Na festivalu Sundance tudi filma o Michaelu Jacksonu in Steveu Bannonu

Na festivalu Sundance tudi filma o Michaelu Jacksonu in Steveu Bannonu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 1. 2019

Na filmskem festivalu Sundance, ki bo v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah potekal med 24. januarjem in 3. februarjem, bodo prikazali tudi dva dokumentarca, ki bosta zagotovo požela veliko pozornosti. To sta Leaving Neverland, film o Michaelu Jacksonu in The Brink, film o Steveu Bannonu.

Film Leaving Neverland, v naslovu katerega se skriva ime Jacksonove posesti, ki jo je poimenoval po deželi Nije iz knjige o Petru Panu, se ne osredotoča na njegovo uspešno glasbeno pot, ampak na obtožbe o spolnih zlorabah, s katerimi se je glasbenik soočal od 90-ih let naprej in zaradi česar je njegova priljubljenost začela padati.

"Na vrhuncu svoje slave je Michael Jackson začel dolgotrajno razmerje z dečkoma, starima sedem in deset let, in njunima družinama. Zdaj stara okoli 30 let pripovedujeta zgodbo o tem, kako ju je Jackson spolno zlorabljal in kako sta se skozi leta sprijaznila s to travmo," so zapisali pri festivalu. Film je režiral Dan Reed, ki je za dokumentarec iz leta 2014 The Paedophile Hunter prejel nagrado bafta.

Jacksonovi dediči so pred premiero, ki bo 25. januarja, izrazili nasprotovanje dokumentarcu, ki je po njihovih besedah "še ena pritlehna produkcija ter škandalozen in pomilovanja vreden poskus, okoristiti se z Michaelom Jacksonom".

Leta 1993 je policija, ko je preiskala njegovo posest Neverland, razkrila, da Jacksona preiskuje zaradi prijave o domnevni zlorabi mladoletne osebe. Prijavo je vložil oče 13-letnega dečka. Sojenje se je zaključilo leta 2005, glasbenik pa ni bil spoznan za krivega. Jackson je umrl junija 2009.

Svetovno premiero bo na festivalu neodvisnega filma doživel tudi film v režiji Alison Klayman The Brink. Spremlja življenje Stevea Bannona, nekdanjega glavnega svetovalca Donalda Trumpa, po odhodu iz Bele hiše. "Potem ko se razglasi za vodjo 'populističnega gibanja', potuje po ZDA in svetu, kjer širi svojo ostro protimigracijsko sporočilo," je zapisano na spletni strani Sundancea.