Molk Martina Scorseseja v Kinodvoru

25. 5. 2017
Deli
Molk Martina Scorseseja v Kinodvoru (foto: Film Press)
Film Press

Od srede, 31. maja, dalje si boste v Kinodvoru lahko ogledali Molk, enega najbolj osebnih filmov Martina Scorseseja, ki je bil med redno distribucijo v slovenskih kinih na začetku leta, v hrupnem času podeljevanja najodmevnejših filmskih nagrad, v veliki meri prezrt.

Epska, napeta, a tudi kontemplativna zgodovinska drama, ki sprašuje, zakaj Bog molči, ko človek trpi, in kje tiči jedro tiste prave, globoko nesebične vere, je bila posneta po istoimenski knjižni predlogi Shusakuje Enda, ki je v slovenskem prevodu leta 2009 izšla pri Cankarjevi založbi.

Zgodba

  • Sedemnajsto stoletje, čas japonskega preganjanja krščanske vere. Mlada idealistična jezuitska duhovnika se izkrcata na neizprosni obali japonskega podeželja. Prišla sta, da bi poiskala svojega nekdanjega mentorja, ki je tamkaj širil krščanstvo, zdaj pa naj bi se odpovedal svoji veri in postal budist. Mladeniča se znajdeta v skrivnostni deželi, ki je ne razumeta, z vodnikom, ki mu ni moč povsem zaupati. V naslednjih mesecih postaneta priči dogodkov, ki globoko zamajejo temelje njune vere.

Avtor

  • »Sem v življenjskem obdobju, ko neprestano razmišljam in se sprašujem o veri in dvomu, o šibkosti, o stanju človeštva – in prav to so teme, ki se jih Endova knjiga tako neposredno loteva. /.../ Krščanstvo temelji na verovanju, a ko si pobliže ogledamo njegovo zgodovino, vidimo, da se je bilo prisiljeno neprestano prilagajati, vedno z velikim naporom, da bi vera lahko uspevala. To je paradoks, ki lahko prinese veliko bolečine: na prvi pogled se zdi, da sta verovanje in dvom postavljena v antitezo. Pa vendar sam verjamem, da gresta z roko v roki.« - Martin Scorsese

Kritika

  • »Molk je Scorsesejev najboljši film zadnjih dvajsetih let /.../. Trenutek Rodriguesove apostazije je, preprosto rečeno, ena najizjemnejših sekvenc, kar jih je Scorsese kdajkoli ustvaril – trenutek tako mojstrske režijske spretnosti, čustvene silovitosti in bogato razvejanega pomena, da je vsaj meni vzel dih.« - Andrew Tracy, Cinema Scope

Predvajanje filma Molk poteka v okviru projekta Japonska med nami (JAPOM), katerega glavni namen oziroma cilj je prikazovanje heterogenih področij japonske kulture v Sloveniji in njihovo približevanje slovenski javnosti.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret