Dogodki Promocijsko sporočilo

Minicity Ljubljana odslej večji in bogatejši za didaktično igralo za učenje otrok o varnosti v prometu

4. 10. 2018
Deli

V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana danes odprli dodatne površine z novimi, poučnimi vsebinami in brezplačno odprli svoja vrata za otroke in starše.

 Z več kot 1500 m2 površine je Minicity Ljubljana odslej največji otroški didaktično-izkustveni center v Sloveniji, otroci do 12. leta in njihovi starši pa so s tem dobili največje mesto za igro in učenje otrok pri nas. Z novimi prostori je kreativno otroško mesto poleg obstoječih 40 pridobilo še sedem novih igralnih enot, prenovljene prostore za rojstnodnevna praznovanja, odprtje v dvorano A ljubljanskega BTC Cityja, internetni kotiček za starše, prostor za počitek in branje ter novo trgovino z igračami Toys4U - Didaktične igrače. »Širitev Minicityja, težka 200.000 evrov, je omogočila še bolj bogate vsebine, kjer se otroci z igro in uporabo realnih rekvizitov ter pod vodstvom usposobljenih animatorjev učijo različnih poklicev in pridobivajo druga uporabna znanja. Med drugim se odselj na inovativnem igralu s tunelom in posebnimi učinki učijo varnega sodelovanja v prometu,« je na otvoritvi povečanega Minicityja Ljubljana povedal direktor Miha Culiberg, ki je prepričan, da bodo novosti še dodatno oživele tudi samo Dvorano A in družinam ponudile kvalitetno preživljanje prostega časa.

Osrednja novost razširjenega Minicityja je interaktivno motorično-didaktično igralo za učenje otrok o varnosti v prometu, ki so ga postavili v sodelovanju z AMZS, Zavarovalnico Generali, Javno agencijo RS za varnost prometa in podjetjem Toys4u - Didaktične igrače, ob tem pa tudi praktično prikazali njegovo funkcijo, saj so gostili več kot 200 otrok iz vrtcev in šol.

Predsednik uprave BTC Jože Mermal: »Varnost v prometu ni samoumevna. Izjemno pomembno je posameznikovo zavedanje o njegovi vlogi v prometu in kako lahko sam aktivno soustvarja varnejše okolje. V družbi BTC se z mnogimi ukrepi zavzemamo za krepitev prometne varnosti obiskovalcev v BTC Cityju. Veseli me, da sedaj v to shemo vključujemo tudi najmlajše generacije. Uporaba inovativnih igral za oblikovanje želenega vedenja skozi igro je zagotovo eden izmed prijaznejših načinov, kako graditi odgovoren odnos od mladih let naprej.«

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa mag. Igor Velov je ob predstavitvi novega interaktivnega motorično-didaktičnega igrala za učenje otrok o varnosti v prometu dodal: »Prometna vzgoja se začne že zgodaj v družini, od rojstva naprej, in traja do konca življenja. Prometna vzgoja pokriva vse vloge, v katerih se otrok v prometu znajde, sprva kot potnik, pešec, kolesar, nato kot voznik motornega kolesa in avtomobila. Te vloge bodo otroci skozi igro spoznali tudi na interaktivnem motorično-didaktičnem prometnem igralu v Minicityju. Čeprav se pridejo v igralnico zabavat, pa je pomembno jasno sporočilo, ki ga tukaj dobijo: na cesti veljajo nedvoumna pravila in če jih kršimo, nas to lahko hitro stane celo življenja. Javna agencija za varnost prometa na področju prometne vzgoje najmlajših udeležencev v prometu izvaja programe za ozaveščanje o pripetosti v avtomobilih, večjo vidnost pešcev in varnega kolesarjenja, ki so v zadnjih desetletjih prinesli zavidljive rezultate ter zmanjšali poškodbe in žrtve prometnih nesreč med otroki.«

 »V naši zavarovalnici se že vse od začetka delovanja na slovenskem trgu trudimo učinkovito podpirati projekte, ki bogatijo naš skupni življenjski prostor ter prispevajo k večji varnosti, bolj prijaznemu življenjskemu okolju in širjenju zadovoljstva. Pomembno področje, kjer si želimo in kjer lahko dosežemo dobre rezultate, je varno ravnanje v prometu. Še posebej takrat, ko gre za najmlajše udeležence, torej za otroke, ki so na cesti in v prometu najranljivejši, hkrati pa s svojim odnosom do ravnanja in dogajanja v prometu najbolj vplivajo na navade svojih bližnjih,« je povedala predsednica uprave Generali Zavarovalnice Vanja Hrovat.

