Mineva že dvanajst let od smrti Tošeta Proeskega

Mineva že dvanajst let od smrti Tošeta Proeskega (foto: Hit records / Promo foto) Hit records / Promo foto
16. 10. 2019

Danes, 16. oktobra 2019, mineva natanko dvanajst let od nesreče, v kateri je življenje izgubil takrat 26-letni pevec Toše Proeski. Prometna nesreča, ki se je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem zgodila 16. oktobra 2007, je pretresla celo regijo. O smrti glasbenika so takrat poročali številni svetovni mediji, britanski BBC pa ga je označil za 'balkanskega Elvisa Presleya'.

Le dobra tri leta pred smrtjo si je glasbenik, ki je bil znan po angelskem glasu, prislužil vstopnico za nastop na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Istanbulu v Turčiji, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. "Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti," je v refrenu prepeval takrat 23-letni Proeski.

Toše je veliko nastopal tudi po Sloveniji. Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal' si sretnija, ki je dobila ime Moja. "Daleč je nebo, ki nad mano zvezde šteje, mislim, da si tu, da mineva čas hitreje, nisem se vdal, blizu tebe vedno bom ostal," se glasijo verzi, ki jih lahko še danes slišimo na naših radijskih postajah, saj je pesem Moja, ki jo je v slovenščino priredila Nina Sever, postala velika uspešnica.

V spomin na Tošeta so se in se še bodo predvsem v rodni Makedoniji tudi letos odvile številne prireditve in dogodki. Že v nedeljo se je v Zagrebu odvila maša, ki so se jo med drugim udeležili maratonci iz Makedonije, ki so se v ponedeljek podali na tradicionalni maraton iz Nove Gradiške proti mestecu Kruševo v jugozahodni Makedoniji. Tam je namreč odraščal in tam je tudi pokopan glasbenik Toše Proeski.

Priporočamo