Mladi po vsem svetu na podnebne proteste

Mladi po vsem svetu na podnebne proteste (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 5. 2019

Po vsem svetu danes znova potekajo podnebni protesti mladih; po pričakovanjih organizatorjev naj bi se jih v 110 državah udeležilo okoli milijon ljudi. Njihova pobudnica Greta Thunberg je nagovorila protestnike v domačem Stockholmu in poudarila, da se bodo protesti šolarjev nadaljevali, dokler bo treba.

Podnebni shodi so se danes začeli v Avstraliji in na Novi Zelandiji, poroča britanski BBC. V Avstraliji se je izteklo najbolj vroče poletje v zgodovini, nacionalna organizatorka na Novi Zelandiji Sophie Hanford pa je poudarila, da je današnja stavka "šele začetek".

Stavke so pripravili tudi v številnih azijskih državah, kot so Indija, Afganistan, Tajska in Japonska. V Izraelu so že v torek skupaj za podnebje stavkali izraelski in palestinski otroci.

V Evropi, kjer se je gibanje začelo, so mladi na spletnih družbenih omrežjih objavili številne posnetke masovnih shodov. Med drugim so se sprehodili skozi Zürich, Madrid, Pariz, Koebenhavn, Stockholm, Milano, Berlin in Bruselj. V Londonu bodo protestniki kolesarili pred parlamentom in tako demonstrirali proti onesnaževanju, ki ga povzročajo avtomobili.

Mladi protestniki, ki so predčasno zapustili pouk in predavanja, so nosili plakate z napisi, kot so Podnebje zdaj, domača naloga kasneje, Ni planeta B, Vam zmanjkuje izgovorov, nam pa časa ter Ne zafrknite - dobre planete je težko najti.

Proteste je spodbudila Thunbergova. Ta je sama s protesti pred švedskim parlamentom začela avgusta lani, s svojim početjem pa je navdihnila mnoge mlade po celem svetu, ki so sledili njenemu zgledu.

Revija Time je Thunbergovo prejšnji mesec predstavila na svoji naslovnici, prejšnji mesec pa se je mlada aktivistka v Vatikanu srečala tudi s papežem Frančiškom, ki ji jo je spodbudil, naj nadaljuje s svojimi prizadevanji. 16-letnica je naslovila tudi svetovne voditelje na letošnjem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, pa tudi podnebno konferenco ZN v poljskih Katovicah konec lanskega leta.

Tudi danes se je Thunbergova udeležila shoda v Stockholmu in se zahvalila na tisoče mladim, ki so zapustili šolske klopi. "V tem trenutku protestira na tisoče ljudi po vsem svetu. To je res neverjetno," je poudarila, medtem ko je množica vzklikala njeno ime.

"Smo sredi eksistencialne krize in čas se izteka," je nagovorila okoli 7000 zbranih. Pozvala je k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in pozvala politike in druge odrasle, naj naslovijo problematiko podnebnih sprememb, saj je uspeh v tem boju še vedno možen. Stavke šolarjev pa se bodo nadaljevale, "dokler bo potrebno", je dodala.

Thunbergova je skupaj z nemško aktivistko Luiso Neubauer v časniku Süddeutsche Zeitung tudi objavila poziv mladim in odraslim po vsem svetu, naj se pridružijo gibanju. "Čas je, da se masovno upremo," sta zapisali. "Imamo občutek, da številni odrasli še ne razumejo v celoti, da mladi podnebne krize ne moremo ustaviti sami," sta menili in dodali, da je spopad s podnebnimi spremembami "naloga vsega človeštva".

Prvi usklajeni protesti mladih za podnebje so se odvili 15. marca letos, ko se je v več kot 130 državah zbralo na sto tisoče ljudi.

Priporočamo