Morje, zabava in istrska kulinarika vas maja vabijo v slovensko Istro

30. 4. 2017

Mesec maj bo v vseh štirih istrskih občinah minil v znamenju tradicionalnih dogodkov in prireditev, kot so Internautica, Koper na dlani, Fešta Refoška, Orange wine festival, Kino Otok in številni drugi.

V Mestni občini Koper bo tudi letos mesec maj zaznamovalo bogato prireditveno dogajanje. 15. maja namreč Mestna občina Koper v spomin na Marežganski upor praznuje občinski praznik in temu primerno bo z dogodki in prireditvami obarvano dogajanje celega meseca.

Že v petek, 5. maja, nas na koprskem Titovem trgu čaka koncert priljubljene skupine Siddharta, dan zatem pa bodo med 9. in 14. uro Pristaniško ulico zavzele stojnice z domačimi dobrotami v sklopu prireditve Podeželje v mestu.

Med večjimi dogodki velja izpostaviti tradicionalno predstavitev krajevnih skupnosti in turističnih društev občine – prireditev Koper na dlani, ki bo v nedeljo, 14. maja. Med 9. in 18. uro bo na Pristaniški ulici in Ukmarjevem trgu dišala tradicionalna istrska kulinarika, na ogled bodo prve Istrske igre, poskrbeli pa bodo tudi za bogat kulturni program.

Med 19. in 21. majem bodo v Marezigah organizirali 45. Praznik refoška in slovenske Istre, 20. maja bo v Kopru Pristaniški dan, konec meseca (med 25. in 28. majem) pa bo v koprski Areni Bonifika Primorski sejem.

Od nautice, do glasbe in artičok

Več kot 20 tisoč obiskovalcev, ljubiteljev morja, pomorskih strokovnjakov in navdušencev, bo med 4. in 7. majem obiskalo mednarodni navtični sejem Internautica v Portorožu. Prireditev že 22 let zagotavlja pestre in zabavne družabne dogodke, zanimive razstave, številne premierne predstavitve novih in energetsko učinkovitih plovil, okolju prijaznih tehnologij ter inovativnih pogonskih in hibridnih sistemov, ki zmanjšujejo porabo goriva in emisij. Vsako leto se v času Internautice v Piranu srečujejo tudi ljubitelji in lastniki starodobnih plovil, kar daje prireditvi še poseben čar.

Ljubitelji morja bodo na svoj račun prišli tudi v Ankaranu, kjer bodo 19. maja odprli lokal na plaži v Valdoltri in tako zakorakali v poletno sezono, ki bo že z mesecem junijem tudi prireditveno obarvana.

Konec meseca pa bo dogajanje v Piranu in Portorožu zaznamoval priljubljeni mednarodni glasbeni festival Druga godba. V četrtek, 25. maja, bo že 33. festival odprla priljubljena avstrijska zasedba Roy de Roy s koncertom na Tartinijevem trgu. Sledila bosta še koncerta v portoroškem Monfortu, kjer se bosta predstavila italijanska zasedba Bella Ciao in ganski glasbenik King Ayisoba.

27. in 28. maja pa ne gre zamuditi kulinaričnih dobrot tradicionalnega Praznika artičok v Strunjanu.

Razgibano tudi v Izoli

Živahno dogajanje se bo v Izoli začelo že na prvomajsko jutro, ko bodo mesto in izolsko podeželje že tradicionalno zbudili člani izolskega pihalnega orkestra.

V soboto, 20. maja, se bo odvil pohod Po poteh vodnih virov izolskega podeželja, ki ga že več let organizirajo v Turističnem društvu Šparžin v Kortah. Pohodniki se bodo v jutranjih urah zbrali pred Zadružnim domom v Kortah, od koder se bodo ob zgodbah o vodnih virih odpravili po 14 kilometrov dolgi gozdni poti. Obiskali bodo vodni vir Žaneštro in fontane Frato v Medoših, P'rilo v Cetorah in Frato v Kortah. Vsaka izmed njih namreč piše svojo zgodbo. Pohod bodo sklenili na balinišču v Kortah, kjer bodo zbrani spoznali še tradicionalne istrske jedi.

Tudi v Izoli bodo na svoj račun prišli ljubitelji vina, v petek, 28. aprila, se v Izolo namreč znova vrača mednarodni vinski festival – Orange wine festival, medtem ko bo konec maja in začetek junija dogajanje znova zaznamoval Kino Otok – Isola Cinema. Dnevnemu programu na že znanih lokacijah (Art kino Odeon, Kulturni dom in Manziolijeva palača) bosta sledili ožarjeni platni Letnega kina Manzioli in Videa na plaži v parku Svetilnik.

kino Otok

Priporočamo