Miha Kačič pripravlja dokumentarec o Miranu Stanovniku: "Spiš ali živiš - srednje možnosti ni"

Snemanje dirke včasih pomeni tudi neskončno čakanje, kdaj se bo mimo pripeljal tvoj tekmovalec, če ni že ubral druge poti. (foto: Tina Torelli in Maindru) Tina Torelli in Maindru
Vir: Story
22. 2. 2015

Dokumentarec o Miranu Stanovniku, ki bo marsikomu spremenil mnenje, nato pa še življenje, je ideja mladega kreativca, ki sliši na ime Miha Kačič.

Sorodnik legendarne Mile spi bolj malo, razmišlja veliko, sanje aktivno uresničuje, ker ne pozna besede 'nemogoče', in tako je v svojo zgodbo zapeljal tudi enega od najzanimivejših ljudi na sončni strani Alp. Miran Stanovnik je privolil v snemanje dokumentarca o njem, ki bo istočasno učbenik življenja za sanjače, ki raje živijo, kot spijo, filmski ekipi pa bo dano posneti tudi najbolj intimne drobce življenja puščavskega lisjaka.

Filmska ekipa se je pred dnevi vrnila z relija Dakar. Letošnja dirka po najodročnejših krajih planeta je bila za Mirana že 18. po vrsti, a s to razliko, da mu je bila letos za petami tudi profesionalna kamera. In prav s to najtežjo dirko na planetu se začenja zgodba o puščavskem lisjaku in po novem županu občine Log-Dragomer, o njegovih bojih in pogumu, odrekanju in nagradah, ki se ne merijo v denarju, ampak v izkušnjah in modrosti. Film ima delovni naslov Edini, 'The One', in bo v kinematografe prišel prihodnje leto.

Kako pa bi se predstavil režiser Miha Kačič? "Znan sem po kreativnih idejah, sodeloval sem že pri snemanjih nekaj dokumentarcev, med drugim o Franu Milčinskemu Ježku, naredil sem nekaj reklam, si jih še več zamislil in poslikal. Ko ljudem zmanjka idej, navadno pokličejo mene," pravi. Dokumentarec o izjemnem športniku, vodji in človeku z velikim srcem bo njegov prvi povsem avtorski projekt. In kaj hoče s tem filmom sporočiti bodočim gledalcem? "Da je treba življenje aktivno živeti, za to pa narediti, kar je pač treba. Ne odnehati, ko postane težko, ker imajo vse sanje svojo ceno. A se izplača.

Dokaz je Miran Stanovnik. Bistvo vsega in tudi delovnega naslova filma Edini ali 'The One' je, da se ljudje delimo med pasivne in aktivne sanjače, vsi aktivni sanjači pa so v osnovi edini. Edinstveni. Prej, ko se zbudiš, bolje zate, predvsem pa ne dovoli, da bi tvoje življenje vodili drugi! Je pa res, da nobena pot ni lahka. Nič ni podarjeno in nič ni v življenju zastonj. Ko sem se vrnil z Dakarja, sem bral na forumih komentarje ljudi, ki so se norčevali iz Miranovega 28. mesta. Tem komentatorjem pravim 'kavčarji', ki se ne upajo spustiti v igro. Najlažje je doma s kavča kritizirati vse povprek."

Filmska ekipa je Mirana spremljala vse do cilja Dakarja, kamor je prispela manj kot polovica vseh motoristov. Kaj dejansko pomeni takšna preizkušnja za telo in duha, je nemogoče razumeti od daleč. Zato in ne le zato, saj je Miranovo življenje še veliko več od Dakarja, dokumentarec, ki bo človeka, o katerem vsi vse vejo in hkrati nič, predstavil od blizu.

Za revijo Story: Tina Torelli

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story07/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 07/2015

Story 07/2015, od 12. 02. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri