Med nominiranci za desetnico tudi Štefanecov roman

Med nominiranci za desetnico tudi Štefanecov roman (foto: profimedia) profimedia
6. 5. 2015

V prostorih Mestne knjižnice Ljubljana so razglasili deset nominacij za desetnico, nagrado za najboljšo izvirno mladinsko ali otroško knjigo zadnjih treh let. Društvo slovenskih pisateljev jo svojim članom podeljuje od leta 2004.

Modrijanov program izvirnega mladinskega leposlovja je skromen, a zato tem skrbneje izbran. Lani so se odločili za objavo enega samega dela – romana Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov, ki ga je napisal Vladimir P. Štefanec, in ta je prepričal tudi žirijo letošnje društvene nagrade: Boruta Gombača, Klariso Jovanović, Vinka Möderndorferja, Janjo Vidmar in Polonco Kovač (predsednica). Roman je zgodba o najstnici Daši, ki se sooča z vprašanji drugačnosti, izločenosti, družbene razslojenosti in življenjskih vrednot, v iskanju odgovorov pa postopoma izgrajuje svojo vse bolj neodvisno identiteto. Nominacije so pri Modrijanu še toliko bolj veseli, ker je knjiga pisateljev mladinski prvenec, pa tudi zato, ker je prva izpod naše strehe, ki je nominirana za to nagrado.

Kdo izmed desetih nominirancev bo prejel desetnico, bo znano prihodnji četrtek, 14. maja, na svečani podelitvi nagrade ob 18. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

Več o romanu Vladimirja P. Štefaneca tudi na spletni povezavi O punk čarovnici, debeli lezbijki in nespoštovanju vampov