Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na knjižnem sejmu 2017

20. 11. 2017
Deli
Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na knjižnem sejmu 2017 (foto: profimedia)
profimedia

Založba Mladinska knjiga in Cankarjeva založba se bosta na letošnjem knjižnem sejmu predstavili na dveh stojnicah v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, pomembno pa bosta sooblikovali program na številnih drugih prizoriščih, kjer bodo potekale predstavite in pogovori.

V nadaljevanju izpostavljamo le del iz asortimana vseh dogodkov, ki jim boste lahko priča na letošnjem knjižnem sejmu.

DEBATNE KAVARNE IN ODER DSP

 • sreda, 22. 11., ob 16. uri, 1. preddverje Cankarjevega doma (debatna kavarna)

Cankarjeva založba

Oglaševanje se vse bolj seli na splet, tam pa na osebno, zakrito raven; za knjige pa tako ali tako že zmeraj velja, da jih najbolje prodajajo navdušeni bralci. Medtem ko v tujini veliki založniški konglomerati svoje programe že sestavljajo z »viralnimi« avtorji in »hešteg« naslovi, naročajo recenzije na Amazonu in Goodreadsu itd.; zadnje čase tudi slovenske založbe vedno bolj oblegajo blogerje, Facebook in Instagram osebnosti, tako imenovane »vplivneže«, svojo prisotnost na družabnih omrežjih pa krepijo tudi slovenski pisatelji. Pri tem se nam lahko zastavi več vprašanj: kakšne knjige so najbolj všečkane in šerane; ali je tem objavam sploh mogoče zaupati; kje je meja med zasebnostjo in javno podobo avtorja; gre za banalizacijo ali promocijo knjig ipd.? Na pogovoru, ki ga bo vodil urednik in publicist dr. Aljoša Harlamov, bosta sodelovali pobudnica Knjigobežnic Nina Kožar ter pisateljica in prevajalka Jedrt Lapuh Maležič.

Ti si čist normalen – od hip-hopa do grafitov

 • Mladinski program SKS, v četrtek, 23. 11., ob 10. uri, klub Lili Novy

V sklopu pogovorov Najs(t): Branje za boljše stanje in v sodelovanju z oddelkom za mladino MOL bo potekal dogodek, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V prvem delu bodo ustvarjalci prve slovenske hip-hop pesmarice predstavili njen ustvarjalni proces ter v kontekst postavili hip-hop in grafitiranje. V drugem delu pa bodo udeleženci delavnice v praksi spoznali skrivnostni svet grafitov.

Med populizmom, praznostjo in resničnostjo

 • Mladinska knjiga, v četrtek, 23. 11., ob 18. uri, 1. preddverje Cankarjevega doma (debatna kavarna)

Različni domači in tuji strokovnjaki ugotavljajo, da je po svetu na pohodu populizem. Populistom je skupen argument, da samo oni predstavljajo resnično ljudstvo. Če si proti populistu, si proti ljudskim množicam. Populizem vstopa na medijsko polje: vse težje je ločiti resnico od laži. Zasuti smo s podatki, različnimi interpretacijami dogodkov in praznimi na prvi pogled všečnimi izjavami. O (ne)ustavljivosti populizma bosta na okrogli mizi razpravljala dr. Janez Markeš in dr. Ali Žerdin. Pogovor bo povezovala Nika Kovač.

Prireditev ob jubileju 100. moderni klasik

 • Četrtek, 23. 11., ob 20. uri, Klub Cankarjevega doma

Praznovanje jubileja in srečanje z ustvarjalci legendarne knjižne zbirke Moderni klasiki. Nastop glasbene skupine Bossa de Novo.

Vaje v resnici

 • Pogovor s prevajalcem in urednikom Alešem Bergerjem, Cankarjeva založba in DSP, v soboto, 25. 11., ob 17. uri, VSD/oder DSP Cankarjevega doma

Literatura je največji, pa tudi najimenitnejši dokument o relativnosti resnice. Tega se še posebej odlično zavedajo odlični prevajalci in uredniki, med katere nedvomno spada mojster Aleš Berger, letošnji Prešernov nagrajenec. V svoji dolgoletni prevajalski karieri je slovenskim bralcem približal številne frankofone in špansko govoreče književne velikane, kot so Beckett, Apollinaire, Maupassant, Molière, Genet, Ionesco, Césaire, Borges, Lorca in drugi. Tik pred sejmom bo izšel tudi ponatis Queneaujevih Vaj v slogu, zbirke 99 pogledov na isti dogodek, ki jih je Aleš Berger imenitno prenesel v slovenščino. O slednji in številnih drugih knjigah, o izgubah med jeziki in kulturami, neulovljivi resnici umetnosti in o umetnosti prevajanja bo z njim spregovoril urednik in publicist dr. Aljoša Harlamov.

