Na drugem Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji je dišalo po domačih dobrotah

Več kot 90 zdravilnih rastlin je predstavila Jožica Bajc Pivec na Domačiji Pivec  (foto: Polona Simončič, Mojca Planšak) Polona Simončič, Mojca Planšak
23. 5. 2016

Okušanje domačih dobrot, nabiranje in spoznavanje zelišč, izdelovanje lončarskih izdelkov, vodeni ogledi po dišečih vrtovih in sadovnjakih, pohajkovanja po bližnjih hribih, ogled ekoloških kmetij, razstav in zgodovinsko bogatih cerkva ter pestri kulturni dogodki so skupni imenovalec Vikenda odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji.

Lončarska delavnica z vretenom Barbare Dacar
Ogled trškega jedra v Šmartnem pri Litiji

»Drugi letošnji Vikend odprtih vrat smo organizirali v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk in lokalnimi ponudniki. Veseli nas, da se je v dogajanje vključilo kar 20 ponudnikov, zadovoljni smo tudi z obiskom,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Obiskovalci so lahko na zeliščarski Domačiji Pivec okušali domače zeliščne piškote, si ogledali notranjost domačije in se udeležili poučne zeliščne delavnice. Na njej so spoznali več kot 90 zdravilnih rastlin, kot so poprova meta, bezeg, rman, ognjič in trpotec. »Z zelišči in zemljo živim. Ljudi bi rada naučila, da je narava njihova prijateljica. Naj gredo v gozd in si naberejo, kar potrebujejo za svoje zdravje. Kopriva je koristna za čiščenje organizma, melisa za pomiritev, ajbiš za dihala. Star pregovor pravi 'če na vrtu raste žajbelj, v hiši ni bolezni',« je povedala Jožica Bajc Pivec. V trškem jedru Šmartnega pri Litiji se je skupina obiskovalcev odpravila na voden ogled in spoznala bogato, več kot 800-letno kulturno dediščino in med drugim izvedela, da je najstarejša hiša iz leta 1506. Ogled je vodil tudi mimo hiše Slavka Gruma, znanega slovenskega pisatelja. Društvo Lila je organiziralo delavnico barvanja z voščenkami in temperami za otroke, Zavod Ustvarjalno središče Breznikar pa predavanje z ogledom razstave o šmarskem rojaku Davorinu Martinu Matvejeviču Hostniku, prevajalcu, jezikoslovcu in pedagogu, ki je prvi napisal dvojezična slovarja; slovensko-ruski in rusko-slovenski. V delavnici Barbare Dacar so prikazali dela na lončarskem vretenu, v umetnosti izdelave skodelic pa so se udeleženci lahko preizkusili tudi sami. V Mesnici Šmartno Mego ni manjkala degustacija mesnih dobrot z žara.

Že tradicionalno so se obiskovalci z veseljem podali na voden sprehod po Javorski energijski poti v organizaciji Športnega društva Javor. »Ravnamo se po Keltskem horoskopu, obiskati je mogoče sedem energijskih točk, vsaka ima svoj zdravilni učinek. Ponosni smo tudi na tukajšnja drevesa, še zlasti na nešpljo, znano staroslovansko drevo. Smo tudi prvi, ki izdelujemo zeliščno olje s sivko,« je dejal Janez Končina Javorski.

Prav poseben dogodek je bil na gradu Bogenšperk, kjer je pod pokroviteljstvom Unesca potekala prireditev »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod«. Dogodek je popestrila orientalska glasbeno-plesna predstava z naslovom »Orient sreča Okcident«, v izvedbi slovenskega ansambla Nova Schola Labacensis. V nedeljo so na gradu svečano praznovali Valvasorjev rojstni dan. V čas 17. stoletja je prisotne popeljala grajska gospoda, nakupovati je bilo mogoče na grajski tržnici, organizirali so tudi dejavnosti za otroke. Potekal je tudi vodeni pohod po Valvazorjevi krožni poti. Obiskovalci so se lahko odpravili v Veliko Štango, si ogledali baročno cerkev sv. Antona Padovanskega, se ustavili na degustaciji domačih mesnin v sosednji Gostilni Pri Janezu ali se odpravili na voden sprehod po Čebelarski gozdni učni poti, kjer so jih poučili o vinogradniškem okolju in čebelarskih pašah. Na Gradišču pri Litiji je bila na Domačiji spominov Samec na ogled njihova razstava spominkov iz 60. let prejšnjega stoletja. Vrata sta na stežaj odprli še zeliščarski Kmetija Pr'Janez in Eko domačija Vovk.

Dogajalo se je tudi na Primskovem. Organiziran je bil voden ogled starodavnega tabora s cerkvijo Marijinega rojstva na Gradišču in z razstavo Rastoča knjiga Etnološkega društva Jurija Humarja. Na Eko kmetiji Vodnjov je bilo mogoče izvedeti vse o pridelavi sadja in gojenju sadnih dreves. Kot nam je zaupal Klemen Vodnjov: »Imamo sadovnjak z več kot 100 sortami in 30 vrstami sadja, kot so jablana, sliva, hruška, kutina, nešplja, aronija, kaki in druge. Pridelujemo tudi sadne lističe in različne marmelade; aronijeva gre najbolj v promet. Smo certificirana eko kmetija.« Svoje posestvo z višavskim škotskim govedom, jelenjadjo, ribami in kozami so pokazali na ekološki kmetiji Kordiš.

Za sladke užitke so poskrbeli v Gostišču pri Rozi ter Krčmi na gradu Bogenšperk, sveže postrvi so ponudili v Pustovem mlinu. Po vseh dobrotah so se obiskovalci lahko udeležili skupinske vadbe na trim stezi gradu Bogenšperk v organizaciji Zavoda za šport, sprostitev in rekreacijo Lamfit.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od 17. do 19. junija v Litiji.

Razvojni center Srca Slovenije je v 16 letih delovanja dosegel izjemne rezultate pri povezovanju in razvoju turistične ponudbe, storitvah za nove in obstoječe podjetnike, lokalni samooskrbi s hrano in medgeneracijskem povezovanju. Vzpostavil je sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13.000 ljudi. Center je sodeloval v 26 evropskih projektih na 12 različnih EU programih. Sodeluje z več kot 200 partnerji iz 33 evropskih držav. Razvojni center Srca Slovenije je območje predstavil na več kot 130 lastnih dogodkih ter na skoraj 150 lokalnih, nacionalnih in mednarodnih predstavitvah. Preko točk VEM – vse na enem mestu je Razvojni center Srca Slovenije pomagal pri ustanovitvi več kot 1000 podjetij in izvedel več kot 4700 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.