Najboljše dalmatinske klape na kupu

Najboljše dalmatinske klape na kupu (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
13. 3. 2017

Ljubitelji klapskih in tamburaških pesmi bodo v začetku pomladi priča večeru Najboljših dalmatinskih klap in tamburašev, ki sledi sklopu razprodanih tradicionalnih koncertov 'Klape v Tivoliju 2009', 'Klape v Tivoliju 2010', 'Klape v Stožicah 2011', 'Klape v Stožicah 2012', 'Mednarodni klapski festival 2013', 'Klape v Tivoliju 2014'.

V soboto, 18. marca 2017, se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani obeta srečanje treh dobro poznanih dalmatinskih klap, dveh tamburaških skupin, obenem se jim bosta na odru pridružila tudi legendarna pevca: Krunoslav Kićo Slabinac ter Zdravko Škender.

Le kdo ne pozna legendarnega Kića Slabinca in njegove pesmi 'Zbog jedne divne crne žene'. Šarmanten pevec, kitarist in skladatelj ima za sabo že več kot 40-letno kariero. Bil je sestavni del skupine Dinamiti, v solo karieri je prepeval tudi skladbe Toma Jonesa in Elvisa Presleyja ter sodeloval z različnimi avtorji, kot sta Đorđe Novkovič in Arsen Dedić.V svoji dolgi karieri je izdal že 15 albumov.

Zdravko Škender pa je bil v mladih letih odličen športnik, ki se je z glasbo začel ukvarjati zelo zgodaj. Prometna nesreča ga je priklenila na voziček, vendar je z veliko volje in vztrajnosti nadaljeval glasbeno kariero. Prvič je nastopil na Splitskem festivalu leta 1988 s pesmijo Ne mogu, da te zaboravim, s katero je osvojil drugo nagrado občinstva. Skupaj je izdal 11 albumov in v letu 2016 postal pevec, ki je najdlje časa zasedal prvo mesto na radijskih lestvicah. Klapsko petje in tamburaši so sicer tradicionalna hrvaška glasba, ki je uvrščena na Unescov seznam nematerialne svetovne dediščine v Evropi.

To čedalje bolj priljubljeno glasbeno zvrst boste lahko v živo poslušali v soboto, 18. marca, ob 20. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Anja Kontrec