Mala galerija Mira Kranjca v Sežani vabi na razstavo Bodi čebela Polonce Lovšin!

5. 1. 2018
Deli

V Mali galeriji Mira Kranjca v Kosovelovem domu v Sežani se je te dni odprla zanimiva rastava, ki nosi naslov Bodi čebela / Be a Bee. Kustosinja razstave umetnice Polonce Lovšin je Mojca Grmek.

Polonca Lovšin se v projektu z naslovom Be a bee / Bodi čebela, ki ga predstavlja na tokratni razstavi sprašuje, kaj se bo zgodilo, če bodo čebele izumrle.

Razstava bo v Sežani odprta do 4. februarja.

O razstavi in nje avtorici!

Ustvarjanje vizualne umetnice Polonce Lovšin je na najbolj splošni ravni mogoče označiti kot prehajanje med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, katerega namen je preprosto – napredek. V tem okviru je za njeno delo značilno raziskovanje in/ali razvijanje neodvisnih (infra)strukturnih, produkcijskih in organizacijskih modelov, ki z majhnimi spremembami na ravni vsakodnevnega življenja skušajo pripomoči k velikim spremembam v družbi. Pri tem umetnica mimogrede pokaže, da je za vzpostavitev takih modelov potrebno povezovanje med globalnim in lokalnim, urbanim in ruralnim, visoko tehnologijo in praktičnimi znanji, inovativnostjo in tradicijo, predvsem pa kreativen odnos do življenja, entuziazem in odprtost duha.

Eno od osrednjih področij njenega zanimanja je že vseskozi samooskrba, ki deluje neodvisno od obstoječih produkcijskih sistemov in vključuje tudi sodobne vrednote, kot so visoka kakovost življenja, trajnostni razvoj, ekološka vzdržnost ipd. Na tem področju je umetnica v času, ko so se v Sloveniji začeli ponavljati pogini čebel, zasnovala projekt Back to the City / Nazaj v mesto, v katerem je opozorila na pomen čebel v ekosistemu in predstavila tezo, da bo v prihodnosti morda preživela le narava v mestu, s tem pa tudi urbana čebela.

V projektu z naslovom Be a bee / Bodi čebela, ki ga predstavlja na tokratni razstavi, je stopila korak dalje. Vprašala se je, kaj se bo zgodilo, če bodo čebele izumrle, in v ta namen izdelala serijo prototipov – posebnih oblačil, predmetov in pripomočkov – za ročno opraševanje rastlin in jo nadgradila z videi, v katerih ljudje z njihovo pomočjo oprašujejo rastline.

Umetnica je prototipe izdelala s pomočjo reciklaže in predelave vsakdanjih predmetov, v videih pa poudarila kolektivno delovanje; vse to so po njenem mnenju ključne komponente delovanja človeka za preživetje v prihodnosti.

Večkrat nagrajena vizualna umetnica

Polonca Lovšin (1970) je leta 1996 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, nato je vpisala študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2001 diplomirala in štiri leta kasneje magistrirala. Leta 2015 je zaključila doktorski študij vizualne umetnosti na Univerzi Bauhaus v Weimarju v Nemčiji.

Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj, med drugim zlato ptico 2010. Poleg svoje individualne prakse razvija projekte tudi znotraj skupine KUD Obrat. Živi in dela v Ljubljani.