Martin Scorsese bo režiral dokumentarec o Dylanovi sloviti turneji

Martin Scorsese bo režiral dokumentarec o Dylanovi sloviti turneji (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
11. 1. 2019

Martin Scorsese bo režiral dokumentarni film o Bobu Dylanu in njegovi sloviti turneji iz 70. let Rolling Thunder Revue, je po poročanju tujih medijev naznanil Netflix. V njem bo o turneji, ki velja za enega vrhuncev v njegovi karieri, spregovoril tudi legendarni glasbenik.

Film, ki bo po Netflixovih navedbah "ujel temačni duh Amerike leta 1975 in živahno Dylanovo glasbo", ne bo tako neposreden, kot je bil Scorsesejev dokumentarec o Dylanu iz leta 2005 No Direction Home. Ta se je osredotočil na Dylanovo pot do slave, njegovo selitev v New York in začasno upokojitev po nesreči z motorjem v juliju 1966.

Turneja potujoče karavane glasbenikov Rolling Thunder Revue se je začela oktobra 1975 in končala maja naslednje leto. Dylanu so se v jesenskem delu turneje, na katero se bo osredotočil Scorsesejev film, med drugim pridružili Joan Baez, Joni Mitchell, Mick Ronson, Bette Midler, Roger McGuinn, Emmylou Harris in Allen Ginsberg.

Turneja, na kateri se je pojavila tudi Dylanova mati, velikokrat pa je nastopil z v belo pobarvanim obrazom, po pisanju The Guardiana velja za eno najbolj omembe vrednih. "Koncerti v sklopu The Rolling Revue ostajajo med najboljšimi Dylanovimi nastopi v živo," je v biografiji o Dylanu iz leta 1991 zapisal glasbeni kritik Clinton Heylin.

O turneji je po scenariju Sama Sheparda nastal film Renaldo and Clara, ki pa je bil v veliki meri improviziran. Skoraj štiriurni film je izšel leta 1978 in je združil posnetke v živo s koncertov, intervjuje in igrane prizore iz Dylanovega življenja. Dylan je igral Renalda, njegova prva soproga Sara Dylan pa Claro.

Scorsesejev film ni edini film o Dylanu v nastajanju. Režiser za oskarja nominiranega filma Pokliči me po svojem imenu Luca Guadagnino bo po scenariju Richarda LaGraveneseja režiral film o Dylanovem albumu iz leta 1975 Blood on the Tracks.

Film z naslovom Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese bo na Netflixu prikazan še letos.