Lei Sirk je uspelo! Slovenijo je s skladbo Hvala, ne! popeljala v finale!

Lei Sirk je uspelo! Slovenijo je s skladbo Hvala, ne! popeljala v finale! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
11. 5. 2018

Slovenski predstavnici na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije Lei Sirk je s skladbo Hvala, ne! uspelo "skočiti na krov" sobotnega finala priljubljenega glasbenega tekmovanja. To pa je uspelo še predstavnikom Srbije, Moldavije, Madžarske, Ukrajine, Švedske, Avstralije, Norveške, Danske in Nizozemske.

Lea Sirk je skladbo Hvala, ne! kot predzadnja nastopila v obleki Davida Hojnika s štirimi spremljevalnimi plesalkami - Karin Putrih, Tajdo Kožamelj, Veroniko Škrlj in Anjo Möderndorfer ter spremljevalno vokalistko Karin Zemljič. Slovenska predstavnica je pesem odpela v slovenščini, v zaključku pa je dodala delček v portugalščini. Točko je tudi nekoliko nadgradila. Najbolj je izstopal premor sredi pesmi, poziv občinstvu, da se pridružijo pri prepevanju.

Do zadnjega slovenski predstavnici na stavnicah sicer ni kazalo najbolje, a je po pisanju multimedijskega portala RTV Slovenija - MMC po prvih dveh vajah in generalki zainteresirana javnost na novo odkrila slovensko pesem in predstavnico. Opisali so jo kot drugačno, izstopajočo.

V sobotnem finalu bo sicer tudi Srbija, ki jo zastopajo Sanja Ilić Balkanika s pesmijo Nova Deca, v kateri se tradicionalni balkanski etno napevi ter glasbila mešajo z elektroniko. Prav tako sta si vstop v finale priborili Moldavija, ki jo s plesno in duhovito obarvano skladbo My Lucky Day zastopa pop trio DeReDos, ter Madžarska s heavy metal zasedbo AWS, ki je zapela pesem v materinščini Viszlat Nyar, kar pomeni adijo poletje in z njo poskrbela za najbolj kričeč del večera.

Drugi predizbor je zaključil ukrajinski Marilyn Manson, poimenovan Melovin, s skladbo Under The Ladder, ki bo prav tako nastopil v finalu, ob boku švedskega predstavnika Benjamina Ingrossa, ki izvaja skladbo Dance You Off ali ples, ki te odnese ponovno nekam v 80. leta. Pesem sicer govori o prebolevanju nekdanjega dekleta.

Avstraliji, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2015, je finale pripela pevka indonezijskih in avstralskih korenin Jessica Mauboy, ki so jo nekateri oklicali za avstralsko različico Beyonce. Zapela je skladbo We Got Love, v kateri poziva, naj ne obupamo, saj imamo ljubezen. Prav tako se na oder finala vrača norveški predstavnik Alexander Rybak s skladbo That's How You Write A Song. Rybak je sicer na Evroviziji že zmagal leta 2009 s pesmijo Fairytale.

Danski predstavnik Rasmussen bo ob vokalni spremljavi svojih vikingov v soboto ponovno zapel svojevrstno himno Higher Ground, glasbenik Waylon pa rockersko skladbo Outlaw In' Em. Waylon je Nizozemsko na Evroviziji zastopal že leta 2014, tedaj skupaj s pevko Ilse DeLange.

Nocoj izbrana deseterica se bo skupaj s torkovimi izbranci v soboto za zmago na 63. Eurosongu potegovala še z velikim petim, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu - Nemčijo, Francijo, Italijo, Veliko Britanijo in Španijo - ter gostiteljico Portugalsko.

Skozi evrovizijsko tekmovanje gledalce letos prvič v zgodovini tekmovanja vodijo štiri ženske - Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Za slovenske gledalce je prenos komentiral Andrej Hofer.

Priporočamo