Marko Mandić in Ivica Buljan sta blestela v New Yorku

5. 1. 2016

Na odru znanega newyorškega gledališča La MaMa sta v začetku decembra režiser Ivica Buljan in igralec Marko Mandić prevzela občinstvo in kritike.

Tretjega decembra je bila namreč premierno uprizorjena predstava Piera Paola Pasolinija 'Pilad' v režiji Ivice Buljana, ki je po smrti Ellen Stewart, utemeljiteljice La MaMe, prvi režiral z njenim slavnim igralskim ansamblom The Great Jones Company. Glavni lik Pilada igra Marko Mandić, ki je navdušil na newyorškem odru, saj je prejel odlične kritike, med njimi kritiko Rachel Kerry iz New York Theatre Review, ki je napisala: "Marko Mandić je eden najpogumnejših igralcev v mestu. Res je, da je Slovenec, a do konca se je predajal v vsakem prizoru, v vsaki gesti, v vsaki orgiji, v vsaki bitki, brez strahu in zaskrbljenosti. Mogoče bi nam na odrih tega mesta koristilo več slovenskega poguma. The Great Jones Repertory Company sestavlja fascinanten in čudežni ansambel talentiranih umetnikov. Režiser Ivica Buljan kot mojster ceremonij oblikuje kaos, tako da z vrhunci dela doseže višine norosti."

Na strani www.cultureofoneworld.org pa so zapisali: "Pilad Piera Paola Pasolinija v presenetljivi uprizoritvi hrvaškega gledališkega režiserja Ivice Buljana in Great Jones Repertory Company (GJRC) gledališča La MaMa je preprosto 'the' gledališki dogodek 2015-2016 newyorške gledališke sezone." in "Ogledati si predstavo samo enkrat ni niti opcija. Vrniti se morate, da bi lahko v celoti častili njen hard-core politiko-senzacionalizem."