Kulturni dan v knjigarni Konzorcij in mestni knjigarni Maribor

3. 2. 2016

V knjigarni Konzorcij na Slovenski ulici v Ljubljani se bo 8. februarja, na kulturni dan, med 10. in 15. uro odvijal zanimiv in s kulturo navdihnjen program. Dopoldanski program bo rezerviran za mlade, popoldanski osrednji dogodek s slovenskimi pesniki pa je namenjen prav vsem ljubiteljem kulture.

Ob 10. uri: FEJSTBUKERJI o poeziji

Bralni klub za mlade bo v februarju potekal na kulturni praznik in bo v celoti posvečen poeziji.

Dora, Brina, Živa, Zala in Gašper bodo brali pesmi iz knjig Komadi in Drugi komadi, spregovorili o svojih najljubših pesmih, o obeh zbirkah in izboru v njiju. Pogovor o poeziji bo z glasbo popestril duo Dva.

Ob 13. uri: PESNIŠKI MARATON

  • V SPOMIN NA ALEŠA DEBELJAKA (1961–2016)

Popoldansko dogajanje v knjigarni Konzorcij bo ob nenadni smrti pesnika Aleša Debeljaka posvečeno njemu in njegovi definiciji poezije: »Če ima poezija kakšen smisel, je točno v približevanju temu, česar ni mogoče izreči z besedami. Ta paradoks poganja poezijo.«

Njegovi verzi se bodo prepletali z verzi avtorjev pesniških zbirk, ki so pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi izšle lani ali so v pripravi za letošnje leto: Ferija Lainščka, Andreja Medveda, Vinka Möderndorferja, Barbare Pogačnik, Andreja Rozmana, Jureta Vuga, Cirila Zlobca, Uroša Zupana in Boštjana Gorenca. Saša Pavček bo brala pesmi Toneta Pavčka, Branko Završan pa pesmi Berte Bojetu Boeta in Mihaele Hojnik.

Slišali bomo tudi uglasbeno poezijo, šansone Jacquesa Brela z albuma Senca tvojga psa v prevodu in interpretaciji Branka Završana ter ob spremljavi Žiga Goloba na kontrabasu in Uroša Rakovca na kitari.

Pesniški maraton bo povezoval Branko Završan. Vabljeni!

Vsem njegovim prijateljem in bralcem sporočamo, kje bo v teh dneh žalna knjiga:

  • v sredo med 10. in 16. uro na Fakulteti za družbene vede,
  • v četrtek od 7. ure do konca pogreba na Žalah,
  • v petek od 9. ure naprej na Društvu slovenskih pisateljev,
  • od sobote od 9. ure naprej v knjigarni Konzorcij.

KULTURNI DAN V MESTNI KNJIGARNI MARIBOR

Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4

  • 8. februarja 2016, od 9.30. do 16. ure

Dopoldanski otroški program in popoldanski osrednji dogodek z Manco Košir in njenimi gosti.

10.00 Maček Muri na obisku, pravljična urica in plesno rajanje z mačkom Murijem.

12.00 Delavnica za miselno vitalnost - Misleca, medgeneracijska delavnica za otroke in odrasle ter predstavitev priročnika Misleca. Zofi in Plato bosta z otroki trla miselne orehe, njihove starše in stare starše pa podučila, zakaj in kako je treba skozi vse življenje razvijati in ohranjati miselno učinkovitost. Delavnico bosta vodila soavtorja knjige Gregor Bucik in dr. Valentin Bucik, ki bo svetoval odraslim.

14.00 osrednji dogodek z Manco Košir in njenimi gosti

Manca in njeni gostje se bodo pogovarjali o medgeneracijskem sodelovanju, temo razširili z izhodišči, ki jih prinaša zadnja knjiga Jorgeja Bucaya To ni žalostna zgodba, in prepletli tudi s pravljicami. Pogovarjali se bodo o tem, zakaj so zgodbe in pravljice tako zelo pomembne. Pravljice so najprej pisali za odrasle, zakaj smo danes pozabili na to?

V goste prihajajo:

  • Dr. Romana Ercegović, gledališka ustvarjalka in raziskovalka na področju obrednega gledališča. Svoja doživljanja in spoznanja izraža tudi skozi poezijo ter literaturo za otroke in mladino.
  • Rok Vilčnik, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist, dramaturg in kostumograf, znan tudi kot idejni vodja in avtor besedil glasbene skupine Patetico.
  • Zora A. Jurič, profesorica slovenskega jezika in dolgoletna voditeljica literarnih pogovorov.