Mesec pravljičnih voženj in novega voznega reda

Mesec pravljičnih voženj in novega voznega reda (foto: Železnice Press) Železnice Press
30. 11. 2017

Decembra v praznično okrašena mesta po vsej Sloveniji že tradicionalno vozijo vlaki, na katerih se potnikom pridružijo pravljični junaki. Božiček, pravljične vile, Muca copatarica in škrat bodo tudi letos našim najmlajšim potnikom pokazali, da so lahko pravljice tudi resnične. Na poti z vlakom bodo lahko za trenutek ustavili čas in pobegnili v svet pravljic tudi malo starejši. Prav posebna potovanja z vlaki pa Slovenske železnice pripravljajo tudi ves adventni čas ter za Silvestrovo.

December prinaša tudi nov vozni red v železniškem prometu in mednarodni dan invalidov.

Na Slovenskih železnicah so predstavili praznična potovanja, ki se jih boste lahko udeležili decembra. Na železniški postaji Ljubljana so se zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z Muco copatarico. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jim je poklonil darila in jih povabil na praznične vožnje.

Zbrane je pozdravil tudi pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, ki je poleg namigov za čudovita decembrska pravljična potovanja z vlaki, za katera je vsako leto izjemno zanimanje, razkril tudi spremembe v novem voznem redu, ki začne veljati 10. decembra.

V notranjem prometu ni večjih sprememb. Izpostavili so le za okoli 13 minut krajši čas potovanja med Ptujem in Mariborom; vzrok je rekonstrukcija na postaji Pragersko, zaradi česar tam vlaki ne bodo imeli postankov. Prestopi potnikov za smer Ljubljana bodo zato na postaji Rače. V mesecu decembru bodo zaradi povečanega števila potovanj v praznična mesta okrepljene kapacitete vlakov. Od 17. decembra 2017 do 1. januarja 2018 bosta iz Ljubljane in Maribora vozila dva dodatna nočna vlaka.

V mednarodnem prometu bosta v smeri Beograda poleg dnevnega vlaka, od 10. decembra 2017 do 14. januarja 2018, na voljo dodatna nočna povezava s spalnim vagonom. Z novim voznim redom se bo povečalo tudi število povezav med Mariborom in Celovcem, tako bodo potnikom na voljo 3 dnevne povezave. V poletnem času bo na voljo prevoz tudi ob sobotah, s ciljem pospeševanja turizma in kolesarstva ob tej progi.

Božiček se decembra vozi z muzejskim vlakom!

Božiček bo decembra že četrto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na poti pa se mu lahko pridružite tudi vi! Najprej, 2. decembra, se bo zapeljal med Ljubljano in Postojno, med Postojno in Sežano ter med Sežano in Novo Gorico. Med Ljubljano in Litijo bo potoval 5. decembra, med Ljubljano in Zidanim Mostom 9. decembra, med Zidanim Mostom in Dobovo 9. decembra, med Novim Mestom in Metliko 10. decembra, med Novim Mestom in Trebnjem 11. decembra, med Trebnjem in Sevnico 11. decembra, med Mariborom in Dravogradom 12. decembra, med Mariborom in Pragerskim 13. decembra, med Mariborom in Ptujem 14. decembra, med Ptujem in Mursko Soboto 15. decembra, med Celjem in Litijo 16. decembra, med Ljubljano in Grosupljem pa 16. in 23. decembra.

Z vilami v Pravljično deželo Celje – letos tudi iz Zagreba

Že sedmo leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno.

Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Maribora, 16. decembra. Med Mariborom in Celjem se bodo vile zapeljale še 23., 25., 29. in 31. decembra. Iz smeri Ljubljane boste lahko vile srečali 17., 21., 26. in 30. decembra, iz smeri Velenja pa 19., 22., in 27. decembra. Pravljična animacija se letos prvič seli tudi izven meja, in sicer 29. decembra, na mednarodnem vlaku iz Zagreba do Celja.

Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter Vladimiro Skale VS Produkcija.

Z Muco copatarico v blejsko zimsko pravljico

Pravljičnim junakom, ki potujejo z vlaki, se letos že drugo leto zapored pridružuje tudi Muca copatarica s pomočnikom škratom. Srečali jo boste 2., 3., 9., 10., 16., 17., 23., 25. in 26. decembra na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Muca copatarica ima za vsakega otroka na vlaku že pripravljeno darilce, v katerega so všteti drsanje, kopanje, vožnja s cestnim vlakcem na Bledu itd.

Doživetja z Muco copatarico Slovenske železnice soustvarjajo s Sava Hoteli Bled.

Cene vozovnic in popusti

Cena povratne vozovnice za muzejski vlak je 10 evrov, za otroke do 12. leta starosti pa 5 evrov.

Z vlaki, na katerih bo potnike obiskala Muca copatarica – med Novo Gorico in Bledom – bodo otroci do 12. leta potovali brezplačno, vsi drugi pa s 40-odstotnim popustom.

Za potovanja s pravljičnimi vilami veljajo redne ponudbe.

Potovanja z vlaki po Sloveniji so sicer ob koncih tedna in praznikih, ki so dela prosti, 30 odstotkov cenejša, s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE vse dni 40 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa celo brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa 50 odstotkov cenejša.

Obisk prazničnih mest v tujini

Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, denimo v Zagreb, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešto, Prago, Beograd, München. Do nekaterih mest so na voljo vozovnice iz Ljubljane že od 9 evrov naprej. Njihovo število je omejeno, zato vam priporočamo, da si jih kupite v predprodaji.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri