialoga med sabo kot govorcem in likom, ki ga sočasno uprizarja. Govoru mora ustrezno slediti tudi igra, tj. govorica telesa obeh. V moderni zgodovini ventrilokvizma je ta postal forma komedije, kjer izvajalci pogosto uporabljajo lutke. Eden najbolj znanih ventrilokvistov na svetu je Jeff Dunham, ki je široko prepoznavnost doživel predvsem z likom Achmed the Dead Terrorist (Ahmed, mrtvi terorist). V zadnjih letih pa ta oblika komedije postaja vse bolj priljubljena, o čemer priča tudi podatek, da sta v preteklih treh sezonah oddaje Amerika ima talent kar dvakrat slavila prav ventrilokvista.

O multipraktiku, ki mu je ime Lucija!

Lucija Ćirović je igralka, lutkarica, stand-up komičarka, dramska pedagoginja, soustanoviteljica Gledališča iz desnega žepka, mentorica in voditeljica, ki navdušuje različne generacije gledalcev že 20 let. Julija 2016 je zaključila magistrski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer Oblike govora. Del magistrskega dela je bila prav predstava S trebuhom za kruhom, ki je ugledala luč gledaliških odrov kot duhovita, lutkarsko-ventrilokvistična predstava, obarvana s prvinami zabavnega stand-upa z velikih odrov. Širši javnosti je Lucija poznana po svojih številnih vlogah, zabavnih komičnih in stand-up nastopih, po eni najbolj priljubljenih vlog v seriji TV Dober dan – snažilke Fate, mlajšemu občinstvu pa tudi kot glas navihanih likov, papagaja Kakaduduja in lisjaka Foksnerja iz priljubljene otroške oddaje Ribič Pepe.

Priporočamo