Najbolj opevani dokumentarec o življenju Jane Goddall kmalu na National Geographicu!

Najbolj opevani dokumentarec o življenju Jane Goddall kmalu na National Geographicu! (foto: National Geographic) National Geographic
20. 2. 2018

Filmski vizionar Brett Morgen With je s pomočjo izvirne glasbe svetovno priznanega skladatelja Philipa Glassa v dokumentarec združil očarljive, še nikoli predvajane posnetke legendarne naravovarstvenice Jane Goddall o njenem revolucionarnem proučevanju šimpanzov

        "JANE me je vrnila v najboljše dni mojega življenja."

Pri kritikih opevan kot "osupljiv", "očarljiv", "spektakularen" in "najboljši dokumentarec leta 2017", JANE, bo premierno prikazan na programu National Geographica 18. marca ob 21.55. Po vsem svetu ga bodo predvajali v 172 državah in 43 jezikih. Za BAFTO nominirani film, ki so ga za najboljši dokumentarec leta 2017 izbrali 18 skupin kritikov v ZDA, Ceh ameriških producentov (Producers Guild of America), Društvo montažerjev (American Cinema Editors), združenje filmskih kritikov (Broadcast Film Critics Association) in neprofitna organizacije US National Board of Review, je najbolj opevani dokumentarec leta in velja za "vrhunec filmskega ustvarjanja".

Iz več kot sto ur še nikoli predvajanih videov, posnetih v tanzanijskem narodnem parku Gombe v 1960-ih, je nagrajeni režiser Brett Morgen ("Kurt Cobain: Montaža pekla", "The Kid Stays in the Picture") v dokumentarec strnil zgodbo o Jane Goodall, mladi neizkušeni ženski, ki je z raziskavo o šimpanzih zamajala splošna dognanja v pretežno moškem znanstvenem svetu svojega časa in povzročila revolucijo v razumevanju narave.

Film se začne leta 1960 v porečju reke Gombe, ko se Jane Goodall, 26-letna Britanka, ki jo žene zgolj ljubezen do živali, odpravi na prvo raziskovalno odpravo, da bi proučevala šimpanze. S potrpežljivostjo si pridobi zaupanje živali in kmalu polni naslovnice z odkritji, da so šimpanzi izjemno inteligentna družbena bitja, ki za nabiranje hrane uporabljajo orodje. Ko leta 1964 National Geographic pošlje privlačnega nizozemskega snemalca Huga van Lawicka, da bi dokumentiral njeno delo, se z Jane kmalu zaljubita. Toda idilo para ogrožajo poklicne dolžnosti, izbruhi otroške paralize in nasilje med šimpanzi.

Čeprav smo o delu Godallove s šimpanzi veliko izvedeli iz filma in knjig, ne vemo veliko o Jane kot o ženski. Zdaj, ko Jane proučuje šimpanze, mi proučujemo Jane. Spremljamo intimne trenutke, ko se zaljubi in skuša najti ravnotežje med zakonom, materinstvom in svojimi življenjskimi sanjami.

"Ko sem prvič gledala film, sem občutila neverjetno nostalgijo. Tam je bilo nekaj zelo neposrednega, resničnega in ukročenega," je povedala dr. Jane Goodall, dobitnica reda britanskega imperija, ustanoviteljica Jane Goodall Instituta in glasnica miru ZN. "JANE prikazuje, kako se je v resnici vse dogajalo. V ospredju so ljudje, posebej jaz in Hugo, ki so predstavljeni na zelo osebni ravni. Dokumentarec me je popeljal v najboljše dneve svojega življenja, kot še noben dokumentarec pred njim."

"Predvsem me je zanimala zgodba o ženskem pridobivanju moči, še posebej v obdobju, v katerem je delala Jane," je izjavil režiser Brett Morgen. "Film je v veliki meri ljubezenska zgodba, le da ne gre za ljubezen med moškim in žensko. Gre za ljubezen med žensko in njenim delom."

