Na ljubljanski tatu konvenciji mojstri iz 13 držav

Na ljubljanski tatu konvenciji mojstri iz 13 držav (foto: profimedia) profimedia
13. 4. 2018

Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se bo danes začela 11. mednarodna tatu konvencija, na kateri bo svoja dela predstavljalo več kot 80 tetoverjev iz 13 držav. Tatu konvencijo bo letos spremljal pester spremljevalni program, izbrali pa bodo tudi najboljše tetoverje, piše na spletni strani konvencije.

Mednarodna tatu konvencija je prireditev, na kateri tetoverji iz različnih držav predstavijo svojo delo, ljubitelji tatujev pa lahko neposredno navežejo stik z umetnikom, mu prinesejo svoj motiv ter si ogledajo njegovo delo, so za STA pojasnili organizatorji konvencije.

Na konvenciji se bo od danes do nedelje zbralo več kot 80 umetnikov tetoviranja iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Italije, Grčije, Rusije, Norveške, Madžarske, Danske in Švice.

Po mnenju organizatorjev so tatu konvencije pomembne iz več razlogov. Umetniki tako dobijo neposreden vpogled v delo drugih ustvarjalcev in možnost izmenjave izkušenj. Na takšnih dogodkih se lahko seznanijo z novimi trendi, tehnikami, metodami in orodji na tem področju. Poleg tega, imajo tako možnost primerjati svoje stvaritve z drugimi. V tekmovalnem delu pa imajo možnost svoje delo dati v oceno neodvisni komisiji.

Pri tem so dodali, da je tetoverju priznanje s konvencije podobno pomembno kot športniku medalja na športnem tekmovanju. To se hkrati dojema kot priznanje za njegovo umetnost. Nagrada tetoverju omogoča tudi večjo prepoznavnost v svetu tatujev, reklamo in nenazadnje višjo ceno njegove storitve.

Tetoverji se bodo pomerili v kategorijah majhnih in velikih, barvnih in črnobelih tatujev ter tatujev z motivi živali, lobanj ter ornamentov. V nedeljo bodo nagradili tudi najboljšega tetoverja na konvenciji in najboljšega tetoverja po izboru občinstva.

V treh dneh konvencije organizatorji pričakujejo okoli 2000 obiskovalcev. Ti so po besedah organizatorjev vseh vrst. Večina jih je ljubiteljev tatujev, ki se posložujejo tudi tetoviranja na konvenciji. Po grobi oceni organizatorjev, se v času konvencije tetovira več kot 200 oseb. V primeru, da se oseba želi tetovirati na konvenciji, se mora predhodno dogovoriti s tetoverjem, a nekateri ustvarjalci sprejemajo stranke tudi na sami konvenciji.

Na vprašanje, kaj je pomembno pri odločitvi za tetovažo, so organiatorji konvencije izpostavili prepričanje v samo dejanje. Ker se tatu nosi celo življenje in se koža skozi leta speminja, naj bo ta premišljeno izbran, pomembna pa je tudi lokacija samega tatuja. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj ne tetovirajo otrok. Izrednega pomena je tudi izbira samega tetoverja, pri čemer se je pomembno izogibati tetoverjem, ki nimajo uradnega studia oziroma delajo na črno, so opozorili organizatorji. Potencialne stranke naj tudi upoštevajo, da ni vsak tetover pravi za vsak tatu.

Nekdo je specializiran za realistične tatuje, drugi je boljši pri risanju živali. Obisk konvencije tako tudi omogoča obiskovalcem, da najdejo za svojo zamisel najprimernejšega umetnika.

Veliko število obiskovalcev pa je zgolj radovednežev, ki si ogledajo dela umetnikov oziroma se z njimi dogovorijo za termin v njihovih studijih. Po besedah organiatorjev, je med obiskovalci tudi večje število družin.

Za obiskovalce so pripravili tudi pester spremljevalni program. Ob glasbenikih bosta nastopili tudi Orientalska plesna skupina Havati in Plesna šola Urška Kranj. Vse dni pa bo potekalo tudi tekmovanje ekip na kotalkah, poslikava teles in ples ob drogu.

Sicer Slovenija premore kar nekaj svetovno uveljavljenih tetoverjev, so zapisali organizatorji in posebej pohvalili Dejana Mariča iz Beltincev, ki je prejel eno najprestižnejših nagrad na svetu leta 2015 na največji svetovni konvenciji v Las Vegasu.

Priporočamo