Na kariernem sejmu smo iz prve roke izvedeli: "Kako do službe!"

5. 10. 2016
Deli

V okviru 14. Kariernega sejma MojeDelo.com, ki je ob 10. uri odprl svoja vrata v Cankarjevem domu in bo odprt do 19. ure zvečer, je bil medijski posvet, na temo: Kako do službe iz prve roke.

Medtem, ko so iskalci prve zaposlitve ali pa tisti, ki si želijo drugo karierno priložnost poizvedovali pri 65. razstavljalcih, kakšne možnosti za službo imajo, so svoja mnenja o zaposlovanju, predvsem pa iskanju službe, združili tisti, ki zaposlujejo in tisti, ki so šli skozi procese iskanja službe. Tako smo slišali zgodbi Tine Drolc, podjetnice, ki je svojo uspešno zgodbo zgradila s pomočjo SPIRIT Slovenija, javna agencija in Anje Kokol, zaposlene v podjetju Si.mobil d.d., ki je njena prva redna služba.

Poleg njiju so omizje sestavljali: Jurij Snoj, Direktor območne službe Ljubljana, Zavod RS za zaposlovanje, Zoran Savin, Direktor podjetja Styria digital marketplaces, d.o.o., ki upravlja s portalom MojeDelo.com, Mojca Komljanac Skalar, SPIRIT Slovenija, javna agencija Larisa Grizilo, senior direktorica HR sektorja in korporativnih komunikacij Si.mobil, d.d.

Pravnica Anja Kokol je imela na prvem razgovoru precej treme. "V Si.mobilu, kjer sem šla na razgovor, jih je najbolj zanimalo, kdo sem, kakšna sem in kaj želim v življenju delati. To se mi je zdelo zelo pozitivno. Zdaj delam na Si.mobilu že pet let in pol in še vedno rada hodim v službo," je dejala Anja Kokol, ki mladim, ki iščejo službo svetuje, da se na razgovor dobro pripravijo, da natančno vedo, kaj si želijo in to željo tudi izrazijo na razgovoru.

Larisa Grizilo, direktorica kadrovske službe na Si.mobilu je dejala: "V Si.mobilu smo pri zaposlovanju vedno najprej pozorni na skladnost kandidata s Si.mobilovimi vrednotami ter njegovo željo po delu in učenju. Šele nato pridejo na vrsto pričakovane kompetence, saj se je teh lažje priučiti. Neredko se tako zgodi, da zaposlitev ponudimo tudi kandidatu, ki je ravno zaključil študij in še nima veliko delovnih izkušenj, ima pa kompatibilen vrednotni sistem. Ker so telekomunikacije hitro spreminjajoča se panoga, pri kandidatih poleg tega cenimo tudi, da razmišljajo izven okvirjev in so naklonjeni timskemu spopadanju z izzivi,«.

Prav tako Si.mobilu ponujajo možnost napredovanja najprej svojim zaposlenim, od desetih delovnih mest, ki jih odprejo, jih devet zapolnijo njihovi zaposleni.

Podjetnica Tina Drolc si je želela družine in ugotovila, da bo potrebovala bolj prilagodljiv delovni čas, zato se je odločila, da je samostojno podjetništvo najbolj primerna pot. Na pomoč so ji priskočili pri javni agenciji SPIRIT, kjer so podprli njeno željo po podjetništvu in ji ponudili tečaje in delavnice.

"Pomembno se mi zdi, da se vprašamo, kakšno službo si želimo. Tudi sama sem šla skozi osebno rast, tako sem se tudi razvila skozi ta proces. Sem se pa vedno vprašala, kakšen bo moj direktor, kakšen človek bo. Ni mi bilo vseeno, za koga delam. In to, da sem samostojna podjetnica, je bila dobra odločitev, ni mi žal. Treba je slediti tistemu, kar si želimo, in vztrajati:"

Mojca Komlanac Skalar iz SPIRITA pravi, da imajo izobraževanja in usposabljanja za podjetnike. "Trenutno smo ponosni na projekt žensk podjetnic, naj povem, da je izmed 200 podjetnic, kar 150 odprlo svoja lastna podjetja. Podjetnikom nudimo različne vzpodbude, tudi finančne, prav tako jim odpiramo izvozno usmerjene predstavitvene sejme. "

Jurij Snoj, Direktor območne službe Ljubljana, Zavod RS za zaposlovanje pa je poudaril, da je imajo velik izziv z zaposlovanjem starejših od 50. let. "V bistvu ne vemo, zakaj jih ne zaposlujejo, saj imajo izkušnje, znanja in modrost. Je pa res, da smo letos uspeli zaposliti kar 11 tisoč starejših ljudi, kar je krasno. Sicer ljudem vedno svetujemo, da poudarijo svoje pozitivne lastnosti in željo po delu."

Zoran Savin, Direktor podjetja Styria digital marketplaces, d.o.o., ki upravlja s portalom, ki je organizator Kariernega sejma je poudaril "Sprememba, ki smo jo čutili ob nastanku krize in se je kazala kot negativno vzdušje, počasi prehaja v pozitivno fazo. To vidimo tudi pri ljudeh, ki iščejo delo in imajo več iskrice v očeh. Bi pa rad poudaril, da bomo hitro prišli v obdobje, ko ne bomo imeli dovolj ljudi za delo. Nemčija že nekaj let opozarja na to, tudi pri nas se bo zgodilo."

"Na razgovor za službo pa moramo vedno priti tako, kot bi šli na zmenek. Dobro pripravljeni, urejeni in s pozitivno energijo. Takrat si res želimo narediti prvi vtis. In pri razgovoru za službo je podobno, običajno je odločilnih prvih 90 sekund."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord