Maja Bajt na ciklusu Pozitivne psihologije: "Sprejmimo se!"

5. 3. 2019
Deli

Ljudje želimo več kot samo prekiniti trpljenje. Želimo smiselno, polno življenje. Želimo razvijati najboljše, kar je v nas. Želimo krepiti zmožnost za ljubezen, delo in igro.

Razvijanje dobrega počutja je ravno tako pomembno kot odpravljanje patologij. Na tem temelji pozitivna psihologija. In na tem temeljijo predavanja s tega področja, ki se vrtijo v Cankarjevem domu že vse od januarja 2013. Na tem je temeljilo tudi marčevsko predavanje mag. Maje Bajt, psihologinje, ki se ukvarja s promocijo duševnega zdravja in programi za spodbujanje čuječnosti.

Z nekaj kratkimi vajami čuječnosti nam je na svoj miren, a vseobsegajoč način pokazala, kako smo lahko tukaj in zdaj, in kako prijetno je to za nas. Z urjenjem čuječnosti se izboljšata naše duševno in telesno počutje in zdravje, boljše se spoprijemamo s stresom in ga manj doživljamo, se spretnejše odzivamo in odločamo in bolje reguliramo čustva. Izboljšajo se pozornost in spomin, naš odnos do življenja pa postane pozitivnejši. Na kratko: s tem krepimo svoj predfrontalni kortekst in začnemo živeti polnejše, pristnejše življenje.

Pred odhodom smo obiskovalci predavanja dobili domačo nalogo. Da smo vsaj en dan prijazni do sebe in se pri tem opazujemo. Saj res, kako bi nam bilo, če bi nas naš najboljši prijatelj nenehno kritiziral, nas priganjal in želel od nas popolnost. Slabo, kajne? Zakaj potem to delamo sebi? Sprejmimo se, nas je povabila Maja Bajt, gojimo sočutje do sebe!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan