Kulinarično popotovanje Marka Gorele ob Solinarskem prazniku

Kulinarično popotovanje Marka Gorele ob Solinarskem prazniku (foto: Promo) Promo
21. 4. 2017 | Promocijsko sporočilo

Vikend pred prvomajskimi prazniki bo na Obali v znamenju soli. Ob prazniku sv. Jurija bodo na Tartinijevem trgu v Piranu oživili čas odhoda v soline in priprav na pridelavo soli. To je bil namreč stoletja najpomembnejši vir zaslužka za vse mesto.

Talasoterapija: zdravilni beli kristali

V 13. stoletju so v Portorožu menihi, misleci iz benediktinskega samostana ugotovili, da solinarje iz bližnjih solnih polj redkeje pestijo težave s kožo in revmatoidnimi obolenji. S tem razlogom so za lajšanje in zdravljenje tovrstnih tegob postopoma začeli uporabljati stranske produkte, ki nastajajo pri tradicionalni pridelavi soli: solinsko blato (fango) in slanico (AquaMadre). Tradicija zdravljenja s produkti morja in soli se je ohranila vse do danes, v Hotelih LifeClass Portorož pa so jo povezali tudi z mediteranskim oddihom.

Mediteranska prehrana, plavanje v Pramorju in ogrevani morski vodi centra Sea SPA, bo v kombinaciji z masažami, oblogami telesa, sprehodi ob morju in potenjem v Sauna parku kot nalašč za sprostitev in čiščenje telesa pred poletjem. Detox oz. razstrupitev organizma je pomembna pomoč pri lajšanju učinkov preobremenjenosti telesa. Naše telo vsakodnevno izpostavljamo negativnim vplivom iz okolja, kot so stres, onesnaženost, strupi, dim in vse pogosteje posegamo po hitro pripravljeni in predelani hrani, ki nas zakisa.

Solna savna - detox pred poletjem

Kultivacija uma

800 let staro lokalno zgodbo kultivacije uma (Mindcultivation) in čudovitih belih kristalov, soli (Salt cultivation) razkriva tudi prenovljen 5* Mind Hotel Slovenija. Pomen in preplet menihov ter solinarjev iz 13. stoletja namreč ni naključen. Tako kultivacija uma kot skrbna pridelava belih kristalov na sončnih plantažah sta natančni in skrbni opravili. Ustvarjata življenje. Nadpovprečnost. Prinašata strpnost, uravnoteženost in esenco življenja.

Zdravilni beli kristali  ki krojijo zgodovino Portoroža

Razvajanje brbončic

Soli pa velik pomen pripisuje tudi eden najbolj priljubljenih kuharskih chefov v Sloveniji Marko Gorela. Mojster, ki ustvarja v restavraciji IstrianTapas, je ob Solinarskem prazniku pripravil prav posebne dobrote: obiskovalci se bodo lahko razvajali s fritajofai da te z zeliščno soljo, boškarinovim ramstekom s solnim cvetom z vinom ter s sladico solni cvet z mareličnim sorbetom in oljčnim oljem s pomarančo. Kulinaričnih razvajanj za dušo in telo tako ne bo manjkalo.