Mlada okoljska aktivistka Greta Thunberg prejemnica nagrade Amnesty International

Mlada okoljska aktivistka Greta Thunberg prejemnica nagrade Amnesty International (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
7. 6. 2019

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je letošnjo nagrado ambasador vesti podelila švedski najstniški podnebni aktivistki Greti Thunberg in njenemu protestnemu gibanju Petki za prihodnost, in sicer za "edinstveno vodstvo in pogum pri zagovarjanju človekovih pravic".

"Človekove pravice in podnebna kriza gredo z roko v roki. Ne moremo rešiti ene stvari, če ne rešimo druge," je ob današnji razglasitvi nagrade v izjavi za AI opozorila Thunbergova.

Kot je poudarila, je "velika čast", da prejme nagrado v imenu gibanja. "To ni moja nagrada, to je nagrada vseh nas. Neverjetno je videti priznanje, ki ga dobivamo, in vemo, da se borimo za nekaj, kar ima velik vpliv," je dejala mlada Švedinja, ki so jo poslanci na Norveškem marca nominirali tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Švedska najstniška okoljska aktivistka je avgusta lani začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu in zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Sprožila je mednarodno gibanje mladih za podnebno pravičnost pod sloganom Petki za prihodnost (FridaysForFuture). Vrhunec gibanja je bila podnebna stavka mladih, ki je 24. maja potekala v 131 državah po svetu.

"Ponižni in navdihnjeni smo zaradi odločnosti, s katero nas mladinski aktivisti po vsem svetu izzivajo, da se soočimo z resničnostjo podnebne krize," je poudaril generalni sekretar Amnesty International Kumi Naidoo.

"Vsaka mlada oseba, ki sodeluje v gibanju Petki za prihodnost, uteleša to, kar pomeni delovati po svoji vesti," je dodal.

Datum podelitve nagrade Amnesty International sicer še ni sporočila.

Amnesty International je nagrado ambasador vesti začela podeljevati leta 2002 "posameznikom in skupinam, ki so z dejanjem vesti podpirali človekove pravice". Med drugim so jo doslej prejeli dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela, pakistanska najstniška izobraževalna aktivistka Malala Jusafzaj, kitajski umetnik Ai Weiwei ter pevki Joan Baez in Alicia Keys.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri