Ministrstvo vabi k ogledu premiere dokumentarnega filma Aktivirani očka

8. 9. 2017
Deli
Ministrstvo vabi k ogledu premiere dokumentarnega filma Aktivirani očka (foto: profimedia)
profimedia

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavlja dokumentarni film Aktivirani očka.

Kot pove že sam naslov, film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Dokumentarni film je del projekta Aktivni.Vsi, ki se na ministrstvu izvaja od leta 2016 in se osredotoča na starševstvo, zlasti na spodbujanje očetov k še bolj dejavnemu vključevanju v skrbstveno delo.

Premiera filma bo v soboto, 23. septembra 2017, ob 17.15 v sklopu izobraževalnega programa na RTV Slovenija 1.

Dokumentarni film Aktivirani očka uvodoma pojasnjuje tradicionalno vlogo očetov, ki so včasih skrbeli bolj za finančno plat družine, in razlaga ozadje te klasične razporeditve vlog med ženskami in moškimi. Razmišljanje o večji vključenosti očeta v družinsko življenje v sodobnem času je porodilo vprašanja o pomenu in vlogi očeta danes: Zakaj morajo biti očetje enakovredno udeleženi pri vzgoji? Pri katerih letih otroka se že morajo očetje dejavno vključiti? Kako bo take vrste vzgoja vplivala na otroka? Kakšne bodo generacije otrok, ki jih bodo dejavno vzgajali tudi očetje?

Na vsa ta vprašanja odgovarja dokumentarni film Aktivirani očka, ki skozi niz razmišljanj moških in žensk različnih generacij ter stroke predstavi vidik starševstva in dejavnega vključevanja očetov v skrb za otroke, pa tudi psihološki vidik prednosti dejavnega očetovstva. Poleg tega si gledalke in gledalci lahko ogledajo, kako znani slovenski očetje usklajujejo družinske in službene obveznosti in se zabavajo ob iskrenih in neposrednih odgovorih osnovnošolskih otrok, ki brez zadržkov povedo, kako dejavni so pravzaprav njihovi očetje ter kako dejansko izgleda delitev vlog v njihovi družini v vsakdanjem življenju.

Večja vloga moškega v družinskem življenju pozitivno vpliva na otrokov razvoj.

Neigrani film je v celoti podkrepljen z izsledki raziskav, izvedenih na območju Slovenije. Raziskave kažejo na pozitivno povezavo med skrbjo za otroke in kasnejšim odnosom oče-otrok.

Kot navaja redna profesorica za razvojno psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Ljubica Marjanovič Umek se dejavna vloga očetov »pozitivno kaže že od samega rojstva na vseh področjih otrokovega razvoja in se kot naložba obrestuje na ravni akademske uspešnosti, socializacije in čustvene zrelosti. Zato je skrajno pomembno, da se o pomenu dejavnega očetovstva čim več govori«.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord