Komunala Brežice ob svetovnem dnevu voda opozarja na onesnaževanje odpadnih voda

23. 3. 2017
Deli
Komunala Brežice je ob svetovnem dnevu voda na zanimiv način opozorila na pomen onesnaževanja odtokov.

V Javnem podjetju Komunala Brežice, ki velja za eno najbolj inovativnih komunalnih podjetij pri nas, so tudi letos posebno pozornost namenili praznovanju svetovnega dneva voda.

Ta je bil tokrat posvečen odpadni vodi, ki je ravno tako kot pitna voda dragocen in obnovljiv vir, česar pa se ne zavedamo dovolj.

»Odpadna voda ima na naše okolje izjemno pomemben vpliv, saj se vrača nazaj v vodni krogotok, zato je odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno. Žal pa se količina onesnažene odpadne vode v zadnjih letih povečuje, za kar smo odgovorni ljudje, ki odlagamo hrano in biološke odpadke v domača stranišča, kamor ne spadajo,« je ob tej priložnosti povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice.

Komunala Brežice je na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, v avli brežiške upravne enote na zanimiv način opozorila na problem onesnaževanja odtokov in kanalizacije. Postavili so stojnico s slikovnim materialom, zraven nje pa še paleto s straniščnimi školjkami, organskimi odpadki in prazno embalažo nekaterih živil.

Na svetovni dan voda so se v Komunali Brežice odzvali tudi povabilu brežiškega Doma starejših občanov in tamkajšnjim prebivalcem pripravili zanimivo strokovno predavanje o pomenu pitne vode. »Ob koncu so dejali, da so izvedeli veliko novih stvari in da so veseli, da imajo tako dobro vodo iz pipe, ki jo z veseljem pijejo vsak dan,« je povedal Zupančič.

Brežiška komunala v teh dneh nadaljuje številne druge projekte in aktivnosti, ki so namenjeni ozaveščanju prebivalcev o pomenu ohranjanja okolja in naravnih virov. Eden teh je tudi projekt »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe«, s katerim želijo seznaniti javnost o prednostih pitja vode iz pipe in njenem pozitivnem vplivu na naše zdravje in počutje, hkrati pa opozoriti na pomen ohranjanja vodnih virov in ekosistema.

Velik pomen v teh dneh dajejo ozaveščanju najmlajših, in sicer na šolah in vrtcih ozaveščajo o pomenu pitja vode iz pipe in izvajajo delavnice ter poskuse z vodo.

Pripravljajo se tudi na ponovno izvedbo čistilne akcije »Očistimo občino Brežice«, h kateri vabijo krajevne skupnosti, društva ter občanke in občane občine Brežice. V okviru akcije, ki bo potekala v soboto, 8. aprila, bodo potapljači iz potapljaškega kluba Vidra Krško očistili tudi dno reke Krke pri Krški vasi.

V mesecu aprilu, ko poleg svetovnega dneva voda obeležujemo tudi svetovni dan zemlje, pa Komunala Brežice ponovno vabi k natečaju »Plastična vrečka si ne zasluži všečka«, v okviru katerega bodo izbrali najbolj zanimive vtise in razmišljanja o tem, kakšna bo naša prihodnost, če ne bomo ohranili naravnih virov za naše potomce. Rok za oddajo del v obliki besede, risbe, filme ali predmeta je do petka, 14. aprila.

Javno podjetje Komunala Brežice upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore. Osnovno poslanstvo podjetja je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord