Letošnji SILA GALA ples v sodelovanju z italijanskim veleposlaništvom

Letošnji SILA GALA ples v sodelovanju z italijanskim veleposlaništvom (foto: Press) Press
11. 4. 2018

V soboto 21. aprila 2018 se bo v Festivalni dvorani v Ljubljani zgodil tradicionalni SILA GALA ples, ki ga organizira mednarodno združenje ženska SILA-IWCL.

Mednarodni in dobrodelni plesni dogodek bo tokrat odet v barve, okuse in melodije Italije. Z njim se zahvalijo podpornikom njihovih celoletnih humanitarnih aktivnosti, predvsem znamenitega SILA BAZAR-ja, in hkrati opravijo svoje poslanstvo dobrega dela, ko izbrani organizaciji podelijo SILA GALA donacijo. Letos bodo izkupiček plesa namenile združenju za duševno zdravje ŠENT z enoto ŠENTMAR v Kopru za prenovo dnevno varstvenega centra.

SILA GALA ples v zadnjih letih vztrajno raste, zato so ga organizatorke letos nadgradile v diplomatski ples pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. »Dolce Vita«, kot so ga poimenovale, simbolizira sladko življenje iz prejšnjega stoletja, zato bodo povabljeni gostje večer preživeli v družbi italijanskih pesmi Kvinteta Marco Castelli, v kulinaričnem vzdušju italijanskega mojstra Luciana Cattanea in v ritmih perspektivnih mladih glasbenikov Skorband. Vrhunec večera bo zaznamoval slovesni razrez torte ob skorajšnji 25. letnici združenja SILA-IWCL.

Gostiteljicam SILA-IWCL se je k zahtevni organizaciji družabno-plesnega dogodka po zgledu podobnih plesov po svetu letos pridružilo italijansko veleposlaništvo v Ljubljani. S pomočjo italijanskega kulturnega centra bodo pripeljali Kvintet Marco Castelli, ki bo v jazz izvedbi predstavil venček svetovno poznanih italijanskih pesmi iz prejšnjega stoletja. Dvesto povabljenih gostov iz diplomatskega kroga, vidnešjih predstavnikov mednarodne skupnosti in domače javnosti v Sloveniji bo lahko izkusilo mojstrovine italijanskega kuharja. Diplomatski ples SILA GALA 2018 »Dolce Vita« bodo otvorili veleposlanik Paolo Trichilo, predstavnici SILA-IWCL Ursula Szabo in Jerca Legan Cvikl ter predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot častni pokrovitelj. Za plesno zabavo bodo poskrbeli razigrani glasbeniki slovenske skupine Skorband.

Izkupiček letošnjega SILA GALA plesa bodo namenili slovenskemu združenju za duševno zdravje ŠENT – enoti ŠENTMAR Koper, s katerim sodelujejo pod okriljem SILA-IWCL dobrodelnih projektov 2018. ŠENT je nevladna organizacija z delovanjem v javnem interesu na področju socialnega varstva. V koprski enoti bodo s pomočjo donacije SILA GALA 2018, kot so zapisali v obrazložitvi svojih potreb in predlogov: »Delno prenovili dnevni center ter z novo opremo in pripomočki omogočili bogatejšo in kakovostnejšo izvedbo programov, varovancem polepšali vsakdan ali omogočili posebno doživetje. Na Šetmaru že preko 20 let oblikujemo skupnost, kjer si osebe s težavami v duševnem zdravju poiščejo svojo varno točko, kjer s strokovno podporo oblikujejo nove strategije življenja vzporedno z duševno boleznijo, kjer se premagujejo strahovi, bojazni, kjer se brišejo solze in rišejo nasmehi.«

Združenje SILA-IWCL letos obeležuje 25. let obstoja in aktivnega delovanja, zato bodo gostiteljice ob tej priložnosti slavnostno razrezale SILA GALA 25 torto. Leta 1993 se je namreč na pobudo nekaterih Slovenk, soprog slovenskih veleposlanikov in takratnih gospodrastvenikov organiziralo prvo žensko združenje. Vanj so povabile soproge tujih ambasadorjev, gospodarstvenikov in akademikov ter zanje prostovoljno organizirale najrazličnejše aktivnosti s področja kulture, športa, dobrodelnosti... Vse z namenom druženja, bivanja in predstavljanja Slovenije ter za lažjo integracijo v lokalno slovensko družbo. Z lastnimi prizadevanji in trdnim delom so vsako leto na SILA dobrodelnih dogodkih zbrale občudujočo vsoto in v 25 letih donirale več kot 1,7 milijona evrov več kot 170 dobrodelnim organizacijam in projektom, pomoči potrebnim posameznikom in skupinam.