Na Irskem razstava o otroštvu in mladosti Kurta Cobaina

Na Irskem razstava o otroštvu in mladosti Kurta Cobaina (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 7. 2018

Na Irskem se lahko obiskovalci razstave seznanijo z otroštvom in mladostjo pevca skupine Nirvana Kurta Cobaina. Razstava Odraščanje Kurta Cobaina v mestu Newbridge prikazuje njegove fotografije iz otroštva ter osebne predmete, kot so oblačila, risbe in besedila, ki jih je ustvaril leta 1994 umrli zvezdnik grungea. Na ogled je do 30. septembra.

Cobain je bil, preden je postal slaven, "otročji, norčav in prikupen", je na odprtju razstave po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala njegova sestra Kim Cobain. Na razstavo v Newbridge pa sta prišli tudi njegova mati Wendy O'Connor in hči Frances Bean Cobain.

"Mislim, da prikazuje, kdo je bil v resnici, njegovo pravo osebnost, preden je postal slaven," je povedala njegova mati. Cobain je umrl leta 1994 v starosti 27 let. Trpel je za odvisnostjo od drog in težav z duševnim zdravjem. Na to ga je opozorila, ko ji je prvič odigral pesem Smells Like Teen Spirit, s katero je postal svetovno znan. "Povedala sem mu, da tega ne obvladuje, da me straši. Enostavno je eksplodiral," je povedala njegova mati.

Ko je umrl, je bila njegova hči Frances Bean stara komaj dve leti. "V mojem življenju ga ni mogoče zaobiti," je dejala na razstavi. Cobainova družina želi z razstavo na Irskem spomniti na pomen njegovih irskih korenin za njegovo življenje in umetnost.

Ameriški pevec in kitarist Kurt Donald Cobain (1967-1994) je kot najstnik spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana, leta 1990 se jima je pridružil še tretji stalni član Dave Grohl. Prvi album, naslovljen Bleach, so izdali leta 1989, svetovno slavo pa jim je prinesel album Nevermind iz leta 1991, ki so ga prodali v več kot 15 milijonski nakladi. Z njim se je širša javnost prvič seznanila z žanrom grunge.

Pozneje so izdali še tretji studijski album In Utero. Nekaj albumov in kompilacij je izšlo še po Cobainovi smrti, med njim leta 1994 plošča Unplugged in New York, ki je obveljala za enega najboljših akustičnih albumov.

Skupina je nazadnje nastopila 1. marca 1994 v Münchnu, predzadnji koncert pa izvedla 27. februarja v ljubljanski hali Tivoli. Leta 2014 so jo sprejeli v Dvorano slavnih rock & rolla.

Značke: Kurt Cobain

Priporočamo