Kulinarični socialni dogodek Kucha časti

Kulinarični socialni dogodek Kucha časti (foto: Kucha časti Press) Kucha časti Press
23. 10. 2018

Kucha je restavracija, ki je zrasla v glavnem mestu, kot odgovor na vedno več zavržene hrane in dokaz, da je mogoče dobro in kvalitetno jesti tudi takrat, ko na krožnikih ni mesa ali pa je obrok pripravljen iz presežkov hrane. Kucha je več kot le restavracija, pravijo ustanovitelji. Je produkt skupnega dela Inštituta Surf in humanitarne organizacije Food for life. 

Njeni zaposleni se trudijo ozaveščati, življenju dodati vsebine in narediti ta svet lepši, predvsem pa želijo, da se kot družba začnemo zavedati in postanemo odgovorni - do okolja, v katerem živimo in do samega sebe. Osredotočajo se predvsem na lokalne sestavine, ki so pridelane na okolju prijazen način.

Ena stalnic, ki jih lahko zasledimo v Kuchi, so tudi dogodki z naslovom Kucha časti.

Kaj je dogodek Kucha časti:  Gre za kulinarično socialni dogodek, po konceptu, ki so ga pri Kuchi zasnovali skupaj s humanitarnim društvom Hrana za življenje (HZŽ), katerega poslanstvo je pravično nahraniti svetovno prebivalstvo. Iz sredstev zbranih na dogodkih, bodo z združenimi močmi pripravili obroke, ki jih bodo nato člani društva HZŽ razvozili socialno ogroženim družinam in posameznikom v Ljubljani in okolici. Iniciativa ima širšo ambicijo, ki jo bodo razkrili na kraju samem. Hišni kuhar bo skupaj s predstavniki Kuche iz presežkov hrane ustvarjal presežke kulinarike, gostje pa bodo z vsakim kupljenim obrokom prispevali obrok socialno ogroženim družinam in posameznikom.

Kaj so presežki hrane:  Ljudje 1/3 vse pridelane hrane na svetu zavržemo in to večinoma neoporečne. Lahko, da gre za presežek pridelka kmetov ali stranski izdelek produkcije kakšne surovine, za katere industrija še nima rešitve. Tu je tudi hrana, ki je tik pred iztekom roka ali takšna, ki je ravno prav zrela za zaužitje, vendar pa jo trgovine klasificirajo kot prezrelo ali pač samo ni dovolj estetska za trgovske police. Samo v Evropi zavržemo več kot 88 milijonov ton hrane. Količina odpadne hrane se zadnje čase povečuje tudi v Sloveniji, v zadnjih letih smo zavrgli približno 150.000 ton hrane letno, kar je moralno in okolijsko nesprejemljivo!

In še posebni gost: Tokratni gost dogodka bo evropski poslanec dr. Igor Šoltes, ki se že več let bori za varno, zdravo, lokalno in trajnostno hrano. Dr. Šoltes podpira projekt in vsa prizadevanja v smeri več lokalne in manj zavržene hrane. Predstavil bo program »Od vil do vilic« - pred tem pa bo pokazal tudi svoje kuharske sposobnosti ob pripravi hrane v kuhinji.

Vabljeni!