»Naše poslanstvo je varna mobilnost vseh, tudi najmlajših, ki so v cestnem prometu še posebej ranljivi, saj še ne poznajo vseh zakonitosti, ki jih ta od njih zahteva. V AMZS smo ponosni, da bomo z našim prispevkom pri zasnovi in delovanju nove interaktivne igralne enote otrokom na njim zanimiv in razumljiv način, prek igre, omogočili pridobivanje neprecenljivih izkušenj in znanja, s katerimi bodo v prometu bolj varni. Veseli nas, da jim lahko med drugim predstavimo naše delo in zaposlene, ki poskrbijo, da so vozila vedno v dobri kondiciji in da vozniki uživamo v varni in brezskrbni vožnji, na pomoč pa priskočijo tudi takrat, ko nas na poti preseneti okvara,« je poudarila direktorica AMZS mag. Lucija Sajevec.

Tudi podjetje Toys4U podpira družbenokoristne projekte in želi z novo interaktivno igralnico pomagati pri učenju prihodnjih generacij o varnem obnašanju v okolju. »Ozaveščanje in učenje otrok o prometnih situacijah in pravilih je osnova, ki smo jo vsi starši dolžni privzgajati. Učenje skozi igro daje daleč najboljše rezultate in prav to omogoča nova interaktivna igralnica: učenje obnašanja v prometu. Sami v prodajno ponudbo uvrščamo predvsem kakovostne didaktične in interaktivne igrače, pripomočke in igrala, tudi na temo varnosti v prometu. Veseli smo, da smo tudi mi kot majhno podjetje sodelovali pri za družbo tako življenjsko pomembnem projektu, ki bo nedvomno otrokom prinesel veliko pozitivnega,« pravi direktorica Anita Hozjan

Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant, avtor številnih knjig o vzgoji in razvoju otrok, je novo prometno igralo ocenil kot zelo primerno, saj otroku omogoča osvajanje znanja z lastnim gibanjem: »Učenje, v katero je vključenega veliko gibanja, je veliko močnejše kot učenje, kjer se samo pasivno sedi. Verjamem, da znanja in navade, osvojene že od malih nog, predstavljajo pomembno osnovo za vse življenje. Spontane, skozi igro pridobljene izkušnje, bodo zagotovo dosegle pozitivne učinke, tako v obliki znanja s področja prometnih predpisov kot tudi pri socializaciji, strpnosti in drugih osnovnih moralnih vrednotah naših prihodnjih generacij.«

Novo pridobitev največjega slovenskega otroškega didaktično-izkustvenega centra so pozdravili tudi znani starši Oriana Girotto, Rebeka Dremelj, Aljoša Bagola, Urška Drofenik, Sabina Kogovšek, Nina Wabra Jakič in Petra Greiner, ki so navdušeni, da odslej tudi v Sloveniji obstaja prostor, kjer bodo najmlajši na edinstvenem igralu s tunelom in posebnimi učinki lahko nadgradili svoje znanje o prometni varnosti.

»Prvo spremembo v varnosti v prometu sem opazila, ko  sem se priselila iz Italije in ugotovila, da je v Sloveniji vse glede tega veliko bolj urejeno. Tam otrok nihče ne uči varnosti v prometu, ko recimo delajo izpit za kolo. Kar otrok lahko izkusi v Minicityju, je krasno, saj se lahko malčki že preko igre naučijo, kaj je pravilno in kaj ne, kdaj lahko gredo čez cesto in kdaj morajo počakati,« je ob otvoritvi novega prometnega igrala povedala televizijska voditeljica Oriana Girotto.

S skoraj 200 tisoč evrov vredno investicijo v interaktivno motorično-didaktično igralo, ki ustreza vsem standardom varnega igrala in je certificirano, ter v nove, povečane prostore so v Minicityju Ljubljana odprli še sedem drugih novih igralnih enot, in sicer Hišo dobrih bakterij podjetja Ewopharma, Hišo naravne kozmetike podjetja Essentiq, Tiskarno podjetij Printpoint in Epson Avtera, Televizijski studio RTV Slovenija, Fotkarja podjetja Matej Jamnik, s. p., Modro hišo podjetja Telekom Slovenije ter Turistično agencijo podjetij Palma in Bags&More. Pri naštevanju novosti ne gre izpustiti še prenovljene enote kužka Montija iz Zotta in medvedka Bena iz BenQuicka. Željni praznovanja otroških rojstnih dni, ki so v Minicityju edinstveni v Sloveniji, so dobili nove prostore, med povprečno več kot 3 ure trajajočem obisku Mincityja pa so za počitek ob Kavarnici & slaščičarnici odslej na voljo tudi bralni in internetni kotiček ter nova trgovina z didaktičnimi igračami Toys4U – Didaktične igrače, ki v Sloveniji prvič ponuja tudi otroško blagovno znamko Coccodrillo.

