Naj nasmeh 2017 mednarodno priznane fotografinje Urške Košir

Naj nasmeh 2017 mednarodno priznane fotografinje Urške Košir (foto: Naj nasmeh 2017) Naj nasmeh 2017
16. 6. 2017

V Mini Teatru se je to sredo 14. junija, v Ljubljani zgodilo odprtje razstave umetniških portretov fotografinje Urške Košir v sklopu dobrodelnega projekta Naj nasmeh 2017 za Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje.

Pester program v dvorani je potekal v nasmejanem in sproščenem vzdušju. Po uvodnem nagovoru voditelja Sebastjana Vovka in fotografinje Urške Košir, je besedo prevzel gospod župan Zoran Janković in povedal, da 'je Ljubljana častna pokroviteljica in podpornica projekta iz več razlogov, med drugim zato, ker gre za pozitivno naravnan projekt, ki širi nasmehe in dobro energijo.'

Tekom večera je nastopila plesna skupina trebušnih plesalk pod vodstvom koreografinje Mance Pavlič, kasneje pa se je celotno dogajanje preselilo v preddverje Mini Teatra in na samo Križevniško ulico, ki je v zadnjih letih pridobila sloves pomanjšane, slovenske različice slovitega pariškega umetniškega predela Montmartre. Za slastno pogostitev, ki je pričarala mnogo nasmehov na obraze gostov, so poskrbeli izključno slovenski pridelovalci hrane: ekološki namazi Zlati Ghee, ekološko vinogradništvo Rodica, ekološki kruh Deveta vas, Lušt paradižniki, čokoladnici Lucifer in Da Ponte.

Otvoritve so se udeležili mnogi znani gostje, med drugimi: župan Ljubljane Zoran Janković, operna pevka Irena Yebuah Tiran, plesna novinarka Barbra Drnač, skupaj s hčerjo, sicer izvrstno kuharico Terezo Poljanič, starosta slovenske igre Demeter Bitenc, modni oblikovalec Joel Loyo, oblikovalka unikatnega steklenega nakita Barbara K. Germ, Primož Jeralič, slovenski paraolimipijec in nekateri drugi. Fotografinja je bila ta večer oblečena v kreacijo The Lie by Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy in steklen nakit Barbare K. Germ. Za stiliranje je poskrbela Sonja Rigler, za frizuro Jurij Kesser, za masko pa Lena Petrovič Lukić, vsi trije so bili tudi člani ustvarjalne ekipe za plakatne fotografije akcije Naj nasmeh.

Do sedaj se je v prvih dveh tednih akcije nabralo že za 1000 Eur zbranih sredstev, donacije pa se bodo zbirale vse do oktobra, ko se bo akcija zaključila z razstavo v Kopru, na Univerzi na Primorskem.

Na ogled do 6. julija!

Razstava bo na ogled na Krakovskem nasipu v središču prestolnice od 7. junija do 6. julija 2017 pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.

Fotografije bodo kasneje obiskale nekaj večjih krajev po Sloveniji in svojo pot oktobra zaključile z razstavo v Kopru pod okriljem Univerze na Primorskem. Od junija do jeseni se bodo po večjih slovenskih mestih v okviru dobrodelnega projekta zvrstile mnoge delavnice za otroke. Vsa zbrana sredstva projekta Naj nasmeh 2017 bodo namenjena za pomoč otrokom ZPM Moste-Polje v okviru projekta 'Volja vselej najde pot'.

»S fotografinjo Urško Košir smo v preteklosti že večkrat sodelovali. Urška je odlična umetnica in ima veliko srce. Ko je bila letos ponovno pobudnica projekta Naj nasmeh, ki smo ga prvič zelo uspešno izpeljali že leta 2014, smo se na povabilo k sodelovanju v letu 2017 z veseljem odzvali,« dodaja Anita Ogulin, predsednica komisije za humanitarna vprašanja pri ZPM Slovenije.

V letošnjem letu so se vabilu k sodelovanju ponovno odzvali marsikateri znani Slovenci in Slovenke in mnogi se bodo odprtja razstave tudi udeležili: Alenka Godec, pevka z žametnim glasom in prav posebnim nasmehom, Vasilij Žbogar, najbolj nasmejan slovenski jadralec, olimpijec in večkratni dobitnik kolajn na velikih športnih tekmovanjih, Jernej Tozon, glasbenik in član skupine Čuki, ki z nasmehom topi predvsem ženska srca, Demeter Bitenc, nasmejana starosta slovenskega filma in igre, Savina Atai, ki večinoma hodi z navzgor privihanimi ustnimi kotički, nasmejana plesalka in plesna novinarka Barbra Drnač s hčero Terezo, ki nasmehe izvablja s slastnimi in zdravimi recepti v priljubljeni kuharski oddaji, Betka Šuhel Mikolič, nasmejana voditeljica in športna motivatorka ter Irena Yebuah Tiran, operna pevka z najbolj bleščečim nasmehom daleč naokrog.

Dobrodelna razstava portretov bo po Ljubljani na ogled v nekaj večjih slovenskih mestih, svojo pot pa bo oktobra sklenila v Kopru pod okriljem Univerze na Primorskem, ki je edina univerza v slovenskem prostoru z dobrodelno noto v svojem statutu. Projekt Naj nasmeh 2017 bo z zaključno slovesnostjo oktobra v Kopru končan, vsa zbrana sredstva pa bodo v okviru projekta predana ZMP Moste-Polje.

  • »Vedno se srečajmo z nasmehom, kajti nasmeh je pričetek ljubezni.« Mati Tereza

Priporočamo