Lado Leskovar s koncertom ob 100. obletnici rojstva Franka Sinatre

5. 11. 2015
Deli
Lado Leskovar s koncertom ob 100. obletnici rojstva Franka Sinatre

12. decembra 2015 bo minilo natanko 100 let, odkar se je rodil svetovno znani vrhunski pevec, legendarni Frank Sinatra! Ob okrogli obletnici rojstva tega velikega pevca, kralja zabavne glasbe, bo ravno na dan te, torej v četrtek, 12. decembra ob 20. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani veliki gala koncert, kjer bo spomin na Sinatro počastil slovenski legendarni pevec Lado Leskovar ob spremljavi odličnega uspešnega in tudi v tujini prepoznavnega Big banda Grosuplje.

Ob 100. obletnici rojstva Franka Sinatre boste lahko v pravem ambientu in glasbenem okolju slišali mnoge največje uspešnice tega ameriškega pevca, kot so My Way, Strangers In The Night, Moon River, All Of Me, Everybody Loves Somebody in številne druge neminljive skladbe, ki še vedno odzvanjajo po celem svetu!

Na voljo je le omejeno število vstopnic, ki so že na voljo na spletni strani www.eventim.si in na njihovih prodajnih mestih po Sloveniji! Ne zamudite izjemnega glasbenega dogodka z Ladom Leskovarjem in Big bandom Grosuplje, ki bo 12. 12. ob 20. uri v ljubljanski Festivalni dvorani!

Lado Leskovar

Pesmi neminljivega Franka Sinatre ob 100-letnici rojstva!

Poseben program Lada Leskovarja, v katerem obuja pesmi Franka Sinatre in ki ga izvaja ob Big bandu Grosuplje, daje brezčasnim uspešnicam živahno in atraktivno preobleko.

Lado Leskovar, slovenska glasbena legenda, je posnel več kot 300 popevk in šansonov. Lado Leskovar je od sredine šestdesetih let, takrat je začel svojo pevsko kariero z zmago na oddaji Pokaži kaj znaš, ena osrednjih slovenskih pevskih osebnosti. Preizkušal se je v različnih zabavno-glasbenih zvrsteh, uveljavil se je v slovenskem, tedaj jugoslovanskem, in evropskem glasbenem prostoru. Ponaša se tudi izjemno pevsko kariero v Sovjetski zvezi in v nekdanji Jugoslaviji, pesmi, ki jih je pel na festivalih (tako na Slovenski popevki, kot v Opatiji in še kje), pa so bile velikokrat nagrajene z najvišjimi festivalskimi priznanji.

Svojo prvo glasbeno nagrado je osvojil leta 1963 na Slovenski popevki na Bledu s pesmijo Malokdaj se srečava. Leta 1967 je s pesmijo Vse rože sveta zastopal Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije na Dunaju. Kot novinar in urednik je deloval na RTV Slovenija. Od leta 1998 je slovenski ambasador UNICEF-a.

Omenimo naj le nekatere izmed festivalov, na katerih je Lado Leskovar nastopil z velikim uspehom, ob domačih so tu še mednarodni – Evrovizija, Intervizija, Glasba ne pozna meja, Jazz z Elizejskih poljan ... Prepeval je še v Barceloni, Budimpešti, Moskvi, Montreauxu in seveda po vsej nekdanji Jugoslaviji. Za domače in evropske diskografske hiše je posnel vrsto plošč in kaset, v radijske fonoteke je tako prispeval več kot 200 pesmi. Kar preko 300 posnetkov, plošč, kaset, nastopov na TV, festivalov, filmov je za Ladom. In jih bo še! Gotovo!

Njegova pevska kariera je bila povezana tudi s filmskimi vlogami, najbolj odmevna je bila v slovitem angleškem filmu Isadora, v katerem je zaigral ob Vanessi Redgrave. Angleška igralka se je priklonila pevcu in prijatelju Ladu Leskovarju, ko se je udeležila njegovega samostojnega koncerta v ljubljanskem Cankarjevem domu ob 30-letnici Leskovarjeve pevske kariere.

Lado Leskovar se je kot pevec uveljavil v mnogih zabavno–glasbenih zvrsteh, vsekakor pa je dosegel enega svojih pevsko ustvarjalnih vrhuncev z imenitnim interpretiranjem tako slovenskih, kot tudi svetovno znanih šansonov. Njegova doživeta tenkočutna interpretacija šansonov Zakaj, Glažek vinčka, Vagabund, Pismo za Mary Brown, Tvoje oči Marija, Nekoga moraš imeti rad, Nathalie, Nedelja na Orlyju, Otrok, Potraži me u predgradju, Poslednja postaja ... - omenili smo le nekatere - ga je uveljavila kot imenitnega šansonjerja, ki mu je uspelo umestiti šanson tudi v slovensko okolje. Tu pa najdemo tudi Leskovarjevo intimno in pevsko vezanost na nepozabno poezijo in šansone Franeta Milčinskega – Ježka.

Neponovljivi večer na čarobni in elitni lokaciji, nepozabne legende ameriške glasbe Franka Sinatre, glasbenega Kralja, v interpretaciji vrhunskega domačega izvajalca Lada Leskovarja, bo zagotovo nekaj prav posebnega! Število vstopnic je omejeno.

BIG BAND GROSUPLJE

Big Band Grosuplje je eden najbolj aktivnih orkestrov v Sloveniji.

Ljubezen do glasbe združuje predvsem mlade glasbenike (srednješolce in študente), ki so sprva igrali pod taktirko Braca Doblekarja in Igorja Lundra, danes pa jih vodi dirigent Klemen Kotar.

Kotar je med drugim tudi saksofonist, skladatelj, aranžer in bas kitarist. Diplomiral je na Univerzi v Gradcu, v svoji 15-letni glasbeni karieri pa je sodeloval na več kot 40 zgoščenkah ter si oder delil tudi s priznanimi slovenskimi pop zvezdniki kot so Nuša Derenda, Jan Plestenjak, Nina Pušlar in Gwen Hughes ter skupinami Big Foot Mama, Panda, Nula Kelvina in Zaklonišče prepeva. Veliko je sodeloval tudi z domačimi in tujimi orkestri, širšemu občinstvu pa je znan predvsem iz glasbenega šova Zvezde pojejo in Parada.

V 15 letih ima Big Band Grosuplje za seboj več kot 200 nastopov, moči pa so velikokrat združili tudi s priznanimi slovenskimi glasbeniki kot so Oto Pestner, Elda Viler, Alenka Godec, Nuša Derenda, Anika Horvat ... in tujimi gosti: Arthur Lipner, Sigi Feigl, Rick Stitzl, Boško Petrović, Davor Križić, Saša Nestorović in Western Jazz Quartet.

Big band Grosuplje se je že v preteklosti lotil izvedbe največjih hitov Franka Sinatre iz obdobja 1954-1964. To je bilo tudi zlato obdobje sodelovanja Sinatre z znanimi big bandi. V Pesmih za svingerje je Big band Grosuplje ponudil vpogled v ključne mejnike glasbene kariere prvega pop idola, ikone šovbiznisa, in nenazadnje uspešnega fanta iz New Jerseyja, ki je postal legenda. Sinatrova glasba, kot je zanj značilno, je večplastna. Obstaja zloglasni Sinatra, ki jadra na krilih orkestra z močjo svojega vokala in ga vodi skozi do svetlobe preko nemirnih voda. Pa tudi intimni Sinatra, ki ga zaznamuje komaj slišno petje zadnjemu gostu lokala.

Poleg tega se je Big band Grosuplje osredotočili na manj izvajane skladbe Franka Sinatre, tako rekoč skladbe iz repertoarja za glasbene sladokusce, dodali pa so jim še izbor skladb, ki so postale znane v izvedbah Sinatrinega sodobnika in večnega tekmeca Tonyja Benneta. Tako obnovljeni repertoar so pred polno dvorano KD Grosuplje premierno izvedli februarja 2015, ponovili marca v (za glasbenike elitnem) Studiu 14 Radia Slovenije, aprila na Mednarodnem jazz festivalu v Krškem, serijo koncertov pa so julija kronali z nastopom v ljubljanskih Križankah pod pokroviteljstvom Ambasade ZDA.

Širok repertoar in vrhunska izvedba občinstva še nikoli nista pustila ravnodušnega, zato je slednje pričakovati tudi na nastopu z Ladom Leskovarjem.

FRANK SINATRA - o legendi!

