Le še teden dni do štarta prvega Ustvarjalnikovega podjetniškega vlaka

Le še teden dni do štarta prvega Ustvarjalnikovega podjetniškega vlaka (foto: Ustvarjalnik Press) Ustvarjalnik Press
29. 4. 2019

Zdaj gre pa zares! Le še dober teden nas loči od edinstvenega mladinskega podjetniškega dogodka, kot ga v Sloveniji še ni bilo.

Le še približno 13.794 minut je do štarta prvega slovenskega podjetniškega vlaka, Startup Traina, ki se bo 8. maja, nekaj minut pred polnočjo, z ljubljanske železniške postaje podal na 1851 kilometrov dolgo pot proti bolgarski prestolnici. Gotovo se bo v sodobnih kupejih iskrilo od ustvarjalne energije in novih poslovnih idej, kajti 'pomaga, če se premikaš', kot je v svoji avtobiografiji zapisal legendarni ameriški glasbenik Bob Dylan, ki je med vožnjami z vlaki pisal pesmi in slikal. Med štiridnevnim adrenalinskim potovanjem z zelo malo spanja bo tudi 50 mladih Slovencev, podjetniško najbolj perspektivnih izbrancev, na tem vlaku razvijalo svoje poslovne ideje, na cilju pa jih bodo javno predstavili resničnim investitorjem, ki so preko LauncHuba, enega najbolj aktivnih in cenjenih investicijskih skladov v Evropi, v najboljše zamisli mladih podjetnikov pripravljeni vložiti tudi do milijon evrov finančnih sredstev. Priložnost je edinstvena, dogajanje bo sila zanimivo, to pa so zaznali tudi zagnani in podjetni mladi Slovenci, saj se jih je za pot v svetlejšo prihodnost potegovalo več kot sto. Tiste ekipe, ki bodo partnerje najbolj prepričale, bodo prejele povabilo za nadaljnje pogovore o sodelovanju.

Pod okriljem Ustvarjalnika so se povezali Slovenske železnice, telekomunikacijsko podjetje A1 ter več kot 30 izstopajočih slovenskih podjetnikov, da bi bodočim kolegom pomagali narediti prvi poslovni preboj. »Povezovanje in dobri odnosi so predpogoj za uspeh v podjetništvu, nagrade za najboljše poslovne ideje pa motor gospodarskega razvoja. Prav zato petdesetim izbranim mladim udeležencem želimo s tem potovanjem olajšati začetek posla in jih predvsem navdihniti, da bodo svoje podjetniške ideje tudi udejanjili. Kljub občasnemu nerazumevanju države še vedno trdimo, da je v Sloveniji mogoče uspeti s prodorno idejo, saj naša podjetniška skupnost rada pomaga tistim na začetku. Od mladih in tudi manj mladih pogosto slišim, kako se v Sloveniji ne splača truditi za kar koli, ker itak ni priložnosti. S Startup Trainom želimo dokazati, da ni tako. Priložnosti je mnogo, le poiskati jih je treba. Veseli me, da so se Ustvarjalniku pridružila najuglednejša slovenska podjetja ter izstopajoči podjetniki, ki bodo mladim pomagali, da bo njihov prvi korak v posel lažji. Želimo si, da bi bila to odskočna deska za vse tiste, ki imajo odlične ideje in jih želijo pretvoriti v posel,« je povedal vodja Ustvarjalnika in pobudnik omenjenega dogodka, Matija Goljar.

Ustvarjalnik po vsej Sloveniji in v tujini že osem let organizira podjetniške delavnice. Njihov namen je mladim pomagati in jih spodbuditi, da pobrskajo med svojimi hobiji in prostočasnimi aktivnostmi ter poskušajo iz stvari, ki jih veselijo, ustvariti vir prihodka. V okviru te pobude vsako leto več kot tisoč mladih razvija svoje prve poslovne projekte. Lani so ustanovili Fundacijo za ustvarjalne mlade in izbrali deset najbolj perspektivnih posameznic in posameznikov ter jim podelili štipendije za razvoj njihovih podjetniških potencialov. Vizija Ustvarjalnika je svet, v katerem nihče ni omejen z okoliščinami, saj si zna priložnosti ustvariti sam.

Zanimanje za Startup Train je bilo izjemno. Kako tudi ne, saj bodo njihovi podjetniški projekti na vlaku s pomočjo izkušenih mentorjev dobili odlično odskočno desko z neposrednim dostopom do kapitala, vrhunskega znanja in prodajnih kanalov najbolj cenjenih slovenskih gospodarskih družb. Med potjo bodo spoznali še druge mlade podjetnike, ki so prav tako na začetku svoje poti. Tistim, ki še nimajo izdelanih podjetniških ambicij, pa bo dogodek predstavljal najbolj realno prvo izkušnjo v podjetništvu in priložnost za neposredno povezavo s partnerskimi podjetji, ki bodo udeležencem ponudila celo možnost zaposlitve.

