Na Pogačarjevem trgu so v soboto dišale drugačne jedi

Na Pogačarjevem trgu so v soboto dišale drugačne jedi (foto: Vegafest Press) Vegafest Press
8. 5. 2017

Letos je Pot ob žici potekala tudi skozi Pogačarjev trg. Množica ljudi se je namreč tam ustavila na Vegafestu, festivalu trajnostnega načina življenja in veganstva. In imeli so kaj videti!

Guinnesov in svetovni rekorder Patrik Babouminan je dokazal, da je 280 kilogramov moč dvigniti tudi, če se prehranjuješ samo z vegansko prehrano. V predavalnici se je prisluhnilo strokovnim predavanjem na temo zdravega življenja, športa in pravic živali ter si ogledalo kuharske delavnice. Na stojnici virtualne resničnost so obiskovalci pogledali življenje skozi oči pujsa. Velik aplavz sta požela živalim prijazna modna revija in zmagovalec na tekmovanju v jedenju banan – v treh minutah jih je pojedel 14!

Na veganskem festivalu seveda ni manjkalo hrane, obiskovalci so poskusili veganske kulinarične jedi s celega sveta. V nobeni jedi ni bilo sestavin živalskega izvora, čeprav so bili v ponudbi tudi različni hamburgerji, kebabi, salame, torte in sladoledi. Komisijo na izboru za naj jed Vegafesta pa je najbolj prepričal falafel. Poleg hrane so se stojnice šibile pod težo številnih živalim prijaznih izdelkov, od kozmetike in čistil, do veganskih kuharic in knjig o zdravi veganski prehrani, najti pa je bilo moč celo veganske čevlje.

Dogodek, katerega so med drugim obogatili tudi pevski nastopi Trkaja, Jadranke Juras in IFeela, je že petič organiziralo Slovensko vegansko društvo. Obisk in zanimanje za festival sta dokaza, da se je med ljudmi marsikateri stereotip o veganstvu že porušil. Poleg psičkov in muc za svoje prijatelje sprejemamo tudi pujse, krave, kokoši in ostale živali.

Priporočamo