Morales navdušil s prvim Bock Partyjem v Sloveniji

Morales navdušil s prvim Bock Partyjem v Sloveniji (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
1. 9. 2019

Ljubljanska Tobačna je gostila prvi polčas festivala #FUKSi 2019 z grammyjevcem Davidom Moralesom, publiko je ogrel DJ Devious, zaključek pa je pripadel DJ Shiftu - Pure Oldies Goldies. Kot gostje presenečenja so nastopili raper Zlatko, pevka Gaja Prestor, akrobatski dvojec Flipping Art ter plesalci društva Gor. 

Tobačno so že naslednji dan razplesali tudi norveški duo Röyksopp in Sladica z DJ Zedsom, Klemnom Klemnom ter švedsko pevko Marino Martensson.

Uvodni dan festivala #FUKSi, prvega vrhunca bogatega glasbeno-ustvarjalno-družabnega indijanskega poletja v Tobačni, je upravičil vsa pričakovanja. Ekipa potovalne agencije Collegium Mondial Travel je na opuščenem tovarniškem dvorišču, ki vedno znova sproža začudenje: »Pa zakaj se tukaj večkrat kaj ne dogaja? Ta ambient je res odličen in Ljubljan rabi dogodke na takih lokacijah,« oblikovala prijetno kuliso, ki se je dotaknila tudi vsega vajenega pionirja housa in didžeja, ki je na plesišče spravil največje glasbene zvezde.

»To sicer ni bil bloc party, na kakršnih smo nastopali, ko sta se v New Yorku v 80. in 90. letih rojevala hip hop in house scena. Takrat smo na ulico privlekli nekaj ozvočenja ter najbolj osnovno opremo in plesali. Mogoče me to celo bolj spominja na čas zgodnjih rejvov, ko smo zaskvotali opuščeno skladišče ali dvorišče in ko se je šele na večer zabave od ust do ust izvedelo kje in kaj se dogaja, potem pa smo plesali do jutra ali pa dokler nas ni razgnala policija. Danes je to seveda vse bolj organizirano in dodelano, a takšni nastopi razbijejo rutino klasičnih klubskih in festivalskih nastopov, zato sem se rad odzval. V Sloveniji sem nastopil na številnih prizoriščih, tokrat paprvič v formatu bloc partyja in ja, bilo je super,« je po nastopu pred razigrano množico povedal ameriški didžej in producent, ki ga s Slovenijo veže posebna vez. Tokrat je presenetil s setom, ki ga je skoraj v celoti zgradil na svojih novih skladbah in številnih, danes klasičnih remiksih, od Jamiroquai do Moloka, z velikim odmerkom Afrike in po odzivih sodeč spet zlezel publiki pod kožo.

To je globoko v noč s selekcijo najboljšega, kar se je v debelih tridesetih letih zmedilo v housu popeljal DJ Shift, gostitelj priljubljenih zabav Pure Oldies Goldies, ki že skoraj desetletje navdušujejo predsvem v Cvetličarni. Ta je za vedno zelo pomembno zadnjo ploščo večera tokrat izbral Garnierjevo klasiko The Man With The Red Face in tudi s to potezo sprožil glasno odobravanje. Najbolj vzdržni žurerji so potem pohiteli v nočno izmeno v sinoči občutno premajhne ljubljanske klube in se pripravili za vročico sobotne noči, ki je prinesla še cel kup atraktivnega programa z močno skandinavsko noto.