Mladinska knjiga na knjižnem sejmu v Bologni 2019 z Lilo Prap in Ano Zavadlav

Mladinska knjiga na knjižnem sejmu v Bologni 2019 z Lilo Prap in Ano Zavadlav (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2019

Mladinska knjiga se bo v Bologni (med 1. in 4. aprilom 2019) predstavila na lastni stojnici v hali 29  (stojnica C 32), ki bo odeta v ilustracije Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Ptiči. Na povabilo založbe bosta najpomembnejši mednarodni knjižni sejem otroških knjig obiskali ilustratorki Ana Zavadlav in Lila Prap.

Posebno priznanje sejma je letos doživela ilustratorka Ana Zavadlav. Njena dela so organizatorji uvrstili na kurirano ilustratorsko razstavo. Zato Javna agencija za knjigo v sodelovanju z Mladinsko knjigo v torek, 2. aprila ob 12.30 organizira dogodek na odru Illustrators' Survival Corner (dvorana 29). Pripovedovalka Špela Frlic bo predstavila ilustratorski razvoj Ane Zavadlav, pod naslovom Eleganca črička – evolucija ilustratorke slikanic. Pri založbi Mladinska knjiga je leta 2017 izšel prevod knjige Čriček in temačen občutek Toona Tellegena, ki je z ilustracijami Ane Zavadlav vrhunsko obogatil delo tega nizozemskega avtorja.

Mladinska knjiga bo na sejmu počastila dvajset let izjemnega ustvarjanja Lile Prap. Njena prva slikanica Male živali je bila hitro prodana tudi v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj, ki je postala fenomen v svetovnem merilu. Njena dela so dosegla več kot 38 držav, v letu 2019 se jim je prvič doslej pridružila še Rusija. Ustvarila je 16 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot 100 tujejezičnih edicijah. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 knjig v slovenskem jeziku in prek 600.000 v drugih tujih jezikih. Brez lažne skromnosti lahko zatrdimo, da je Lila Prap pravi mednarodni fenomen  Zato letos založba v Bologni organizira srečanje avtorice s tujimi založniki, ki so izdali njene naslove, da skupaj počastimo njen izjemni opus.

Mladinska knjiga je za sejem pripravila nov spomladanski katalog o novostih na področju otroškega in mladinskega leposlovja v angleškem jeziku. V njem predstavlja več kot 200 že uveljavljenih del slovenskih avtorjev in mnoge novosti, ki so oziroma bodo izšle v letu 2019. Med njim so: Ptiči Lile Prap, Obisk Gaje Kos z ilustracijami Ane Zavadlav; Raketa Boštjana Gorenca Pižame z ilustracijami Igorja Šinkovca, Avtomobilska mularija Aksinije Kermauner z ilustracijami Jureta Engelsbergerja, O žabcu, ki je bil začarani princ Andreja Rozmana Roze z ilustracijami Zvonka Čoha, Potepuh in nočna lučka Svetlane Makarovič z ilustracijami Petra Škerla.