Mitja Okorn – iskren, strasten in poln energije

Mitja Okorn
 (foto: Grega Eržen) Grega Eržen
2. 6. 2016

Tak je bil tudi večer z režiserjem Mitjem Okornom v Letnem gledališču Khislstein. »Že ko smo imeli premiero filma, nam je bilo žal, da je nismo mogli narediti v Kranju. In tako sem se z veseljem odzval povabilu, da tu okronamo vrhunec distribucije za zelo gledan film,« je povedal pred pogovorom o svoji uspešni karierni poti pri produkciji kakovostnih in pri občinstvu priljubljenih filmov.

Mitja Okorn je prišel na obisk v rodno mesto na povabilo Mestne občine Kranj in župana Boštjana Trilarja. »Zakaj nam je Mitja lahko vsem res za vzor? Osebno mislim, da je to, da ne prizna besede nemogoče in da je pripravljen za svoje sanje in vizijo narediti, karkoli je potrebno. Že od malih nog je bil izjemno odločen. Ko v Sloveniji ni našel priložnosti, ko ni mogel delati z vrhunskimi ekipami, dobro tehniko in milijonskimi proračuni, se je preprosto odločil, da bo priložnost poiskal drugje,« je v uvodu v pogovorni filmski večer med drugim povedal župan.

Da, Mitja Okorn se je v režiserja evropskega in vse bolj svetovnega formata razvil na Poljskem. Visoko gledanost je imel že film Pisma sv. Nikolaju iz leta 2011 in letošnji film Planet samskih je občinstvo navdušil še hitreje. Ne zgodi se pogosto, da gledalci na čisto običajnih projekcijah po Sloveniji ob koncu filmske predstave stoje ploskajo. Planet samskih izzove tako priznanje.

Vse se je seveda začelo v Kranju. Najprej skejterski video spoti, dva dokumentarca (Notsponsored 1 in 2), kratki film (Be Flexible) in potem ideja za prvi celovečerec Tu pa tam. V iskrivem pogovoru s Tonijem Cahunkom, ki našega režiserja pozna že dolgo (sodeloval je v Tu pa tam), smo Mitja Okorna spoznali kot iskrenega, humornega sogovornika, ki je s posnetki iz svoje filmske produkcije navdušil in nasmejal publiko v Kranju. Ne le za filmsko kamero, Mitja Okorn je edinstven tudi v živo ali, če hočete, pred filmsko kamero.

Njegovi filmi so gledljivi in navdušujejo občinstvo od samega začetka. Že prvi celovečerec Tu pa tam je prejel zlato rolo (25.000 gledalcev). Pisma sv. Nikolaju so prinesla dve zlati roli (pa bi morala še tretjo za 75.000 gledalcev), najnovejši film Planet samskih pa je samo v dveh mesecih prav tako deležen dveh zlatih rol. Večer z Mitjem Okornom je bil tudi najboljša priložnost, da mu predstavniki Koloseja (direktor Sergej Racman) in Društva slovenskih režiserjev (predsednica Urša Menart in podpredsednik Boris Petkovič) izročijo to priznanje. Kot je povedala Urša Menart: »Mislimo, da je vsaka zlata rola dokaz, da gledalci z velikim veseljem lahko sprejmejo tudi kakšen film, ki ni v angleščini. Oba Okornova filma sta potrdila, da tudi poljščina ni problem, če je film dober in če ima dovolj promocije.« Mitji Okornu je v imenu društva zaželela še veliko odličnih filmov.

Kako Mitja Okorn vidi možnosti za ustvarjanje mladih na področju filma: »Sedaj je super, ker si lahko kjerkoli na svetu in delaš vse, kar hočeš. Kamere so zelo poceni, snemaš lahko s pametnim telefonom, potrebno pa je napisat scenarij, kar pa ne stane. Če bi se sedaj rodil, bi bil milijonar, ker bi začel snemati mucke in kužke in to objavil na YouTubu. Tam vsi to radi pogledajo in klikajo, zraven so reklame in lahko dobro zaslužiš.«

Sam se je filmskega ustvarjanja učil izkustveno in od izkušenih filmskih ustvarjalcev. Toni Cahunek je dejal, da si je na začetku s snemanjem videospotov izpilil občutek za estetiko. Mitja Okorn zna narediti filme, ki pritegnejo in se dotaknejo naše duše. Ne samo na Poljskem in v Sloveniji, tudi drugod po Evropi. Zato ima vse možnosti, da bo nekoč izpolnil željo župana Boštjana Trilarja: »Ko boš prejemal na slavnostni akademiji oskarja, prosim, omeni Kranj in povabi vse hollywoodske milijonarje, da ga obiščejo.«

Večer z Mitjem Okornom izza filmske kamere so obogatili mladi glasbeniki in tri operne pevke, Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli, skupine Tosca Beat. Moderno in klasično v enem z veliko glasbenega potenciala.

Foto: Grega Eržen

Značke: Mitja Okorn