Francis Albert Sinatra, ki se je rodil 12. decembra 1915 v Hobokenu v ameriškem New Jerseyu, je bil najljubša »muza« medijev ne le zaradi glasbe in filmov, ampak tudi zaradi svojih domnevnih vezi z mafijo. Velikokrat so ga mediji okarali in dajali poudarek stvarem, ki jih je naredil narobe, namesto stvarem, ki jih je naredil prav. A tako je bilo že ob samem njegovem rojstvu. Bil je mrtvorojen, a ga je babica »oživila« s prho s hladno vodo.

Sinatra, ki so ga klicali tudi the Voice (glas), Ol' Blue Eyes ali pa kar Predsednik uprave (The Chairman of the Board), je od nekdaj vedel, da si želi peti. Tako je pri 15 letih zapustil šolo in se podal po stopinjah svojega idola Binga Crosbya.

Leta 1953 se je udeležil radijskega programa za iskanje talentov imenovanega Major Bowes Amateur Hour, za nastop pa se je pobratil s plesnim in pevskim triom Three Flashes, iz česar so nastali Hoboken Four. Osvojili so prvo nagrado in se podali na turnejo. V zgolj nekaj letih je Sinatra postal reden pevec na radijskih postajah, veliki prelom pa je doživel kot pevec in natakar v restavraciji Rustic Cabin v Englewoodu v New Jerseju. Sinatro je našel legendarni trobentač Harry James in se odločil, da bi bil pravšnji pevec za njegovo skupino The Music Makers.

Po zgolj sedmih mesecih je Sinatra zapustil skupino in se pridružil swing orkestru Tommyja Dorseya. Da se je lahko v svojih zgodnjih 40-letih odpravil na samostojno glasbeno pot, je moral Sinatra od Dorseya odkupiti svojo pogodbo. Sledil je uspeh, ki so ga spremljale vreščeče najstnice, ki so se topile ob Sinatrinih izjemnih besedilih in emocionalnih nastopih.

Prvi hit All or Nothing at All je posnel leta 1939 s Harry James Orchestra, a je bil izdan šele leta 1943.

Leta 1952 se mu je začel podirati svet – krvavele so mu glasilke, in tako je pri 37-ih letih izgubil pogodbo s podjetji Universal, CBS-TV, Columbia Records in s svojim agentom. Tedaj ha je rešila njegova žena Ava Garnder, ki mu je priskrbela vlogo v filmu Angela Maggia Od tu do večnosti (From Here to Eternity, 1953). Uspeh je kronal z Oskarjem za najboljšo stransko vlogo. Nastopal je tudi v mjuziklih Guys and Dolls (1955), High Society (1956) in Pal Joey (1957).

Leta 1953 je Sinatra s podpisom pogodbe za Capitol Records doživel glasbeni preporod. Z Nelsonom Riddlom je posnel nekaj najbolj odmevnih albumov tistega časa: Songs for Young Lovers, A Swinging Affair, Come Fly With Me, Swing Easy, In the Wee Small Hours in Songs for Swinging Lovers. Izdajal je tudi hit za hitom in kaj kmalu postal sinonim za zabavno industrijo.

Sinatra ženskih src ni "kradel" le s petjem, ampak tudi z nasoptanjem v filmih. Še posebej pa je zaslovel z Genom Kelleyjem v Anchors Aweigh (1945) in On the Town (1949). Pet let je bil tudi v razmerju z lepotico Avo Gardner. Po ločitvi je prijateljeval z Elizabeth Taylor, Judy Garland in Lauren Bacall. Leta 1966 se je poročil z Mio Farrow, a je na koncu ostal v zakonu s četrto ženo - Barbaro Jane Blakely Marx.

ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI O SINATRI:

  • Znan je kot najbolj popularen ameriški pevec 20. stoletja.
  • Poleg albumov je snemal tudi filme in nastopal v več kot 70 filmih in nekaj nanizankah.
  • Sodeloval je z Deanom Martinom, Sammyem Davisom Jr., Petrom Lawfordom in Jeoyem Bishopom v filmu Oceanovih 11 (leta 1960).
  • Slednji so znani tudi kot Rat Pack!
  • Je tudi oče pevke Nancy Sinatre ter pevca in igralca Franka Sinatre Jr.
  • Umrl je 14. maja 1998, star 82 let.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan