Bob Dylan na državni praznik v Stožicah !

24. 6. 2015

Zadnje priprave na koncert razkrivajo, da Bob Dylan ostaja skromen v svojih zahtevah, a neomajen v ohranjanju zasebnosti.

25. junija bomo v dvorani Stožice slavili praznik glasbe z Bobom Dylanom
Bob Dylan ostaja skromen v svojih zahtevah a neomajen v ohranjanju zasebnosti (foto: David Gahr)

Že večkrat so v javnost pricurljale zanimive in včasih dokaj nenavadne zahteve glasbenih zvezd, s katerimi se soočajo organizatorji koncertov po vsem svetu. Tudi Bob Dylan bi si glede na svoj status žive legende lahko mirne vesti privoščil kakšno tovrstno kaprico, a se je obiskom naše prestolnice ponovno izkazal kot zelo preprost človek, ki poudarek namenja glasbi. Slednje se sicer odraža tudi v ohranjanju zasebnosti in intimnega koncertnega vzdušja, saj bodo uradni fotografi in snemalci tokrat svojo opremo primorani pustiti doma.

Ljubljanska dvorana Stožice se bo na državni praznik, 25. junija, ob 21. uri s ponosom pridružila veliki družini koncertnih prizorišč, ki so v zadnjih 27 letih gostile Dylanovo »neskončno turnejo«.

Medtem ko bodo številni oboževalci čakali na ponovno snidenje z glasbeno legendo, ki se bo v Sloveniji mudila že četrtič, bo Dylanova ekipa v zaodrju uživala tudi v slovenskih specialitetah. Poleg hrane, med katero prevladujejo vegetarijanske jedi, bodo namreč na voljo še slovenski med ter vina Pinot Grigot in Pinot Noir naših proizvajalcev. Vredna omembe je tudi skrb za okolje, saj izdelki iz plastike nikakor niso zaželeni.

Navkljub svetovni prepoznavnosti in več kot pol stoletja trajajoči karieri, ki je narekovala glasbeni in družbeni tempo, pa Dylan ostaja enigma. Skrivnostnost ohranja s strogim omejevanjem intervjujev in osebnim pojavljanjem v medijih.

DylanVseeno pa se sedaj ponuja enkratna priložnost, da tega glasbenega velikana spoznate pobliže. Pred kratkim je namreč pri založbi Mladinska knjiga izšel ponatis njegove knjižne avtobiografije ZAPISKI. Slednja bo v priročni žepni izdaji enkraten sopotnik bodisi za pripravo na koncert bodisi kot obvezno poletno branje.

Zapiski so začeli nastajati okoli leta 1961 kot odsev avtorjevega bivanja, razmišljanj in vplivov novega okolja, v katerem se je znašel takoj po prihodu v New York, točneje Greenwich Village. Dylanov pripovedni jezik v knjigi je prepoznavno duhovno bogat, angažiran, poln domišljije in ritma. Točno tak, kakršnega že vsa leta spoznavamo skozi njegovo poezijo in glasbo.

Knjiga je ponovno izšla pri založbi Mladinska knjiga, in sicer v zbirki Žepnice.

Podarjamo!

Potem ko smo izvod Dylanovih Zapiskov pred tedni že podarili na naši Facebook strani, smo en izvod njegove biografije podarili še na spletni strani. Žreb je bil tokrat najbolj naklonjen Aleksandru Pucu iz Ljubljane. Čestitamo. Nagrajenca na tem mestu še obveščamo, da naj bo pozoren na našo spletno pošto.

Značke: Bob Dylan