Laibach v Gallusovi dvorani s koncertom 'Naše pesmi, vaše sanje'

Laibach v Gallusovi dvorani s koncertom 'Naše pesmi, vaše sanje' (foto: Tomislav Gangl) Tomislav Gangl
6. 5. 2016

Obdobje triletnega predstavljanja zadnjega albuma skupine Laibach "Spectre" se bo s koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani ta ponedeljek, 9. maja ob 20.00 zaključilo, kot tudi turneja »The Sound Of Music«, ob tej priliki poslovenjena v »Naše pesmi, vaše sanje«.

Laibach so v tem času nastopili na kar 150 koncertih na mnogih eminentnih prizoriščih v ZDA, Evropi – kar po trikrat v Londonu, v Berlinu, in Muenchnu, po dvakrat v Leipzigu, Dresdnu, Koelnu, Budimpešti, na Dunaju, nato v Kopenhagnu (Koncerthuset), Oslu ... -, prekrižarili so tudi Slovenijo in bivšo Jugoslavijo.

9. februarja letos so razširjeno verzijo omenjenega programa odigrali v sodelovanju z RTV simfoničnim orkestrom, v znameniti bruseljski dvorani Henry Le Boeuf v Palači lepih umetnosti (BOZAR). Del tega koncerta je zajet v aktualnem videospotu za skladbo "Smrt za smrt".

Tudi njihov predzadnji koncert v okviru omenjene turneje, ki je bil v Narodnem domu v Trstu, je požel odlične odzive tako italijanske, kot tudi zamejske skupnosti in kritikov, ki so skoraj v en glas navdušeno povedali (podobno kot mnogi mediji drugod po Evropi in ZDA), da so Laibach v odlični umetniški formi, pohvalili so strukturo programa in ocenili, da imajo koncerti skupine tudi obredno moč.

»The Sound of Music Tour« sicer poteka od decembra lani po lanskem poletnem pionirskem gostovanju v Severni Koreji, ki je bilo deležno medijskega odziva na svetovni ravni. Na turneji predstavlja tudi del programa, ki so ga Laibach izvajali v Pyongyangu, z interpretacijami pesmi iz glasbenega filma 'The Sound of Music", dodanih pa je še nekaj skladb iz albuma WAT. Na odru zaključnega, ljubljanskega koncerta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 9. maja se jim bodo na odru pridružili še posebni gostje, zasedba Silence.

Le še nekaj vstopnic je na voljo v Cankarjevem domu kot tudi na spletni strani www.mojekarte.si in na njihovih prodajnih mestih po Sloveniji, tudi na Petrolu.

NEKAJ OCEN KRITIKOV KONCERTOV S TURNEJE "THE SOUND OF MUSIC" (2016):

  • "Palača lepih umetnosti (BOZAR) v Bruslju še nikoli ni doživela kaj takega, kot so Laibach. Nastop slovenskega kolektiva se je pričel precej sprejemljivo, z žensko vokalistko Mino Špiler, ki je pela v jasnem sopranu, podprta z orkestrom, podobami azijskih otrok in alpskega cvetja. Postalo pa je bolj nenavadno, ko so začeli z izvajanjem pesmi iz filma Moje pesmi, moje sanje ..." Bruselj, The Times
  • »Spremljanje nastopa Laibach da tako pogosto občutiti, da so spet okrepili in prečistili formo, ki si jo vse rock'n roll skupine prizadevajo doseči v njeni prvobitni naravi: poživljajoče, vzemirjajoče in mogočno! ... Ta večer smo dobili skladbo "Edelweiss" predelano v močno rock balado v nezgrešljivem slogu skupine Laibach, in »Climb Every Mountain«, izvedeno tako silovito, kot bi šlo za Nietzschejanski imperativ.« London, The Quietus
  • »Še posebej v zadnjem času – ob ponovnem razcvetu delovanja po nekaj letih relativnega mirovanja – so Laibach bolj fascinantni kot kdajkoli prej!« London, amodelofcontrol.com
  • »Zdaj boste plačali! Barbari prihajajo, plazijo se z Vzhoda. In ti barbari so Laibach iz Slovenije, ki so se ravno podali na turnejo »The Sound Of Music« s povsem novim programom in prgiščem še neobjavljenih pesmi, ki so jih pripravili za razvpita severnokorejska nastopa avgusta 2015. In ker Laibach vedno uprizorijo spektakel, je tudi to bil koncert, ki ga ne bi smeli zamuditi.« Koln, Reflection of Darkness
Značke: Laibach