Najlepši lipicanci so navdušili na premieri v Lipici

Najlepši lipicanci so navdušili na premieri v Lipici (foto: profimedia) profimedia
31. 3. 2015

Najlepši lipicanski žrebci na vajetih jahačev Lipiške klasične šole jahanja so na premierni predstavi 29. marca navdušili obiskovalce Kobilarne Lipica. Predstavo so pričeli s točko šolska kvadrilja, v kateri nastopajo štirje visoko izšolani lipicanski žrebci, in zaključili z atraktivnimi skoki šole nad zemljo.

Z eleganco, plemenitostjo in inteligenco so pritegnili številne gledalce. Očarali so tudi s točko pas de deux in solo nastopom ter pri vožnji vpreg. V točki delo na dolgih vajetih pa je čudovit bel žrebec izvedel zahtevne figure klasične dresure brez jahača v sedlu.

Ob začetku premierne predstave je goste nagovoril v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak. »S ponosom vam predstavljamo lipicanca, plemenitega, elegantnega in izjemno inteligentnega konja, ki ga v Lipici vzrejamo že od leta 1580. Njegovo nadarjenost so trenerji in jahači Lipiške klasične šole jahanja izmojstrili v letih vsakodnevnega treninga,« je dejal in dodal, da so pri tem ostali zvesti klasičnemu načinu šolanja, ki poudarja naravno gibanje konja in celovito spoštovanje njegove osebnosti.

Izbrani žrebci in jahači Lipiške klasične šole jahanja so tako odprli letošnjo turistično sezono v Lipici. Aprila si bodo lahko obiskovalci ogledali predstave Lipiške klasične šole jahanja vsako nedeljo ob 15. uri, prav tako oktobra, v mesecih od maja do konca septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

V teh mesecih bodo lahko obiskovalci spoznali lipicance tudi v programu »Doživetje lipicanca«, prav vse dni v letu pa med vodenim ogledom Kobilarne Lipica - izvorne kobilarne lipicanske pasme konj, ki je bila zaradi svoje izjemne dediščine razglašena za kulturni spomenik izrednega pomena za Republiko Slovenijo.

Naslednja pomembna priložnost za obisk Lipice bo 17. maja, ob Dnevu lipicanca, za tem pa bo teh priložnosti še več. Kobilarna Lipica bo namreč letos praznovala častitljivo 435. obletnico.

Priporočamo