Muzikal Mamma Mia! z vrhunsko igralsko-pevsko zasedbo prihaja v Ljubljano

15. 4. 2015

V Viteški dvorani ljubljanskih Križank se je na tiskovni konferenci javnosti prvič predstavila igralsko-pevska zasedba muzikala Mamma Mia!, ki nastaja v produkciji podjetja Prospot, d. o. o., in v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.

Svetovna uspešnica, muzikal Mamma Mia!, ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne švedske skupine Abba, 15. junija prihaja tudi na slovenske odrske deske, natančneje v ljubljanske Križanke. Prav tam pa se je na tiskovni konferenci predstavila igralsko-pevska zasedba z režiserjem Jugom Radivojevićem, glasbenim vodjo Patrikom Greblom, koreografinjo Mojco Horvat in producentom Jurijem Frankom.

Ta je uvodoma razkril, da je bil muzikal Mamma Mia! na slovenskih odrih njegova želja že vse od leta 2007, ko se je njegovo podjetje Prospot, d. o. o., začelo ukvarjati z gledališko in glasbeno produkcijo ter slovenskemu občinstvu predstavilo uspešnici, kot sta muzikala Moje pesmi, moje sanje in Ljubim te – spremeni se!.

Uspeh iz Beograda bi rad prenesel tudi na slovenske odrske deske

Ko je vendarle pridobil pravice za izvedbo muzikala Mamma Mia! na območju nekdanje Jugoslavije, je med prvimi poklical svojega dobrega prijatelja, igralca in režiserja Branka Đurića - Đura, ki mu je priskočil na pomoč kot kreativni svetovalec.

Sprva je načrtoval izvedbo muzikala v le eni različici za vso regijo z rahlimi prilagoditvami, a je pozneje ugotovil, da gre za logistično neizvedljivo idejo, zato so nastale tri ločene produkcije: v Beogradu, Zagrebu in Ljubljani. Prva, v koprodukciji s Pozorištom na Terazijama, je svoj ognjeni krst že doživela 27. marca in se izkazala za veliko uspešnico, medtem ko ji bosta Zagreb in Ljubljana sledila junija.

V Ljubljani muzikal Mamma Mia! nastaja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, naslovne vloge pa so prevzeli Lea Bartha, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjan Bunič in Uroš Smolej.

Po velikem uspehu produkcije v Beogradu, takšnega zanimanja za muzikal namreč v tamkajšnjem Pozorištu na Terazijama ne pomnijo, pa v Slovenijo prihaja tudi del kreativne ekipe, ki bo s še svežo izkušnjo uspeh iz Beograda prenesla v Ljubljano. To so: režiser Jug Radivojević, koreografinja Mojca Horvat, scenograf Aleksandar Denić in kostumografinja Bojana Nikitović.

Križanke so izreden prostor za izvedbo muzikala

Muzikal Mamma Mia!, ki si ga je od premiere leta 1999 na londonskem West Endu v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo že več kot 54 milijonov gledalcev, so z odprtimi rokami sprejeli tudi na Festivalu Ljubljana.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je na tiskovni konferenci povedal, da se Festival Ljubljana z muzikali tako ali drugače ukvarja že vrsto let. Po njegovih besedah so namreč prav Križanke za izvedbo muzikalov zaradi velikega odra in neskončnega volumna izreden prostor, v katerem bomo z muzikalom Mamma Mia! ob odlični igralsko-pevski zasedbi priča izvrstnemu projektu.

V treh mesecih prevedel 23 pesmi in spoznal pravo sporočilo Abbe

Za prevod pesmi v slovenski jezik je poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj. Prevod in prirejanje 23 skladb v slovenščino sta mu, kot je povedal na tiskovni konferenci, vzela tri mesece časa, največji izziv pa so mu predstavljali vokali, dvojina in besede, kot je ljubezen, ki je v slovenščini bistveno daljša kot v angleščini in je zato, tako kot tudi nekatere druge, še posebej trd oreh.