Glasovi o rožah in enakem plačilu

 • Mladinska knjiga, v soboto, 25. 11., ob 21. uri, 1. preddverje Cankarjevega doma (debatna kavarna)

Ženski glasovi v literaturi postajajo vedno glasnejši in jasnejši: spodbujajo k opolnomočenju, opozarjajo na aktualne družbene probleme in tematizirajo različne oblike podrejenosti. Njihova mesta izjavljanja in mediji pa se močno razlikujejo. Iz zapisov na socialnih omrežji in novinarskih člankov se razvije angažirana literatura, televizijska serija pa knjigo ponovno naredi literarno uspešnico. Na debatni kavarni bomo preko primerov poezije Rupi Kaur, knjig Hiša in Dekline zgodbe tematizirali novo nastale literarne prakse in analizirali njihov vpliv na družbeno emancipacijo. Gostje: predavateljica na Filozofski fakulteti dr. Jasna Podreka in red. prof. dr. Milica Antić Gaber. Moderira: Nika Kovač.

Slepota, tukaj in zdaj

 • Cankarjeva založba, v nedeljo, 26. 11., ob 10. uri, 1. preddverje Cankarjevega doma (debatna kavarna)

Kaj je bolj strašljivo: antiutopična prihodnost, ki ni več antiutopija in ni več prihodnost, ker jo je posvojila sedanjost – ali zgodba o poti v katastrofo, kjer je preteklost videti kot sedanjost, ne da bi mogla vplivati nanjo? Margaret Atwood je z Deklino zgodbo za petintrideset let prehitela realnost trumpovske Amerike, letošnji nobelovec Ishiguro pa je prav pred toliko leti izpisal zgodbo o vzniku nacizma, ko še ta ni bil videti kot nacizem. Tu smo, v obeh primerih. V pogovoru, ki ga bo vodil Zdravko Duša, bosta sodelovala publicista dr. Aljoša Harlamov in Nadina Štefančič.

Obrazi sveta v Modernih klasikih

 • Cankarjeva založba, v nedeljo, 26. 11., ob 11. uri, 1. preddverje Cankarjevega doma (debatna kavarna)

Prevodi so svojevrstno okno v svet drugih kultur in družb, toda ne smemo pozabiti, da je naš pogled ven zmeraj tudi nekako uokvirjen. Ob izidu jubilejne 100. knjige zbirke Moderni klasiki Cankarjeve založbe se bomo tako po eni strani pogovarjali o tem, kakšen pogled na množico kultur, družb in zgodovin si lahko slovenski bralec zgradi s pomočjo zbirke – kako mu Moderni klasiki gradijo resnico (globaliziranega) sveta. Po drugi strani pa se bomo vprašali tudi, kaj nam zbirka pove o tem, kako so njeni snovalci in sodelavci videli svet v vsej njegovi raznolikosti – kdo je izbiral Moderne klasike in kako? V pogovoru, ki ga bo vodil urednik in publicist dr. Aljoša Harlamov, bodo sodelovali dr. Andrej Blatnik in Zdravko Duša ter prevajalec Iztok Ilc.

DOGODKI NA FORUMSKEM ODRU

Glasbeno-literarni dogodek z Rokom Terkajem – Trkajem in Igorjem Saksido

 • sreda, 22. 11., ob 12. uri, 2. preddverje Cankarjevega doma (forumski oder)

Vabljeni na drzno soočenje kanonske slovenske poezije in sodobnega slovenskega rapa, ki sta ju v zbirki pesmi z zgoščenko Kla kla klasika združila glasbenik Rok Terkaj - Trkaj in slavist Igor Saksida. Iz knjige so se razvili dogodki, ki jemljejo dih. Če vas zanima, kako Trkaj odrapa Prešernovo Gloso, boste zagotovo z nami. »Danes povemo drugače, čutimo pa isto kot nekdaj.«

Kaj se skriva očku v bradi

 • petek, 24. 11., od 11. uri, 2. preddverje Cankarjevega doma (forumski oder)

Dogodek z Boštjanom Gorencem Pižamo ob izidu slikanice Kaj se skriva očku v bradi in podelitev nagrad desetim izbranim OŠ in vrtcem, sodelujočim na razpisu 100-letnica slovenske slikanice. Pridite, stopili bomo v čudoviti svet ilustracije Igorja Šinkovca in pogledali v brado Boštjana Gorenca Pižame – kaj se skriva v njegovi bradi. Ups, v njegovi glavi. Igrali se bomo z vrhunsko poezijo in slikanico, ki je letos izšla v zbirki Čebelica.

O partnerskih odnosih z dr. Veroniko Podgoršek

 • petek, 24. 11., ob 19. uri, 2. preddverje CD (forumski oder)

Zvezdana Mlakar, voditeljica oddaje na TV Slovenija, se bo s psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek pogovarjala o njeni novi knjigi Ljubezen na terapiji: vodnik do srečnega partnerstva. V njej avtorica mojstrsko prepleta teoretska spoznanja in izkušnje iz svoje bogate terapevtske prakse ter jih dopolnjuje s primeri iz resničnega življenja. Obeta se nam zanimiv pogovor, začinjen z življenjskimi nasveti, ki nas vodijo v boljše odnose. Avtorica bo po pogovoru podpisovala knjige.

Glasbeno-pogovorni večer o Slavku Avseniku

 • petek, 24. 11., ob 20. uri, 2. preddverje CD (forumski oder)

Ljubitelji Avsenikove glasbe bomo prisluhnili ustvarjalcem monografije o legendi slovenske narodno-zabavne glasbe Slavku Avseniku. V pogovoru, ki ga bo vodila Darja Gajšek, bodo sodelovali avtor monografije ter glasbenik in glasbeni urednik Aleksi Jercog, ki prihaja iz zamejstva v Italiji, prof. in skladatelj Tomaž Habe in urednica knjige Metka Pušenjak. Sprehodili se bomo skozi življenje in ustvarjanje velikega glasbenika in ob tem v živo prisluhnili melodijam njegove glasbe.

otrosko

DOGODKI ZA OTROKE

Zajtrk s pisateljico na odru DSP: Pogovor s pisateljico Polonco Kovač in njeno vnukinjo Niko

 • četrtek, 23. 11., ob 10.uri, oder DSP v VSD

Se spomnite tiste Pet kužkov išče pravega? Koliko življenjskih modrosti je v njej! Pa ne le v tej, tudi v drugih zgodbah pisateljice Polonce Kovač, ki je letos upihnila osemdeset svečk, je veliko življenjskih spoznanj. Zato bo klepet z njo nekaj silno zanimivega. In kaj pravi o pravljicah babice Polonce njena vnukinja Nika Kovač? Tudi to bomo izvedeli, saj se nam bo pridružila na pogovoru, ki ga bo vodila Carmen L. Oven. Da bo še bolj zanimivo, nam bosta Nika in njena prijateljica Rahela Klobčič zaigrali kratke odlomke improvizirane predstave. Po prireditvi bo Polonca knjige podpisovala.

Potovanje v zabavne zgodbe Polonce Kovač

 • sobota, 25.11., ob 11. uri, Dvorana Duše Počkajeve

Interaktivna pustolovščina ob izidu jubilejne izdaje antologije pisateljice Polonce Kovač Kaj se komu sanja. Ogledali si bomo improvizirano predstavo v izvedbi Nike Kovač in Rahele Klobčič in se skupaj potopili v svet Polončin zgodb. Pridite, zabavno bo.

Obisk Muce copatarice in šivanje toplih copatkov

 • sobota, 25.11., ob 16. uri, Kotiček Cicifesta

Muca copatarica letos praznuje 60. rojstni dan. Obiskala nas bo v Cicikotičku, kjer ji bodo otroci skupaj s pravljičarko Simono Kopinšek naredili tople copatke. Sledilo bo presenečenje, ki ga je Muca copatarica pripravila za otroke.

