Manca Izmajlova vabi na Rusko noč

Manca Izmajlova vabi na Rusko noč (foto: Izmajlova Press (Avi)) Izmajlova Press (Avi)
12. 7. 2018

Slovenska pevka mezzosopranistka Manca Izmajova se je slovenski publiki priljubila zlasti po svojih interpretacijah slovenskih in slovanskih pesmi ob spremljavi simfoničnega orkestra. Študirala je igro in glasbeno gledališče v Londonu ter operno petje v Moskvi. V svoji 18-letni karieri ima za seboj več kot 1500 nastopov po vsem svetu.

Po več kot enem letu priprav in snemanja novega glasbenega projekta, bo le-tega v mesecu juliju končno razkrila slovenski publiki. Njen šesti studijski album je posvečen najlepšim ruskim pesmim, naslov pa ima »Ruska kolekcija«. Posnela ga je z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije – orkestrom, ki snema glasbo za vse največje ruske in mnoge svetovne filme.

Projekt pesmi, ki jih je na novo orkestriral njen soprog, violinist, komponist, dirigent in producent Benjamin Izmajlov, je nastajal v Rusiji, Sloveniji in ZDA. Gre za znamenite pesmi – romanse, ponarodele in filmske skladbe, ki so globoko zapisane v srca nekaj sto milijonske rusko govoreče publike po vsem svetu. Kot pravi Manca, pa jim zelo radi prisluhnejo tudi Slovenci, saj so izjemno spevne in čustvene.

Projekta sta se glasbenika lotila z veliko odgovornosti - pesmi so legendarne in nekatere od njih niso bile še nikoli na novo prirejene. Raznolike so po stilu in nekatere od njih tehnično precej zahtevne. Dodatno se je bilo treba tudi posvetiti jeziku. Manca Izmajlova zaradi študija v Moskvi govori tekoče rusko, pa vendar se je na snemanje še izdatno pripravljala – kot pravi sama, je nekaj mesecev približno eno uro vsak dan na glas brala Čehova.

Manca in Benjamin sta zelo počaščena, da je projekt podprla največja ruska nevladna kulturna organizacija »Russkiy mir«, ki ju je zadnje leto tudi povabila na velike koncerte v Kremlju in Mestni hiši v Moskvi.

Zanimivo je tudi dejstvo, da sta za dokončanje projekta izvedla kampanjo množičnega financiranja (»crowdfunding«) na britanskem portalu PledgeMusic.com. Publika iz vsega sveta je pomagala pri snemanju albuma z vnaprejšnjim nakupom. Kampanja je bila v mesecu maju uspešno dokončana in je, kot pravita Manca in Benjamin, poleg podpore snemanju, še bolj pripomogla k prepoznavnosti projekta. Jeseni bo album izšel pri najbolj znani ruski založbi »Melodiya«.

V Sloveniji pa bo zaenkrat dostopen samo na spletni strani Mance Izmajlove in na njenih koncertih »Ruska noč«, ki spremljajo izdajo novega albuma.

Prvi tovrstni koncert lahko slišite v čudovitem poletnem ambientu Gradu Khislstein v Kranju, ki mu nekateri pravijo tudi »kranjske Križanke«. Koncert bo v torek, 24.julija, ob 21.uri.

Manca Izmajlova bo nastopila ob spremljavi odličnih glasbenikov – ruske pianistke Olge Ulokine, ki je diplomirala in magistrirala v St. Peterburgu ter violinista Benjamina Izmajlova, ki je diplomiral in magistriral v Moskvi. Po koncertu pa bo publika prvič imela tudi možnost nakupa podpisanega albuma »Ruska kolekcija«.