Poglobljeno analiziranje Abbine glasbene zapuščine pa je priznanega slovenskega glasbenika in kantavtorja pripeljalo tudi do spoznanja, da gre za zelo kakovostna besedila, s katerimi se je švedski kvartet navdihoval in obračunaval med sabo.

Režiser Jug Radivojević se bo prvič predstavil slovenskemu občinstvu

Tako kot v Beogradu bo režisersko taktirko tudi v slovenski produkciji muzikala prevzel Jug Radivojević, ki je uvodoma izrazil prepričanje, da bo v dveh mesecih, kolikor nas loči od premierne uprizoritve v ljubljanskih Križankah, znal že tekoče govoriti tudi slovensko, saj je to njegova velika želja.

Muzikal Mamma Mia! po njegovih besedah govori o tem, da se naše sanje lahko uresničijo ne glede na vse dvome. Režija muzikala bo njegov prvi projekt v Sloveniji, a je vesel, da bo lahko pred slovenskim občinstvom debitiral s prav to zgodbo.

Ob tem se je spraševal še, ali bo produkcija v Sloveniji glede na to, da ima za seboj že izkušnjo iz Beograda, kjer so si bili o odlični kakovosti izvedbe muzikala enotni tako gledalci kot kritiki – kar je po Radivojevićevih besedah prava redkost –, lažji ali težji zalogaj. Prepričan je, da bo delo na projektu v Sloveniji na nekaterih delih zagotovo nekoliko lažje, saj je del kreativne ekipe že šel skozi celoten proces postavitve muzikala, zato bodo pri produkciji na slovenskih odrih lahko izkoristili vse pretekle izkušnje.

Pri koreografiji bo Mojci Horvat prepuščene največ svobode

Del kreativne ekipe, ki je zasnovala predstavo v Beogradu, zdaj pa sodeluje pri produkciji za Slovenijo, je tudi koreografinja Mojca Horvat, ki je na tiskovni konferenci izrazila zadovoljstvo s tem, da ima med vsemi ustvarjalci muzikala največ svobode. Koreografija pri muzikalih praviloma ni zapisana, a si je pred zasnovo svoje avtorske vseeno ogledala tudi koreografijo muzikala Mamma Mia! na Broadwayu in West Endu ter ugotovila, da je ta zelo skromna.

Zato se je odločila, da muzikalu doda svoj pečat in koreografijo zasnuje bolj ambiciozno, kar se je sodeč po odzivih občinstva in kritikov že pri produkciji v Beogradu izkazalo za pravo odločitev. Horvatova je povedala še, da je Mamma Mia! že 30. muzikal, pri nastanku katerega sodeluje, zvrst glasbe, ki jo predstavlja Abba, pa ji ni posebej blizu, a ji prav to pri delu predstavlja svojevrsten izziv.

Dinamitke presenetile z venčkom Abbinih legendarnih uspešnic

Ob predstavitvi 37-članske igralsko-pevske zasedbe pa so za spektakularen konec tiskovne konference poskrbele Dinamitke, ki jih sestavljajo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek, in prisotne navdušile z venčkom Abbinih legendarnih glasbenih uspešnic, ob katerih prav nihče ni mogel sedeti pri miru.

Pri glasbeni točki, ki jo je napovedal glasbeni vodja Patrik Greblo, pa se je Dinamitkam pridružil tudi pevski zbor, ki je na vrhunec tiskovne konference počakal pomešan med novinarje.

Premiera 15. junija v ljubljanskih Križankah

Premierna uprizoritev muzikala Mamma Mia! bo 15. junija ob 21. uri v ljubljanskih Križankah.

Ponovitve si bodo ob isti uri sledile od 16. do 19. junija, od 17. do 21. avgusta pa ob 20.30.

Vstopnice za omenjene predstave so že v prodaji na prodajnih mestih Eventima, Festivala Ljubljana in Petrola.

Priporočamo