Liam Neeson se z akcijo Nočni lov vrača na velika platna

11. 4. 2015
Deli

Po izredno uspešnih filmih Ugrabljena (Taken) se Liam Neeson vrača v akcijskem trilerju Nočni lov (Run All Night).

Mafijski morilec Jimmy Conlon (Liam Neeson) iz Brooklyna ima za seboj življenje, polno obžalovanja in dejanj, ki jih ne more vzeti nazaj. Hipne odločitve, ki ga preganjajo sleherno budno uro kot tudi v sanjah in ki se – tako ali drugače – vračajo in mu povzročajo gorje, ali, še huje, uničujejo njegove ljubljene.

In to noč bo zaradi svoje hitre odločitve moral bežati pred zagotovo smrtjo.

Jimmy je svoje čase slovel kot »Grobar« in je vsekakor že videl lepše čase. Dolgoletnega najboljšega prijatelja mafijskega šefa Shawna Maguireja (Ed Harris) zdaj, pri petinpetdesetih, preganjajo pretekli grehi in trdovratni policijski detektiv (Vincent D'Onofrio), ki Jimmyju že trideset let diha za ovratnik.

Zdi se, da Jimmy zadnja leta edino uteho najde le še na dnu kozarca z viskijem.

A ko tarča postane njegov odtujeni sin Mike (Joel Kinnaman), se mora Jimmy odločiti med zločinsko družino, ki jo je bil izbral, in pravo družino, ki jo je bil zapustil pred mnogimi leti. Mike je na begu in Jimmy se za pretekle napake lahko odkupi zgolj tako, da sina obvaruje pred usodo, kakršna zagotovo čaka njega samega – na napačnem koncu puškine cevi. Nikamor se ne more zateči in eno samo noč ima, da se odloči, komu je zvest, in naposled poravna vse storjene krivice.

Igrajo še oskarjevi nominiranec Nick Nolte, Bruce McGill, Genesis Rodriguez, z oskarjem nagrajeni Common, Boyd Holbrook in Holt McCallany.

Jaume Collet-Serra je režiral po scenariju Brada Ingelsbyja in je film skupaj z Johnom Powersom Middletonom tudi izvršno produciral; producenti so bili Roy Lee, Brooklyn Weaver in Michael Tadross.

Izza kamere so sodelovali še direktor fotografije Martin Ruhe, scenograf Sharon Seymour, montažer Dirk Westervelt in kostumografinja Catherine Marie Thomas. Glasbo je prispeval Tom Holkenborg iz zasedbe Junkie XL.

V kinu od 16. aprila.

V vseh Cineplexxih, v ljubljanskem Kinu Bežigrad ter manjših kinih po Sloveniji

O IGRALCIH

  • LIAM NEESON (Jimmy Conlon) se je z vlogo v Spielbergovi drami Schindler's List potegoval za oskarja, zlati globus in bafto, za zlati globus pa je bil v igri še za naslovni vlogi v Jordanovem Michael Collins (med drugim je zanjo prejel Volpijev pokal v Benetkah) in Condonovem Kinsey.

Po uspešni gledališki karieri je na velika platna prišel v Boormanovem Excalibur in nato nizal vloge v The Bounty, The Mission, Duet for One, Suspect, Darkman, Under Suspicion, Husbands and Wives, Ethan Frome, Nell, Rob Roy, Before and After, Les Miserables, K-19: The Widowmaker, Gangs of New York, Love Actually, Kingdom of Heaven, Breakfast on Pluto...

S Collet-Serrajem je sodeloval že pri srhljivki Non-Stop, sicer pa je igral še v nadvse uspešni franšizah Taken, Star Wars in The Chronicles of Narnia; v A Walk Among the Tombstones, Anchorman 2: The Legend Continues, Third Person, The Next Three Days, Battleship, The Grey, The A-Team, Clash of the Titans, Wrath of the Titans, Chloe, After.Life...

Glas je posodil likoma v risanih celovečercih The LEGO Movie in The Prophet.

  • JOEL KINNAMAN (Mike Conlon) je na velikih platnih debitiral na rodnem Švedskem v Snabba Cash Daniela Espinose, prvem v trilogiji po mednarodno uspešni knjižni seriji Jensa Lapidusa, ki je postal najbolj donosen švedski film. Kmalu zatem se je preselil v Los Angeles in dobil vlogo v nadaljevanki The Killing, videli pa smo ga še celovečercih Robocop, The Darkest Hour, Lola Versus, The Girl With the Dragon Tattoo in v Espinosovem Safe House.

Z Espinoso ob Tomu Hardyju že snema Child 44.

  • VINCENT D'ONOFRIO (detektiv John Harding) je nedavno igral v drami The Judge, končal snemanje filma Jurassic World in trenutno snema serijo Daredevil. Na velika platna prihaja v biografskem Pelé, v Broken Horses ob Antonu Yelchinu, v Fire with Fire ob Bruceu Willisu in v Chained Jennifer Chambers Lynch.

Od njegovih začetkov v filmih, kot so Full Metal Jacket, Mystic Pizza in Adventures in Babysitting, smo ga videli v Steal This Movie (ki ga je tudi produciral), The Cell, The Dangerous Lives of Altar Boys, Imposter, The Player, Dying Young, Ed Wood, Strange Days, Men In Black, The Whole Wide World (ki ga je tudi produciral), JFK, The Tomb, Pawn Shop Chronicles...