»Število vozovnic na našem startup vlaku je omejeno na 50, saj gre tudi v logističnem smislu za izjemno zahteven projekt, ki se ga na tak način ni lotil še nihče,« je povedala Tjaša Ban, vodja projekta pri Ustvarjalniku, in še dodatno pojasnila, zakaj je projekt nekaj posebnega: »Daleč največji tehnični izziv je bila zagotovitev internetne povezave, ki bo vsem podjetniškim ekipam omogočila nemoteno delo, za kar so odlično rešitev našli tehniki podjetja A1.« Za udeležence bodo na vlaku Optima express pripravili tudi restavracijo, spalnike in prostor, kjer bodo razvijali ideje. Zanje bodo imeli na voljo skoraj 100 ur priložnosti.

Andraž Tori, soustanovitelj slovenskega podjetja Zemanta in eden od podpornikov projekta Startup Train, je povedal: »Pričakujemo, da bo dogodek pomagal do ustanovitve vsaj desetim novim podjetjem. Mladim vizionarjem bomo konkretno pomagali, da bodo dejansko uresničili svoje drzne sanje.« Eden od mentorjev, dr. Jure Knez, soustanovitelj podjetja Dewesoft iz Trbovelj, pa je o izzivu povedal: »Naše podjetje je sodelovalo že na nekaj podjetniških vikendih, startup vlak pa vidim kot nov, zelo inovativen pristop, ki daje še dodatno dimenzijo takim dogodkom. Mladi podjetniki morajo poleg odlične ideje pokazati strast, pogum in vztrajnost. Dobra ekipa, sestavljena iz različnih profilov z različnimi znanji, je izjemnega pomena za uspeh.«

Udeleženci bodo ob odhodu na ljubljanski železniški postaji na javnem dogodku predstavili svoje podjetniške zamisli in okrog njih ustvarili projektne ekipe. Vsaka ekipa bo imela nalogo, da v času potovanja vlaka razvije svojo zamisel in pripravi predstavitev za vlagatelje. Pri tem jim bodo na vlaku na voljo najbolj cenjeni podjetniški strokovnjaki iz regije, ki se bodo kot mentorji udeležili dogodka, da ekipam pomagajo zamisli pretvoriti v realnost. Dogodek se bo zaključil z javnimi predstavitvami podjetniških projektov (pitchi) na sedežu sklada LauncHub. Tamkajšnji vlagatelji bodo finančno podprli najbolj perspektivne projekte, partnerji pa bodo podelili posebne nagrade.

Slovenske železnice bodo udeležencem predstavile marketinški izziv – ob prihodu novih sodobnih vlakovnih kompozicij si želi podjetje pripraviti komunikacijsko strategijo, ki bi povečala število uporabnikov vlaka. Že do leta 2021 namreč načrtujejo dobavo 52 novih vlakov, prvi pa bodo na slovenske tire zapeljali v drugi polovici letošnjega leta. Najbolj prepričljiva rešitev, ki jo bodo ponudili mladi udeleženci Startup Traina, bo nagrajena z vozovnicami Interrail za vse člane ekipe ter s povabilom k sodelovanju. Mednarodne vozovnice za vlak mladim omogočajo prijetna potovanja v kar 30 držav, nanje pa so vezane tudi številne dodatne ugodnosti in popusti. Podjetje A1 bo udeležencem predstavilo tehnološki izziv. Ob razvoju pametnih naprav, ki jih poznamo pod imenom Internet of things, iščejo inovacije, ki bi povezale tovrstne naprave z njihovo obstoječo ponudbo. Posebno pomembno vprašanje zanje je tudi varnost takšnih rešitev. Najbolj izstopajoča inovacija bo nagrajena z novimi mobilnimi telefoni za vse člane ekipe ter s povabilom k sodelovanju. Podjetje Plastika Skaza bo kot pokrovitelj nagrade za najboljši produkt zmagovalno ekipo povabilo na osebni mentorski razgovor in jim pomagalo z nasveti za internacionalizacijo in vstop na trg, kot je povedala direktorica podjetja Tanja Skaza.  Gorenje pa bo kot pokrovitelj nagrade za najbolj inovativno idejo članom zmagovalne ekipe ponudilo možnost opravljanja plačane prakse ali kadrovske štipendije, ki bo olajšala začetek njihove karierne poti. Na koncu poti bodo organizatorji podelili tudi glavno nagrado za zmagovalca Startup Traina ter še nagrado za najboljši pitch.

Drugi podporniki projekta, podjetja Zemanta, Dewesoft, Eurosender ter večina sodelujočih podjetij v preteklih sezonah Štartaj, Slovenija, bodo udeležencem Startup Traina podelili praktične nagrade in priboljške za vse izstopajoče udeležence.

Dogodek se bo uradno začel v sredo, 8. maja, ob 16. uri s predstavitvijo mladinskih podjetniških projektov na železniški postaji Ljubljana. Nato se bodo mladi zanesenjaki povezali v skupine, ki bodo na vlaku razvijale projekte za finalne pitche v Sofiji. Celotno dogajanje na startup vlaku in dogodek na končni postaji v bolgarski prestolnici bomo prenašali neposredno preko spleta, na enak način pa bomo javnosti sproti posredovali tudi veliko navdihujočih vsebin obliki intervjujev z ekipami, mentorji in uglednimi gosti. Ves čas potovanja Ustvarjalnikovega podjetniškega vlaka bo razvoju dogodkov mogoče slediti tudi preko vseh aktualnih družabnih omrežij.