Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov premierno v Križankah z novim glasbenim projektom

7. 9. 2016

»Pesmi mojih krajev« je povsem nov glasbeni projekt Mance Izmajlove in Benjamina Izmajova, posvečen 25-letnici samostojne Slovenije, domoljubju, ohranjanju domače glasbene ustvarjalnosti, vsem Slovencem in Slovenkam.

10. septembra ob 20:30 bo premierno predstavljen v Križankah v okviru programa Festivala Ljubljana.

Naš ugledni in mednarodno uveljavljeni umetniški par, mezzosopranistka Manca Izmajlova in violinist, komponist in glasbeni producent Benjamin Izmajlov, sta po osmih letih pripravila nov glasbeni projekt, Pesmi mojih krajev/Songs of My Home. Vanj sta vtkala vse svoje akademsko glasbeno znanje in dolgoletne izkušnje.

Pesmi mojih krajev je skrbno oblikovan izbor slovenskih pesmi, ki do sedaj še nikoli niso zvenele z orkestrom, čeprav zaznamujejo Slovenijo in njen narod vse od 19. stoletja. Ljudje jih dobro poznajo, so jim blizu in jih imajo iskreno radi, a jih vedno slišijo v komorni, zborovski ali podobni izvedbi. Z novim albumon Pesmi mojih krajev, so pesmi dobile nove priredbe in s tem novo življenje. Manca in Benjamin sta jih popeljala v 21.stoletje.

Avtor projekta je violinist Benjamin Izmajlov, ki je zadnja leta v različnih projektih nabiral znanje in izkušnje tudi kot skladatelj. Za nasvete je neizmerno hvaležen enemu največjih živečih ruskih skladateljev in umetniškemu direktorju Moskovske filharmonije Alexandru Čajkovskemu – ki med drugim zelo rad pride na dopust v Slovenijo.

Pri nastajanju novega albuma je sodelovalo kar 140 glasbenikov – Ruski državni simfonični orkester kinematografije, Komorni zbor Ave in posebni gostje: Otroški pevski zbor OŠ Žirovnica ter solisti Manca Izmajlova (glas), Benjamin Izmajlov (violina), Primož Fleischman (sopran saksofon) in Klemen Smolej (kitara).

Posneli so ga največji strokovnjaki v studijih MOSFILM v Moskvi, ki jih odlikuje ena najbolj vrhunskih tehničnih oprem na svetu. Tonska mojstrica Maria Soboleva je iskana po vsem svetu, med drugim dela tudi za Deutsche Gramophon. Končna zvočna podoba, tk. im. »mastering CD-ja« je bila narejena v ZDA, prav tako pri enem največjih mojstrov na svetu, Vladu Mellerju, ki je podpisan pod vse albume Andrea Boccellija, Il Divo, Celine Dion, Paul McCartneya, Georga Michaela in drugih uglednih svetovnih glasbenih zvezd različnih umetniških zvrsti.

Na albumu je 15 pesmi, večino priredb je napisal Benjamin Izmajlov, po eno novo priredbo pa so prispevali še Slavko Avsenik ml., Sašo Fajon in Patrik Greblo. Med pesmimi, ki jih bodo poslušalci našli na novem albumu, so Lipa zelenela je, Ipavčeva Domovini, Kernjakova Rož, Podjuna, Zila; pa tudi znamenita Avsenikova Zvezde na nebu žare.

Album sta Manca in Benjamin snovala nekaj let, izvedbi projekta pa sta posvetila večino svojega ustvarjalnega časa od februarja letos; zaradi snemanja pa sta bila maja in junija pogosto v Moskvi.

Benjamin ob izidu albuma pravi: »Če se ne zavedaš svojih korenin, si nihče.« Prvi odzivi tistih, ki so slišali pesmi, so izjemni, saj pravijo, da zaradi svoje lepote in veličastnosti sprožajo mravljince.

Album Pesmi mojih krajev je izšel pri Založbi Družina v torek, 29. avgusta, premierno pa bo predstavljen z Orkestrom slovenskih solistov, ki mu dirigira Benjamin Izmajlov, Komornim zborom Ave in solisti na koncertu v okviru programa Festivala Ljubljana, v Križankah, 10. 9. Manca in Benjamin obljubljata nepopisno lep večer, posvečen slovenski glasbi.

Po platinasto prodanih albumih Slovanska duša in Slovensko srce, ki sta do danes izšla v že več kot 25.000 izvodih, se torej zagotovo obeta še en velik uspeh.

Album nosi tudi angleški podnaslov, saj si ustvarjalca želita, da bi skozi njuno ustvarjanje tudi tujci spoznali našo glasbo. Vse pesmi so v priloženi knjižici prevedene v angleščino. Z založbo načrtujejo kar nekaj koncertov tudi izven Slovenije.

Naslovnico krasi velik rdeč gorenjski nagelj, tako da je na policah zagotovo ne zgrešite.

  • Manca Izmajlova je mezzosopranistka, ki je diplomirala iz muzikala in dramske igre v Londonu, v Moskvi pa je študirala operno petje. Poje v več žanrih in kar dvajsetih jezikih, za seboj ima več kot 1000 koncertov po vsem svetu. Posebno ljubezen čuti do samospeva, ljudskih pesmi in do glasbe iz slovanskih držav - posebej ruske. Je zmagovalka velikega pevskega tekmovanja v Moskvi, posvečenega V. Solovev - Sedovu, avtorju znamenitih Podmoskovnie večera. Njena albuma "Slovanska duša" in "Slovensko srce", posneta v Moskvi z Ruskim državnim filmskim orkestrom, sta bila pri nas prodana v platinasti nakladi. Z možem sta organizirala številne velike koncerte - med drugim sta s projektom "Slovanska duša" dvakrat razprodala in dvignila na noge Cankarjev dom, navdušila Sava center v Beogradu in Moskovsko Filharmonijo. V Moskovski filharmoniji redno gostuje od leta 2011.
  • Benjamin Izmajlov je solistični violinist, profesor, dirigent, skladatelj, producent, umetniški vodja festivalov. Diplomiral in magistriral je na svetovno znanem Konservatoriju Čajkovski v Moskvi, zadnje dve leti pa je kot edini Slovenec v zgodovini postal tudi solist Moskovske filharmonije. Skupaj s soprogo je prejemnik najvišjega priznanja ruske pravoslavne cerkve "Red Cirila in Metoda" za krepitev medkulturnega dialoga. Poleg svoje mednarodne koncertne dejavnosti, je znan tudi v vlogi producenta "Slovanske duše" in "Slovenskega srca", je ustanovitelj in direktor Slovenske poletne glasbene akademije Giuseppe Tartini ter ustanovitelj Slovenskega diplomatskega koncerta.