Na TV je igral v nanizanki Law & Order: Criminal Intent, z gostujočo vlogo v nanizanki Homicide: Life on the Street se je potegoval za emmyja, režiral in produciral je kratki film Five Minutes, Mr. Welles, v katerem je tudi igral, in nedavno nastopil v z oskarjem nagrajenem kratkem filmu The New Tenants.

  • NICK NOLTE (Eddie Conlon) se je trikrat potegoval za oskarja – v prvo, za The Prince of Tides Barbre Streisand, je kipec tudi prejel, v igri zanj pa je bil še z vlogama v Affliction (še za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev) in Warrior (še za nagrado Ceha filmskih igralcev).

Pred kratkim je zaključil snemanje A Walk In the Woods in posodil glas v celovečercu Noah z Russellom Crowom. Videli smo ga v The Trials of Cate McCall, The Impossible Dream, Parker, My Own Love Song, The Company You Keep, Tropic Thunder, The Spiderwick Chronicles, Peaceful Warrior, Neverwas, Hotel Rwanda (nominacija za nagrado Ceha filmskih igralcev), The Good Thief, The Hulk, U-Turn, Jefferson In Paris, Cape Fear, Blue Chips, Lorenzo's Oil, The Deep, Cannery Row, Down and Out in Beverly Hills, 48 Hours, Farewell to the King, Everybody Wins, Q&A... Glas je posodil likoma v risankah Over the Hedge in Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore ter gorili v filmu Zookeeper.

Zaslovel je na TV v miniseriji Rich Man, Poor Man (nominaciji za zlati globus in emmyja) ter nedavno nastopil v serijah Luck in Grace Point.

  • BRUCE McGILL (Pat Mullen) je nazadnje igral v Spielbergovem Lincoln in v komediji Ride Along, sicer pa ima za seboj prek 80 celovečercev, kot so Law Abiding Citizen, W, Vantage Point, Cinderella Man, Collateral, Ali, The Sum of All Fears in My Cousin Vinny.

Nastopa v seriji Rizzoli & Isles, med drugim pa smo ga videli tudi v TV filmih in serijah Live From Baghdad, Path to War, The Good Wife, C.S.I., The Practice, Home Improvement, Star Trek: Voyager, The Commish, Quantum Leap, Miami Vice in MacGyver.

Genesis Rodriguez (Gabriela Conlon) smo pred kratkim videli v grozljivki Tusk; na velika platna prihaja v komični srhljivki Yoga Hosers in v srhljivki Home, sicer pa je igrala v Hours, Identity Thief, The Last Stand, What to Expect When You're Expecting, Man on a Ledge in Casa de mi Padre. Glas je posodila liku v risanki Big Hero 6.

Hči legendarnega pevca in igralca Joseja Luisa Rodrigueza je igrala v limonadni nadaljevanki Days of our Lives, v telenovelah Prisionera, Dame Chocolate in Dona Barbara ter v priznani seriji Entourage.

  • COMMON (Andrew Price) je družno z Johnom Legendom pred kratkim prejel oskarja in zlati globus za skladbo iz z oskarjem nagrajenega filma Glory. Ima tudi več grammyjev – letos je nominiran še za dva (skupaj že štirinajst nominacij) za svoj reperski album Nobody's Smiling in za pesem Blak Majik z Jhene Aiko.

Videli smo ga v celovečercih Smokin Aces, American Gangster, Terminator Salvation, Date Night, The Odd Life of Timothy Green, Luv, Now You See Me... in v seriji Hell On Wheels, sicer pa se je že pred igralsko kariero uveljavil kot najbolj pesniški in spoštovani hip hopovski pisec besedil z albumi, kot so Be, Finding Forever, Universal Mind Control, The Believer, The Dreamer...

Prek kulturnega vpliva hip hopa vzgaja tudi mlajše generacije v otroških knjigah The Mirror and Me, I Like You But I Love Me in M.E. (Mixed Emotions). Pred kratkim je izdal knjigo spominov One Day It'll All Make Sense.

Je tudi obraz, glas in navdih nekaterih najbolj razširjenih potrošniških znamk – Gatoradinega napitka G Series Sports Drink, parfuma Diesel Men's Only the Brave in Microsoftove linije majic.

O USTVARJALCIH

  • JAUME COLLET-SERRA (režija) je po selitvi iz rodne Barcelone v Los Angeles kariero začel kot režiser oglasov za izdelke podjetij PlayStation, Budweiser, MasterCard, Miller Lite, Pontiac, Smirnoff Ice, Renault, Verizon in 7-UP, pri čemer je očaral producenta Joela Silverja, ki mu je ponudil režijo grozljivke House of Wax. Po španski produkciji Goal II: Living the Dream je nadaljeval sodelovanje s Silverjem: Orphan, Unknown in Non-Stop, slednja z Liamom Neesonom v glavni vlogi.

Collet-Serra je z dolgoletnim prijateljem in odvetnikom Juanom Solo ustanovil produkcijsko hišo Ombra Films, ki je doslej producirala filme Anna, Curve, Eden, Extinction in Hooked Up.

  • BRAD INGELSBY (scenarij) je spisal neodvisno kriminalko Out of the Furnace, ki jo je režiral Scott Cooper, in dramo The Dynamiter.