Mladi za podnebno pravičnost bodo protestirali pred brazilsko ambasado

Mladi za podnebno pravičnost bodo protestirali pred brazilsko ambasado (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 8. 2019

Zaskrbljenost nad obsežnimi požari v amazonskem pragozdu so izrazili tudi v gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki posredno krivdo zanje valijo tudi na slovensko politiko. Kot so sporočili, bodo svoje nestrinjanje z "molkom o požigu Amazonije" v ponedeljek izkazali s protestnim shodom pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Kot so opozorili mladi okoljevarstveniki, bodo posledice požarov velikanske. "Nepovratno bo uničena ena osrednjih zakladnic biodiverzitete, pomemben ponor toplogrednih plinov in dom enega milijona pripadnikov staroselskih plemen," so zapisali.

Amazonski pragozd po njihovih navedbah ne zagori zlahka, požare pa so začeli "ljudje pod potuho politike kapitana 'Motorna Žaga' Bolsonara". "Uničenje, ki smo mu priča, ni le okoljska kriza, pač pa v prvi vrsti kriza ljudem in okolju sovražne politike, ki ji do živega ne pridejo niti satelitski posnetki iz vesolja in ki se na množično uničenje odziva z absurdnimi zatekanji v zarotniške umotvorbe," so zapisali.

Zublje v Amazoniji poganja mrzlica po dobičku, neozirajoč se na posledice za okolje in ljudi, so poudarili. "Zanjo pa je soodgovorna tudi evropska in slovenska politika. Slednja trenutno o opustošenju molči," so opozorili.

Medije pozivajo, da "po svoji dolžnosti o tej tragediji poročajo in razkrivajo njene povzročitelje". Pozvali so tudi k solidarnosti z najbolj prizadetimi, še posebej s staroselskimi skupinami. "Kriza ni le lokalna, pač pa mednarodna. Posledice bo imela širom sveta, zato pozivamo politike k dejanjem in obsodbi razdejanja tega nedoumljivo pomembnega ekosistema," so še opozorili.

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 oz. kar 83 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorelo v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa gost dim v minulih dneh prekril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek požare v amazonskem pragozdu označil za mednarodno krizo. Kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih bo ta konec tedna gostil v Biarritzu, je pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu.

Francosko predsedstvo je danes sporočilo, da države G7 že pripravljajo "konkretne ukrepe" glede požarov. Macronov predlog sta podprli nemška vlada in EU, finsko predsedstvo EU pa je do njega zadržano.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tuje vmešavanje zavrnil. V sredo je namignil, da bi lahko bila za požare kriva "kriminalna dejanja" nevladnih okoljskih organizacij. Te so odgovornost za požare že zavrnile, Bolsonarove izjave po označile za povsem neodgovorne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri