Ljubljana bo tudi letos obdana z živim obročem pohodnikov in tekačev

Ljubljana bo tudi letos obdana z živim obročem pohodnikov in tekačev (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA
Vir: STA
8. 5. 2019

Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana bosta od 9. do 11. maja pripravila tradicionalni, že 63. pohod Pot ob žici kot spomin na pravo ogrado okrog mesta, ki so jo postavili naprej italijanski, potem pa nemški okupatorji med drugo svetovno vojno.

Organizatorji pričakujejo prek 30.000 udeležencev, kar bi bilo nekaj več kot lani, ko se je dogodka udeležilo 24.659 pohodnikov in 4971 tekačev na teku trojk.

Lani je teklo 1657 trojk, od tega se jih je 183 spopadlo z daljšo in težjo, 29-kilometrsko progo. Šolskih trojk na tri kilometre je bilo 413; v treh dneh je bilo tako skupaj 29.630 udeležencev.

Rekreativna prireditev, ki velja za največjo v državi, vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli slovenske prestolnice. V četrtek bodo, kot običajno, pohod odprli otroci iz ljubljanskih vrtcev. V petek se bodo nadaljevali pohodi učencev in dijakov.

Kot osrednji del bo v soboto poleg pohoda potekal edinstven tek trojk s startom na Stritarjevi ulici in ciljem na Kongresnem trgu. Za tekače na 12,5 kilometra dolgi progi se bo začel ob deveti uri, pol ure pozneje pa za trojke na 29-kilometrski preizkušnji.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter tudi nima primerjave v svetovnem ali evropskem merilu. Ključno je sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni čas trojke.

Žige, ki so služili za spremljanje ekip, organizatorji počasi ukinjajo, želijo pa jih nadomestiti z mobilno aplikacijo, ki omogoča beleženje kontrolnih točk brez kartončka.

Tek trojk vsako leto postreže tudi s hudomušnostjo. Tudi lani je bilo v cilju videti številne tematsko napravljene ekipe, med drugim člane ekipe Tri srnice (te so celo zmagale na 12,5 kilometra dolgi progi), tekli so tudi Turbo polži, Kripl bataljon, Kotaleči kamni, (Ne)ukročene trmoglavke ...

Kulturni program se bo v soboto začel ob 10.30 z nastopom Partizanskega pevskega zbora, nadaljeval z nagovorom župana Zorana Jankovića ob občinskem prazniku, zaključil pa s koncertom Lee Sirk.

Za razliko od oktobrskega ljubljanskega maratona je zapor cest veliko manj, v četrtek in petek jih skorajda ni. Bo pa več krajših zapor, zato organizatorji naprošajo za strpnost in upoštevanje navodil policije in redarjev.

V soboto bodo zapore na Stritarjevi ulici in Kongresnem trgu, od 10. maja zjutraj pa bo prepovedano parkiranje, ustavljanje in promet po Vegovi ulici do 11. maja, do 18. ure. Zapore bodo tudi drugje po ožjem središču mesta. Del spremljevalnih objektov bo na Trgu republike že od srede.

Promet bo v soboto oviran po progah tekov na 29, 12,5 in tri kilometre, z možnimi krajšimi čakanji ob zapori, vendar preusmeritev mestnega prometa, ki bo za udeležence pohoda brezplačen, ne bo.

Izjema je preusmeritev linij javnega avtobusnega prometa s Slovenske ceste med Šubičevo in Erjavčevo cesto na začasno traso po Bleiweisovi in Aškerčevi oziroma Tržaški cesti in obratno.

Več informacijah o zaporah je na voljo na spletni strani: https://www.pohod.si/Novice.aspx?id=4

Priporočamo