»Zelo nas veseli velik odziv otrok in staršev, saj je didaktične in hkrati zabavne vsebine v našem Minicityju spoznavalo že več kot 300 tisoč otrok in njihovih staršev, ob danes predstavljenih povečanih prostorih pa bodo te številke zagotovo še višje. Z novimi vsebinami se bodo otroci skozi igro naučili še več koristnih znanj in spretnosti, predvsem pa razvijali svoje kompetence in medčloveške odnose ter spoštovanje,« je napovedala direktorica razvoja poslovanja in solastnica Minicityja Jasna Žaler Culiberg.

Danes je Minicity na velikem otvoritvenem dogodku z bogatim in brezplačnim programom, ki poteka ves dan, vrata na široko odprl tudi 200 otrokom iz socialno ogroženih družin, vrtcem in šolam, ki lahko obiščejo več kot 40 igralnih enot v malem mestu, se zabavajo v kreativnem parku z ustvarjalnimi delavnicami na temo prometa, preizkusijo športne aktivnosti, njihovi starši pa prisluhnejo predavanjem o varni mobilnosti otrok. Popoldne, ob 18. uri, pa s partnerji pripravljajo še veliki brezplačni koncert pod pokroviteljstvom BTC Cityja. Koncert bo potekal neposredno pred Minicityjem v Dvorani A, vhod A1, ob novem vhodu v Minicity, skozi trgovino Toys4U, obiskovalce pa bodo zabavali  Rok Terkaj – Trkaj, Nipke in Ribič Pepe z RTV Slovenija, ki bo tudi predstavila novo sezono oddaj Otroškega in mladinskega programa, nova trgovina z didaktičnimi igračami Toys4U – Didaktične igrače pa bo na otroški modni reviji predstavila novo znamko otroških oblačil Coccodrillo.

Brezplačno vstopnico za obisk dogodka lahko prevzamete na spletni strani www.minicity.si.

Z otroki bodo na ta dan rajali tudi številni znani Slovenci, med njimi Jasna Kuljaj, Špela Močnik in Lea Sirk, skupaj s podporniki Minicityja in prometne varnosti Jerco Zajc Šušteršič, Nino Gajič, Danajo Obak, Anjo Oman, Ano Klašnja in Nuško Drašček.

  

Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta na več kot 1500 kvadratnih metrih površine vsako leto obišče več kot 65.000 obiskovalcev, med njim tudi organizirane skupine več kot 120 šol in vrtcev iz vse Slovenije, saj ponuja edinstveno priložnost praktičnega spoznavanja različnih poklicev in pridobivanja vsakodnevnih znanj s pomočjo realnih rekvizitov v pomanjšanih poslovalnicah resničnih ustanov in podjetij. Večkrat letno Minicity Ljubljana svoja vrata brezplačno odpre za otroke iz socialno ogroženih družin, z ekipo 50 večjezičnih animatorjev s pedagoškimi znanji zadovoljuje tudi tuje obiskovalce  z otroki, v svojih vrstah pa nudijo tudi znanja za otroke s posebnimi potrebami in varstvo otrok. Redno gostijo predavatelje s področja vzgoje in didaktike ter nudijo informacijski splet za vzgojitelje, učitelje in nosečnice. Slednje so gostje že tradicionalnih dogodkov Okrogli trebuščki.  Za podjetja Minicity predstavlja edinstven in nov medijski format za interaktivno predstavitev svojih storitev in produktov ciljni skupini družin. V snovanje njihovih programov, ki jih predajajo otrokom skozi interaktivne in poučne igre, so aktivno vpleteni pedagogi in psihologi, v Minicity družino pa spada že več kot 50 zasebnih in javnih podjetij, ki soustvarjajo njegovo vsebino. Otroci lahko v Minicityju Ljubljana obiščejo več kot 40 različnih igralnih enot, pomanjšanih poslovalnic iz različnih panog in spoznajo več kot 50 različnih poklicev.