Lojze Čop kuhal in stregel v ljudski kuhinji Pod strehco!

Lojze Čop kuhal in stregel v ljudski kuhinji Pod strehco! (foto: Zavod Pod strehco) Zavod Pod strehco
26. 4. 2017

V torek, 25. aprila, je ljudsko kuhinjo Pod strehco, na Zaloški cesti 42 v Ljubljani, obiskal še en kuharski mojster, najmlajši pri nas, Lojze Čop. To je že drugi znani obisk kakega kuharskega strokovnjaka v kratkem, saj je nedolgo nazaj ljudsko kuhinjo obiskal Tomaž Kavčič.

V Strehci so veseli, vsake tovrstne podpore, s čimer vse bolj dokazujejo, da gostilnica postaja res kuhinja za prav vse ljudi, razloži Simona Škafar, ki v zavodu skrbi za odnose z javnostmi in je vesela vsake tovrstne podpore, saj lahko tako lažje uresničujejo svoje temeljno poslanstvo – pomoč socialno ogroženim.

Lojze Čop je za ta dan pripravil ajmoht s svinjskim mesom in čemaževimi vlivanci. Odločitev za to jed ni bila težka, saj je to tradicionalna domača jed iz okolja od koder prihaja, je svojo izbiro komentiral Lojze, ki še posebej rad izpostavi, da prihaja iz »hribov«.

S svojo prisrčnostjo in prijaznostjo je Lojze Čop očaral prav vse, tako prostovoljce kot tudi goste.

Čeprav Pod strehco strežejo za pultom, kot je to bolj običajno v javnih kuhinjah, Lojze ni mogel iz svoje kože in je, ko je le utegnil skočil med goste, kjer se počuti še najbolj domače. To je tudi njegova posebnost, kar boste ugotovili že takoj ob vstopu v njihovo družinsko gostilno Pr Čop v Podkumu, kjer gosta sprejmejo s toplim objemom, dame pa so deležne tudi poljuba, in prijazno besedo. Prav vsakemu se osebno posvetijo. Povedo kaj nudijo in kaj priporočajo ter v isti sapi tudi to, da so vse sestavine domače in iz okolja, kjer živijo. Največkrat kar iz bližnjega gozda.

Obisk Lojzeta se je uspešno zaključil, v Zavodu Pod strehco pa so z mislimi že pri novem znanem obisku. Koga bodo naslednjič povabili v goste, nam še niso želeli zaupati. Pustimo se presenetiti.

Vseeno pa z obiskom Pod strehce ne odlašajte do takrat. Obiščete jih lahko prav vsak delavni dan med 7.30 in 16.00 uro. Hrano strežejo med 10. in 15. uro. In ne pozabite, ko pri njih zaužijete kosilo za tri evre, nasitite še nekoga, zaključi Škafarjeva.

Tekst: Darinka Pavlič Kamien, Simona Škafar, foto: Zavod Pod strehco