Mark Knopfler drevi v Stožicah počasno in elegantno

Mark Knopfler drevi v Stožicah počasno in elegantno (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 6. 2019

V Stožicah bo nocoj nastopil britanski kitarist in pevec Mark Knopfler, frontman nekdanje skupine Dire Straits, ki po razpadu zasedbe že več kot dve desetletji nadaljuje samostojno kariero. Ljubljana je ena od postaj njegove aktualne turneje Down The Road Wherever, poimenovane po najnovejši, deveti samostojni studijski plošči, ki jo je izdal lani.

Na albumu je 14 pesmi, ki tematsko segajo od zgodnjih dnevov v Deptfordu z Dire Straitsi, prek nogometnega navijača, ki se je izgubil v nenavadnem mestu, do glasbenika, ki se prebija domov skozi sneg. Ploščo je posnel v svojem studiu British Grove v zahodnem Londonu, španski časnik La Vanguardia pa je vseh 14 skladb označil za "počasne in elegantne".

Nov studijski album je Knopfler, ki velja za enega največjih kitaristov, izdal novembra lani. Kot so zapisali organizatorji slovenskega koncerta, je imel turneje vedno kot sestavni del procesa izdaje albuma, ki se začne z nastajanjem in snemanjem pesmi v studiu, zaključi pa na turneji, na kateri v živo s skupino igrajo nove in stare pesmi.

"Moje pesmi so narejene za izvajanje v živo. Všeč mi je celoten proces njihovega nastajanja, nato pa jih posnamem z bendom, a najboljši del pride potem, ko jih igramo v živo na koncertih. Uživam v celotnem cirkusu, ki potuje od mesta do mesta, in sodelovati s takimi glasbeniki je popoln užitek. Zelo se že veselim," je povedal Knopfler.

Evropsko turnejo, posvečeno novemu albumu, bo zaključil konec julija v Veroni. Avgusta in septembra bodo sledile še ZDA.

Na turneji bo z zasedbo odigral izbor novih skladb, mednje pa vpletel znane uspešnice iz opusa Dire Straitsov, kot so Money For Nothing, Brothers in Arms, Sultans Of Swing, Romeo & Juliet in Walk Of Life.

S skupino, ki jo je konec 70. let ustanovil z bratom Davidom, je v slabih dveh desetletjih nanizal šest studijskih plošč, poleg kasnejših samostojnih pa je izdal tudi devet albumov z glasbo, ki jo je prispeval za film, kot so Lokalni junak, Princesa nevesta in Altamira, ter nekaj albumov, nastalih v sodelovanju z drugimi glasbeniki, kot sta Chet Atkins in Emmylou Harris. Poleg lastnih plošč je produciral tudi albume za velikane, kot so Bob Dylan, Tina Turner in Randy Newman.