Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na 34. slovenskem knjižnem sejmu

Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na 34. slovenskem knjižnem sejmu (foto: STA, Tamino Petelinšek) STA, Tamino Petelinšek
16. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Založba Mladinska knjiga in Cankarjeva založba se bosta na letošnjem knjižnem sejmu predstavili na dveh stojnicah v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, pomembno pa bosta sooblikovali program na številnih drugih prizoriščih, kjer bodo potekale predstavite in pogovori.

V nadaljevanju izpostavljamo njihov izbor.

DEBATNA KAVARNA

Vloga posameznika v kolesju zgodovine

Sto let od konca prve svetovne vojne in boja za slovensko severno mejo

 •  sreda, 21. 11., ob 16. uri, Debatna kavarna, 1. preddverje 

Pred natanko sto leti, ko se je končala prva svetovna vojna in je temelje Evrope pretresel razpad kar štirih imperijev – nemškega, avstro-ogrskega, ruskega in osmanskega – se je tudi za Slovenijo začelo pisati novo pomembno poglavje. Dogodili so se politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor v veliki meri veljajo še danes. Velike in odločilne, dobesedno zgodovinske zasluge za to ima slovenski pesnik in general Rudolf Maister. Kako se prepletajo družbene silnice s posameznimi dogodki in posameznimi osebnostmi? So za družbene spremembe vedno odločilni posamezniki? Kaj se lahko naučimo iz Maistrovega primera? 

V razpravi bodo sodelovali: soavtorja dokumentarne biografije o Rudolfu Maistru dr. Mihael Glavan in Alenka Puhar ter zgodovinar dr. Gregor Antoličič, soavtor knjige Leta strahote: Slovenci in prva svetovna vojna, ki v kratkem izide pri Cankarjevi založbi. Pogovor bo povezoval urednik Tine Logar.

Zgodbe beguncev -- realnost in fikcija

 • četrtek, 22. 11., ob 13. uri, Debatna kavarna, 1. preddverje

Mladinski roman Črna vrana Janje Vidmar in ilustrirana knjižica Morska molitev Khaleda Hosseinija, ki odpirata vprašanja, povezana z begunsko problematiko, sta nas spodbudila k aktualnemu pogovoru. Z gosti Janjo Vidmar, Francijem Jazbecem, vodjo programov pri društvu Odnos, ter Saro Bevc Jonan, ki prihaja iz Iraka in je strokovna sodelavka ter neformalna prevajalka pri istem društvu, se bomo dotaknili rastoče nestrpnosti in rasizma, ki ju vzbujajo valovi migracij v našem času, ter integracije beguncev v našo družbo. Spregovorili bomo tudi o tem, ali lahko literatura prispeva k razbijanju predsodkov o beguncih. Pogovor bo vodila novinarka časopisa Večer Kristina Božič.

Izbor ilustracij iz Hosseinijeve knjige Morska molitev si v času knjižnega sejma lahko ogledate na samostojni razstavi v prvem preddverju Cankarjevega doma (vhod iz pasaže M.)

Kolumne – duh časa in česa še (vse)?

 • petek, 23. 11., ob 19. uri, Debatna kavarna, 1. preddverje

Nedvomno živimo v času kolumn. Ni poštenega časopisa, revije ali spletne strani, ki ne bi imela stalne rubrike s kolumnami, v kateri se ta ali oni intelektualec ali samo vplivnež »pritožuje« nad tem ali onim ... Toda kako svoje delo dojemajo najbolj brani slovenski kolumnisti? Kako najdejo teme za redno objavljanje? Kje je meja med njihovo zasebnostjo in tekstom? In ne nazadnje: zakaj v svetu, v katerem objektivne realnosti tako rekoč ni več, sploh še brati kolumne? O tem in številnih drugih vprašanjih novinarskega pisanja, ki si je utrlo pot tudi v uspešne knjige, se bodo pogovarjali: novinar Miha Šalehar, avtor knjige izbranih kolumn Duh česa, antropologinja dr. Svetlana Slapšak ter novinarka Kristina Božič. Pogovor bo povezoval dr. Aljoša Harlamov.

Po dogodku bo podpisovanje knjige Duh česa Mihe Šaleharja na stojnici Mladinske knjige.

Slovenske mafijske zgodbe

 • sobota, 24. 11., ob 16. uri, Debatna kavarna, 1. preddverje

Najbrž ni presenetljivo, da se pisanja kriminalk lotevajo ravno novinarji in odvetniki. Ti imajo vpogled v skrivna ozadja političnega in gospodarskega dogajanja – vidijo skrite vzvode oblasti, ki so v trdnem oprijemu takšnih ali drugačnih mafijskih lovk. Marsikdaj o tem iz različnih razlogov ne morejo javno spregovoriti, zaradi česar jim ne preostane drugega, kot da se zatečejo v izmišljeni svet žanrskega leposlovja. Gostje pogovora bodo govorili o resnici in izmišljenem v svojih romanih: novinarka Mojca Širok, dolgoletna dopisnica iz Italije in Vatikana, o svoji uspešnici, ki izhaja iz resničnih dogodkov, kriminalki Pogodba, legendarni slovenski odvetnik Peter Čeferin in novinar Vasja Jager pa o knjigi, ki sta jo napisala skupaj in ki razkriva temačno balkansko preteklost in posle. Pogovor bo vodil Slavko Bobovnik.

Pogovor z ruskim pisateljem Zaharjem Prilepinom

 • nedelja, 25. 11., ob 13. uri , Debatna kavarna, 1. preddverje

Razvpiti ruski pisatelj, publicist in esejist Zahar Prilepin (1975) je sodobni ruski klasik, ki je za svoja dela prejel številne največje nacionalne nagrade, ob tem pa je neizmerno priljubljen tudi med bralci. Roman Samostan, ki je lani izšel pri Cankarjevi založbi, je začel pisati kot predlogo za film, nastalo pa je delo, ki ga imajo mnogi za najboljši ruski roman po letu 2000. Zanj je avtor preučil številno dokumentarno gradivo, nagrajen pa je bil tudi z osrednjo rusko literarno nagrado »velika knjiga«. Gre za taboriščno, zgodovinsko, eksistencialno, celo pikareskno in ljubezensko pripoved, predvsem pa roman o nezlomljivi človeški volji za preživetjem, ki so ga za svojega posvojili tudi slovenski bralci.

DOGODKI NA FORUMU

Aleksandrinke – nič več zatajevane junakinje

V knjigi Brezmejna Slovenija v živo prvič na knjižnem sejmu

 • sobota, 24. 11., ob 15. uri, forumski oder (2. preddverje)

Ob knjigi Brezmejna Slovenija, ki jo avtor Iztok Ilich posveča varuhom slovenske kulturne dediščine, vabljeni na izvirno predstavitev še živega izročila aleksandrink in novih odkritij o njihovem življenju. Z nami bodo ponosne potomke aleksandrink – članice dramske skupine Aleksandrinke iz Prvačine. Sodelovale bodo v pogovoru in nastopile v izvirnih oblačilih in domačem narečju. Pred nami bodo zaživele življenjske zgodbe njihovih rojakinj v Egiptu – izjemnih, ponosnih in pogumnih žensk. Predstavitev bo povezoval urednik Tine Logar.

DOGODKI ZA OTROKE IN MLADINO

MANČKARADA z Marjanom Mančkom

 • sreda, 21. 11. , ob 10. uri, pisateljski oder  (Velika sprejemna dvorana)

Le kdo ne pozna radoživih, iskrivih in barvitih ilustracij Marjana Mančka? Pa njegovih stripovskih junakov: Modrega medvedka, Brunda Rjavčka, Lea, Pipija, Cicibabe, Cufka, Hribcev, in slikanic Pedenjped, Mojca Pokrajculja, Kraljična na zrnu graha, Peter Klepec …

Ob njegovem okroglem jubileju, okronanem z antologijo Mančakarada, nam bo Manček v pogovoru s Carmen L. Oven odstrl marsikaj, česar o njem še nismo vedeli. Se še spomnite, zakaj imajo njegove živali navzgor obrnjena usta?

Obeta se nam neskončno zanimiv pogovor.

Pogovoru bo sledilo podpisovanje knjig na stojnici MKZ.

