Ljubljana: Na Kongresnem trgu tradicionalni Marihuana marš

Ljubljana: Na Kongresnem trgu tradicionalni Marihuana marš (foto: STA/Tamino Petelinšek) STA/Tamino Petelinšek
Vir: STA
19. 4. 2019

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo danes ob 14. uri v sklopu projekta Prohibicija slepi potekal že tradicionalni Marihuana marš. Gre za prireditev, ki združuje mlade podpornike legalizacije konoplje, organizira pa jo Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU).

Zbrani bodo po besedah organizatorjev spodbudili družbeni diskurz o konoplji in opozorili na pomembnost ureditve problema konoplje v Sloveniji. Prizadevali si bodo "za dokončno in trajnostno ureditev uporabe konoplje v medicini in industriji, za odpravo prohibicije konoplje ter proti nazadnjaštvu, stigmatizaciji in kriminalizaciji uporabnikov konoplje v Sloveniji".

Na stojnicah se bodo predstavile nevladne in politične organizacije, ki podpirajo legalizacijo, ter drugi, ki se na različnih področjih ukvarjajo s konopljo in kanabisom. Poskrbljeno bo tudi za glasbeno spremljavo, letošnja posebnost bo tudi rampa za rolkanje.

"Marihuana marš je dogodek, ki dokazuje, da smo študenti močno volilno telo v državi, ki javnosti kaže, za kaj se zavzema in spodbuja premike, ki so v naši državi potrebni. Glavni namen dogodka je, da spodbujamo družbeni diskurz o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe," je v izjavi za javnost zapisal vodja projekta Nejc Pavlič Damijan.

Po njegovem mnenju je trenutna ureditev, kriminalizacija in stigmatizacija uporabnikov konoplje škodljiva in nekoristna tako za družbo kot tudi za gospodarstvo. "Spodbujamo medije, da nam pomagajo ustvarjati družbeni diskurz o konoplji," je dodal.

Kot je še dejal za STA, skozi ves dan pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev, večinoma študente, ki jim je dogodek namenjen, pa tudi mimoidoče in vse podpornike legalizacije konoplje.

Priporočamo