JANE so prvič predvajali na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu pred navdušenim občinstvom. Odtlej so ga predvajali na več kot 25 filmskih festivalih po vsem svetu, med drugim na BFI London Film Festival, New York Film Festival, International Documentary Film Festival Amsterdam, Savannah Film Festival in DOC NYC. Film so lanskega oktobra predvajali pred polno koncertno dvorano Hollywood Bowl ob spremljavi orkestra. To je bil prvi dokumentarec, ki so ga kdaj predvajali v znameniti losangeleški dvorani.

"Veliko odličnih dokumentarcev so posneli o delu in življenju Jane Goodall, toda ta na novo odkriti material je razkril tisto plat Jane, ki je doslej nismo vdeli," pravi producent Bryan Burk. "S pomočjo posnetkov smo predstavili njena zgodnja potovanja v Afriko, njene prve stike s šimpanzi in tudi zasebno življenje, torej bodočo legendo na začetku njene poti."

Posnetke, ki jih je mojstrsko ustvaril Hugh van Lawick, so na novo odkrili v arhivih National Geographica. Čeprav so bili pristni, so predstavljali velik izziv. Kolut za kolutom so bili 16-mm filmi nepopolni, brez oznak in zvočnega zapisa. Morgena in njegovo ekipo je čakala težavna naloga organiziranja obsežnega arhiva. Identificirati so morali 160 šimpanzov in rekonstruirati zvoke gozda ob Gombeju. Rezultat je celovečerni dokumentarec, ki je oživil pozabljene posnetke ter predstavil edinstven portret pionirke, ki je kljubovala vsem oviram in postala ena najbolj občudovanih naravovarstvenikov.

 

Brett Morgen

Brett Morgen je ustvaril nekatere najbolj prelomne in priznane dokumentarne filme zadnjih 15 let, med katerimi so "On the Ropes" (1999), "The Kid Stays in the Picture" (2002), "Crossfire Hurricane" (2012) in "Kurt Cobain: Montaža pekla" (2015). Diplomiral je na Hampshire Collegu in na NYU iz filma. Morgenove filme so nominirali za oskarje in emmyje, dobili pa so več nagrad organizacije International Documentary Association in Ameriškega ceha režiserjev. Njegov zadnji projekt, JANE, o življenju Jane Goodall so premierno predvajali leta 2017 na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. Oktobra 2017 ga je National Geographic predvajal v dvorani.

Jane Goodall in Jane Goodall Institute

Jane Goodall se je rodila 3. aprila 1934 v Londonu v Angliji. Pri komaj 26 letih je sledila svoji strasti do živali in se odpravila v porečje reke Gombe v Tanzaniji, kjer je začela znamenito študijo o šimpanzih v divjini, kjer se jim je pridružila kot soseda v njihovem življenjskem prostoru, ne le kot opazovalka. Njeno odkritje leta 1960, da šimpanzi izdelujejo in uporabljajo orodje, je zamajalo znanstveni svet in na novo definiralo odnos med ljudmi in živalmi. Leta 1977 je ustanovila Jane Goodall Institute, da bi omogočila nadaljevanje svojega dela po vsem svetu in za bodoče rodove. Institut JGI nadaljuje terenske raziskave v porečju reke Gombe in gradi na inovativnem pristopu dr. Goodallove pri naravovarstvu, po katerem ljudje igrajo osrednjo vlogo pri zagotavljanju dobrobiti živali in varovanja narave. Leta 1991 je ustanovila Roots & Shoots, globalni program, ki povezuje mlade ljudi v skoraj sto državah in jih uči, kako biti naravovarstvenik v vsakdanjem življenju. Danes dr. Goodallova potuje po svetu, govori o nevarnostih, s katerimi se soočajo šimpanzi, drugih ekoloških krizah in o tem, zakaj ostaja optimistična. V svojih knjigah in govorih poudarja, da smo vsa živa bitja prepletena in kako pomembna je kolektivna moč posameznega dejanja. Dr. Goodallova je glasnica za mir ZN. Več informacij o Jane Goodall in Jane Goodall Institutu najdete na janegoodall.org.