Tudi pri nas si pripovedujemo … pravljice!

 • petek, 23. 11., od 10. do 11. ure, forumski oder (2. preddverje)

Vabljeni na praznovanje 20-letnice revije Cicido in na podelitev nagrad za literarni natečaj Tudi pri nas si pripovedujemo pravljice. Z nami bodo pisatelji in ilustratorji, ki so ustvarili letošnjo pošiljko Čebelic: Ambrož Kvartič, Slavica Remškar, Tanja Komadina, Ana Zavadlav, Igor Šinkovec, Meta Brulec in Silvan Omerzu. Morda nas obišče tudi čisto pravi Kroki. Po dogodku bo podpisovanje knjig.

Škratovske oči

Pesniško-glasbeno- pripovedovalski recital

 • sobota, 24. 11., ob 17.30, Kosovelova dvorana

Ob okroglem jubileju priljubljene  ilustratorke Marjance Jemec Božič prirejamo pesniško-glasbeno- pripovedovalski recital Škratovske oči za otroke od 4. leta starosti. V njem bo nastopila pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan, ki je s slikarko Marjanco Jemec Božič ustvarila že tri knjige živalskih pravljic in najnovejšo zbirko pesmi Škratovske oči. Z nami bo tudi jubilantka, ki ji bomo skupaj z otroškim pevskim zborom OŠ Majde Vrhovnik pod vodstvom zborovodkinje Polone Guček ob tej priložnosti zapeli. Po dogodku bosta ustvarjalki podpisovali knjige.

Drobtine iz mišje doline

Recital za glas in bobne za otroke od 4. leta starosti

 • nedelja, 25. 11., ob 16. uri, Kosovelova dvorana

Izjemna slikanica Drobtine iz mišje doline pesnice Anje Štefan in ilustratorke Alenke Sottler še naprej žanje uspehe. Po lanski nagradi za najlepšo slikanico je letos prejela še nagrado večernica.

Da gre za odlično delo, se strinjajo tudi naši najmlajši, ki jim je namenjena prireditev. V igri besede in ritma bosta nastopila Anja Štefan in tolkalec Blaž Celarc – bobnarski »glasnik mišjih novic«. Pod odrskimi lučmi bodo zažarele izvirne ilustracije Alenke Sottler. Po dogodku bosta ustvarjalki podpisovali knjige.

KULINARIČNI KOTIČEK V CANKARJEVEM LONCU

Kuhamo s sestro Bernardo: Štrudelj in štrukelj

 • četrtek, 22. 11., ob 18.30, Kulinartfest, 2. preddverje

Ljubitelji receptov legendarne Felicite Kalinšek se bomo zbrali ob novi – že 30. izdaji Velike slovenske kuharice, ki jo je ob 150-letnici te kuharske biblije izdala Cankarjeva založba.

Skupaj s sestro Bernardo Gostečnik, ki je novo izdajo posodobila in dopolnila, znana pa je tudi kot odlična voditeljica tečajev kuhanja in gospodinjstva, bomo pokukali med platnice knjige z več kot tri tisoč recepti in za to priložnost pripravili dve tradicionalni jedi – štrudelj in štrukelj. Sestra Bernarda nam bo zaupala, kako ti dve dobroti pripravimo iz lokalno pridelanih sestavin, seveda z domačega vrta, in iz doma narejenega vlečenega testa. Brbončice bodo zaplesale!

220 stopinj poševno: Zgodba o prekmurski  gibanici

 • sobota, 24. 11., ob 16.30, Kulinartfest, 2. preddverje

Kulinarična blogerka Urška Fartelj je prava ambasadorka kuhanja družini prijazne hrane. V svoji  novi knjigi 220 stopinj poševno je zbrala recepte iz zapuščine svojih prednikov in jih ustvarila po svoje – poševno. Skupaj z  družinskimi člani nam bo predstavila zgodbo o prekmurski gibanici, ki jo bomo pokusili. Zadišalo bo tudi po piškotih. Se še spominjate korenčkovih žepkov z domačo slivovo marmelado – takšno, kot so jo delale naše stare mame? Vabljeni na druženje z okusi našega otroštva.