Najpogosteje predvajana skladba v 2015 je bila Love Me Like You Do

24. 3. 2016

Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2015 je po podatkih lestvice IPF-a Love Me Like You Do, izvajalke Ellie Goulding.

Na drugem mestu je lanska slovenska evrovizijska predstavnica Maraaya – Here for You.

Med dvajseterico največkrat predvajanih skladb je še ena slovenska, in sicer Alya – Za naju, na 18. mestu. Med 100 največkrat prevajanimi skladbami je 23 slovenskih, kar je deset manj kot v letu 2014. So pa radijski programi skupaj v letu 2015 predvajali 42,87 % slovenske glasbe, kar je 2 % več kot v letu 2014.

Lestvica največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, ki jo vsako leto pripravi IPF – Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, je sestavljena na podlagi mesečnega spremljanja predvajanja skladb na radijskih programih v Sloveniji.

»Za leto 2015 smo evidentirali predvajanje 196.711 različnih skladb na 50 radijskih programih. To je podlaga naši lestvici,« razlaga Viljem Marjan Hribar, v. d. direktorja IPF. Lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih programih objavljajo že šest let, od leta 2011. V vseh teh letih je postala nepogrešljiv vir presojanja uporabe glasbe v slovenski medijski krajini, kar je bilo še posebej izrazito ob zadnjih spremembah zakona o medijih.

V letu 2015 je največ predvajanj zabeležila skladba angleške pevke Ellie Goulding – Love Me Like You Do, sicer poznana iz filma 50 odtenkov sive. Največkrat predvajana slovenska skladba je na drugem mestu Here for You, slovenskega pop dua Maraaya, ki nas je lani zastopala na Eurosongu, kjer je zasedla 14. mesto. »Že drugo leto zapored je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka nacionalnega izbora za Eurosong,« pojasnjuje zanimiv trend Viljem Marjan Hribar in dodaja: »Med 20 največkrat predvajanimi skladbami je le še ena slovenska, in sicer Alya – Za naju na 18. mestu. Tako je število slovenskih izvedb med prvo dvajseterico isti kot v letu 2014.«

Prvo deseterico največkrat predvajanih skladb sestavljajo še: George Ezra – Blame It On Me (3. mesto), Olly Murs feat. Demi Lovato – Up (4. mesto), Ed Sheeran – Thinking Out Loud (5. mesto), Lost Frequencies ft. Easton Corbin – Are You With Me (Remix) (6. mesto), James Bay – Hold Back The River (7. mesto), Hozier – Take Me To Church (8. mesto), Meghan Trainor – All About That Bass (9. mesto), Rihanna & Kayne West & Paul McCartney – Fourfiveseconds (10. mesto). Preostanek lestvice si lahko ogledate na povezavi na koncu sporočila.

Med stoterico največkrat predvajanih je bilo leta 2014 33 skladb slovenskih izvajalcev, med tem ko so jih v letu 2015 našteli 23.

Razmerje med slovensko in tujo glasbo se je izboljšalo, saj so radijski programi v letu 2015 predvajali 42,87 % slovenske glasbe, med tem ko je bil v letu 2014 ta odstotek 40,81%.

IPF - Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije je neprofitna organizacija za kolektivno uveljavljanje in zaščito pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Je edina kolektivna organizacija v Sloveniji, ki deluje na področju zaščite sorodnih pravic domačih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov doma in v tujini, na podlagi mednarodnih pogodb pa enako uveljavlja in ščiti tudi pravice tujih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Sloveniji. IPF podpira in izvaja projekte, namenjene promociji in spodbujanju priljubljenosti domače glasbene industrije. Najodmevnejši projekt zadnjih let je zagotovo lestvica Največkrat predvajanih skladb na radijskih programih.

Največkrat predvajane slovenske skladbe so bile:

  • 2014: Tinkara Kovač – Spet
  • 2013: Alya – Zlaži se mi
  • 2012: Muff – Naj sije v očeh
  • 2011: Tabu – Poljubljena (skupno 1. mesto)
  • 2010: Nina Pušlar – Slečeno srce