Drobtine iz mišje doline z Anjo Štefan in Alenko Sottler

 • sobota, 25.11., ob 18. uri, Kotiček Cicifesta

Ob izidu slikaniške pesniške zbirke Anje Štefan in Alenke Sottler Drobtine iz mišje doline bosta pesnica Anja Štefan in slikarka Alenka Sottler predstavili, kaj vse se v tej knjigi dogaja. Ob tem bomo poslušali pesmi in se igrali. Po prireditvi bosta ustvarjalki vse svoje knjige tudi podpisovali.

Likovno ustvarjanje s prstki s Sanjo Janša

 • sobota, 25.11., od 18.45, Kotiček Cicifesta

Na likovni delavnici z oblikovalko Sanjo Janša bodo otroci ob opazovanju ilustracij slikarke Alenke Sottler iz knjige Drobtine iz mišje doline še sami ustvarili svoje pravljične junake.

OBISK TREH TUJIH AVTORJEV

Dogodki

Švicarski pisatelj PETER STAMM, nemški ilustrator AXEL SCHEFFLER in ruski pisatelj ANDREJ VOLOS

Pogovor s švicarskim avtorjem Petrom Stammom in predstavitev romana Sedem let, ki je izšel pri Cankarjevi založbi

 • sreda, 22. 11., ob 19. uri, Klub Cankarjevega doma

Pogovor povezuje Ana Schnabl. Organizator: SKS in Veleposlaništvo Švice

PETER STAMM (1963), eden najprepoznavnejših glasov sodobne švicarske proze, v romanu Sedem let izpiše zgodbo moškega, razpetega med dve ženski. Prva je lepa, izobražena in vredna poželenja, druga nič od naštetega – a z njo se počuti ljubljenega, svobodnega. To dvojnost je avtor podkrepil z jedrnatim in (zgolj) na prvi pogled nezahtevnim slogom, v katerem je mojstrsko poustvaril večplastnost čustvenih stanj in zapletenost medčloveških odnosov.

V slovenščini lahko beremo tri Stammove knjige: AGNES, roman, prevedel Slavo Šerc, Cankarjeva založba (2002), ONKRAJ JEZERA, kratke zgodbe, prevedel Slavo Šerc, LUD Literatura (2013), SEDEM LET, roman, prevedel Slavo Šerc, Mladinska knjiga (2017).

Srečanje z ruskima pisateljema Andrejem VOLOSOM in Lilijo GAZIZOV

 • Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, sreda, 22. 11., ob 18. uri v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani, Velika dvorana, Ciril-Metodov trg 1

Dogodek bo potekal v okviru knjižnega sejma ob 6. Slovensko-ruskem prevajalskem seminarju

Pogovor z dobitnikoma uglednih ruskih in tujih literarnih nagrad Andrejem Volosem, avtorjem knjige Vrnitev v Pandžrud, ki je letos izšla pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki, ter Lilijo Gazizovo, pesnico, esejistko in prevajalko.

Koliko ne(vidni) so avtorji v skupnem nemškem prostoru

 • Založniška akademija, četrtek, 23. 11., ob 13. uri, Debatna kavarna, Klub Lili Novy

Švicarski pisatelj Peter Stamm in nemški novinar in avtor Leander Steinkopf v pogovoru s prevajalcem Slavom Šercem. Steinkopf je bil dejaven kot novinar in publicist, pred izidom je njegovo prvo knjižno delo. Stamm je švicarski avtor, ki je uveljavljen ne le v nemškem temveč tudi v mednarodnem prostoru. Šerc je prevajalec, ki živi v Regensburgu, kjer vodi tudi lektorat slovenskega jezika. Zanimalo nas bo, koliko pozornosti nemški mediji posvečajo literarnim ustvarjalcem, in kako se v medijski prostor prebijajo novinci na literarnem prizorišču.

Pogovor z ilustratorjem Axlom Schefflerjem

 • Četrtek, 23. 11., ob 16. uri, Klub Cankarjevega doma

Pogovor z ilustratorjem Axlom Schefflerjem, ki ga bo vodila urednica Darja Marinšek, bo potekal v okviru Založniške akademije

Bi se gnetli na tej metli z Axlom Schefflerjem in Milanom Deklevo?

 • petek, 24. 11. 2017, ob 11.30 in 16. uri, Kosovelova dvorana

Pogovor z ilustratorjem Zverjasca Axlom Schefflerjem, ki nam bo risal v živo, in prevajalcem Milanom Deklevo bo vodila Špela Frlic.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan